Het Kerkplein in 1935…

Uit de archieven van het Goors Historisch Museum dit keer een bijzondere prent van het Kerkplein op de hoek Kerkstraat – Diepenheimseweg. In de volksmond ook wel ”n Plas’ genoemd. In het midden van de foto is de schoenmakerij en smederij van Gerrit en Piet Dupon te zien. Aan de rechterzijde het statige pand waar nu Metchem is gevestigd.

Een pand dat in 1863 is gebouwd in opdracht van de toenmalige postdirecteur en wethouder Zigeler. Dit postkantoor werd 10 jaar later verplaatst naar de Spoorstraat en het pand op het Kerkplein kwam in handen van de heer van Riemsdijk, kantonrechter bij het kantongerecht Goor en enige jaren raadslid. Daarna werd het aangekocht door de Nederlands Hervormde Kerk die het als pastorie gebruikte én tevens woonhuis. De Wilhelminaboom werd op 1 december 1937 verplaatst naar de Iependijk en zo’n tien jaar geleden in ere hersteld.

Gerelateerde berichten

  • Oald Goor: De Braakmolen in de jaren ’50…3 april 2022 Oald Goor: De Braakmolen in de jaren ’50… De Braakmolen. Blikvanger en trekpleister voor toeristen. Gebouwd in 1865 en nog immer gekoesterd. De molen was lang in handen van de familie Otte die het in 1974 overdroeg aan de […]
  • ’t Kerkplein in volle glorie15 augustus 2021 ’t Kerkplein in volle glorie Het was een van de kernbegrippen in Goor in de negentiende eeuw: 't Kerkplein. Reden voor de lieden van Oald Goor om weer eens in de koffer te duiken met oude prenten. Op deze foto prijkt […]
  • Oald Goor: Die prachtige veranda…7 augustus 2022 Oald Goor: Die prachtige veranda… Op deze zondag weer een fraaie prent uit de omvangrijke collectie van de stichting Historisch Goor met een blik vanaf de Diepenheimseweg op het Kerkplein aan het begin van de jaren 50. […]
  • 17e eeuwse provinciale landkaart in Goors museum3 maart 2016 17e eeuwse provinciale landkaart in Goors museum Het Goors Historisch Museum heeft een oude kaart van Overijssel van Joannes Janssonius in bruikleen gekregen. De kaart, ooit gekocht in Praag, komt uit een Duitse atlas uit 1629. De […]
  • Oald Goor: Rooje rozen als opmaat voor evenementenlocatie op TSB-terrein…2 oktober 2022 Oald Goor: Rooje rozen als opmaat voor evenementenlocatie op TSB-terrein… Op deze zondag gaan we in de categorie Oald Goor eens een keer niet zo heel ver terug. Treffend is het wel. De Sopera Rooje Rozen werd, dit weekeinde precies drie jaar geleden, twee keer […]