Open brief over Cogasperikelen

Cogasziggobrief

Gorenaar Albert van Zundert stuurde onderstaande open brief naar de redactie van deze site aangaande de Cogas-perikelen:

Geachte redactie,

Prima te horen dat ook de politiek zich laat horen in het Cogas/Ziggo-verhaal. Het was D66-minister, Laurens Jan Brinkhorst, die zich destijds als minister van EZ hard heeft gemaakt voor opsplitsing van netwerkbeheer en leverantie van diensten. Dit zou concurrentie bevorderen en de klant keuzevrijheid bieden. In een brief van 30 mei 2014, gericht aan Ziggo-clienten, liet Cogas o.a. weten dat zij zich gaat richten op haar kernactiviteiten t.w. het aanleggen en beheren van netwerken. Hiermede zet Cogas zich overduidelijk neer als “beheerder” en past het niet om na het een-tweetje met Caiway de abonnementen van laatstgenoemde op te dringen. Keuzevrijheid was hetgeen Brinkhorst in gedachten had en die is er niet…

Het zou toch te zot voor woorden zijn als bijvoorbeeld de netwerkbeheerstak van Essent ons de levering van elektriciteit door dochter Energiedirect door de strot duwde. Ten overvloede suggereert Caiway in het onder Ziggo-clienten verspreide informatiepakket dat alles “gewoon blijft zoals we gewend zijn “. Dat is maar ten dele waar: de interactieve Ziggo-recorder heeft tenminste een glasvezelaansluiting nodig volgens Caiway. Ziedaar, langzaamaan wordt ons toch nog die (overbodige) glasvezelaansluiting in de maag gesplitst. Een jaar geleden heette het slechts: op de toekomst voorbereid zijn en werd iedereen geadviseerd om toch alvast de aansluiting tot in de meterkast aan te laten leggen. Nadien zou die aanleg een kostbaar verhaal worden.

Nog losgezien van alle te maken kosten door die providerwijziging zoals nieuwe visitekaartjes, nieuw briefpapier, ander e-mailadres en anderszins is het een onbehoorlijke aktie om abonnees zo plotseling met de a.s. wijzigingen te confronteren en met vele ongemakken op te zadelen: infrastructuur binnenshuis zal vaak aangepast moeten worden, modem/router moet worden vervangen en niet iedereen is daar even handig in. “Brussel” lijkt zich tegenwoordig overal mee te bemoeien en ik zou daarom wel eens willen weten hoe daar over deze zaak gedacht wordt. In die tussentijd moet onze politiek tenminste bewerkstelligen dat de Ziggo-abonnees de mogelijkheid krijgen om zelf keuzes te maken, zelfs nĂ¡21 januari 2015.

Albert van Zundert