Culinair Plein zorgt voor gezelligheid en volle magen

Het is deze zondag volgens de kalender de start van het herfstseizoen, maar dankzij het ontluikende zonnetje en de opzwepende klanken van de muzikale omlijsting heeft het Culinair Plein in het stadshart van Goor meer weg van een zomers tafereel. Voor de tweede keer organiseert Goor Collectief in samenwerking met de lokale horeca het proef-en eet-festijn op het plein bij het politiebureau, waar nieuwsgierige bezoekers zich voor een zachte prijs tegoed doen aan een culinaire reis door alles wat de Goorse middenstand te bieden heeft. “Neem bij deze wijn vooral de runder stoba met rijst van het kraampje hiernaast”, raadt de vinoloog aan. “Dan komt de smaak echt veel beter uit.” De leek op het gebied van wijnen steekt er daadwerkelijk nog iets van op ook.

culinairgoor1
Met een heuse cocktailbar tegenover het plein wordt de zomerse sfeer helemaal af gemaakt. Wie bestelt wordt eerst getrakteerd op enkele capriolen met ijsklontjes en flessen drank voordat de cocktail wordt geserveerd. Popkoor Top.nl omlijst de middag in het stadshart met een optreden. De Gorenaren kijken toe, sippend van hun biertje of wijntje en goedgevuld na een bord ‘spicy chicken pasta’ of lepelgebak van de bakker. Op de daarvoor geplaatste terrasstoelen en tafels, maar ook op de social sofa’s midden in de stad. De sfeer is gezellig, het plein is zeker goedgevuld, al is de opkomst niet massaal.

Veel Gorenaren komen vooral even een kijkje nemen, maar degenen die de tijd nemen om de culinaire route af te gaan, worden verwend. Met een voorgerecht in de vorm van soep, twee verschillende hoofdgerechten en een zoet nagerecht is het alsof je uit eten gaat, zij het midden in de stad. Ook in de rest van het centrum is er bedrijvigheid deze koopzondag en trekt de lokale middenstand alles uit de kast om de bezoekers het naar de zin te maken. De kraampjes staan midden op straat, de sportschool geeft een demonstratie. Ten hoogte van de Shoeby en Smidse heeft een garagebedrijf enkele indrukwekkende bolides uitgestald, waar menig jongeman zich lichtelijk jaloers aan vergaapt. Maar de drukte centreert zich toch vooral rondom het Culinair Plein, waar een horeca-ondernemer tevreden toekijkt: “Ja het is gezellig, dit is wel waar dit pleintje voor bedoeld is. Moeten ze vaker doen.”. Aan het eind van de ‘route’ is een gebakje van Bakkerij Nollen het toetje, de meeste bezoekers zijn rond die tijd al goed gevuld: “Koken hoeft vanavond ook niet meer.”

culinairgoor2

culinair1

culinair2

culinair3