Leferink wil provinciaal spreekuur op lokaal niveau

Morgen gaan in Goor weer zes stembureau’s open en kan het rode potlood worden gehanteerd om uit te maken wie het voor zeggen krijgen in het provinciehuis in Zwolle. Dinand Leferink is de enige Goorse kanshebber en hij deed in de afgelopen weken al van zich spreken door zijn campagne las enige in het dialect te voeren. Maar waar gaat hij zich voor inzetten als hij daadwerkelijk wordt gekozen en wat zou het voordeel voor de Gorenaren kunnen zijn ? “Als het aan mij ligt houd ik iedere maand een spreekuur in het gemeentehuis. ‘Dan kunt de leu bie mie terechte met wat hun an ut hatte geet’ Met die wetenschap kan ik kijken wat we als provincie kunnen betekenen.”

Dialectposterleferink

Leferink wil de provinciepolitiek dus naar de mensen brengen en heeft het als VVD-er goed voor met ondernemers maar zeker ook met de agrariĆ«rs. “Daarom ligt mijn portefeuillevoorkeur ook op het gebied van economie en ruimtelijke ordening. Daarnaast wil ik iets betekenen op het gebied van cultuur. Leferink is naast makelaar, ook zanger en muzikant en voelt zich verbonden met de streekcultuur. Een van de redenen waarom hij ook het Nedersaksich nadrukkelijk voor het voetlicht brengt. “Er is a genog verleur’n e goan, Loaw trots ween op oonze streek en wat oons uniek maakt.”

Leferink groeide als MarkeloĆ«r op in een groot socialistisch boerengezin. “In en in rood. Dat was gewoon zo. Ik ben zelf na gaan denken na de rellen tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus. Dat waren de zogenoemde ‘Vara-rellen’. Ik werd me bewust van de verzuiling en kreeg er toen een afkeer van. Hier is politiek niet voor bedoeld.”

De stap om te gaan voor de provinciale politiek is voor Dinand Leferink best opmerkelijk. Hij zat bijvoorbeeld nooit in de gemeenteraad. “Dat had ik destijds in Markelo wel kunnen doen maar dat paste niet bij mijn werk als lokaal makelaar. Dan zouden belangen kunnen verstrengelen.” De nummer 12 van de VVD-kieslijst zegt juist bij deze partij te passen. “Umdat mien liberale hatte op de juuste plek zit.” Leferink ,die een levenslange warme band heeft met oud-tweede kamerlid Gert Jan Oplaat, kwam steeds ‘dieper’ in de partij en volgde de zogenoemde Master Class van de VVD. Hij werd voorzitter van de kamercentrale Overijssel en wil nu dus nu een poging wagen om als gedeputeerde aan de slag te kunnen. Dit dan wel als vertegenwoordiger van een partij die volgens hem ‘de leste wekken wa wat um de klungels hef e hat.” De bonnetjesaffaire en het opstappen van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven lijken de partij geen goed te doen al zeggen de peilingen voorlopig dat dat nog wel meevalt. “In dit kader denk ik er net zo over als onze minister-president. Het vertrek zal onvermijdelijk zijn geweest maar feit is dat wel dat deze twee fantastische resultaten haalden op het gebied van veiligheid en de rol van het slachtoffer na een misdrijf. Een mooi spreekwoord is: ‘De beste jager is ooit stroper geweest.’ Dat is van toepassing op Teeven wat mij betreft.”

Terug naar de rol van Dinand Leferink die dus aangaf zich ook lokaal te willen profileren. “Ik wil nit dat de leu noa veer joar teeg’n mie zengt dat ze niks van mie hebt e heurd.” Hij wil, met issues die in de nabije regio spelen, kijken wat de rol van de provincie kan zijn. “Verpaupering en leegstand bijvoorbeeld. Zijn in Goor ook voorbeelden van. Ik zou kunnen kijken waar elders dezelfde problematiek heerst en met collega’s in Zwolle de kennis delen en samen zoeken naar oplossingen.”

Leferink is als VVD-er op de twaalfde plek van de kieslijst geplaatst en dat houdt dus in dat hij via voorkeursstemmen zijn zetel moet winnen. Op basis van de opkomst tijdens de laatste verkiezingen zijn daarvoor een kleine 3000 stemmen nodig. “Dat is dus aardig wat ma ik denke dat ik zeker ’n kans make. Ik heb ter alles an e doane en as ut lukt dan kuw d’ran met de lippe” aldus Leferink die vanavond ook nog wordt geportretteerd in het TV Oost-programma Overijssel Vandaag.