Onderwijs, elke dag anders…

Al jaren ben ik werkzaam in het onderwijs. Ik heb de mooiste job van de wereld. Elke dag jeugd om me heen met allemaal eigen karakters en eigenaardigheden. Ik geniet van de onbevangenheid, verschillende culturen en diversiteit. Ik irriteer me aan mensen die alleen maar slecht praten over de jeugd van nu. Een koe vergeet vaak dat het kalf is geweest. Behalve voormalig staatssecretaris Dekker dan, want die snapte er werkelijk geen bal van. Gelukkig maak ik veel leuke dingen mee met “onze jeugd”.

Elke dag zijn er gebeurtenissen waar ik vrolijk van word. Waardoor ik met een glimlach ’s morgens in m’n auto stap en ’s avonds met een brede grijns weer huiswaarts keer. Jongeren letten erg op hun omgeving, hoe je er uit ziet en wat je aan hebt. Zit je haar wel goed? Laatst kwam er een meisje bij mij en zei: “Meneer, u heeft een Paul&Shark blouse aan. Schuift dat hier zo goed dat u dat kunt kopen?” Nou meiske, dat was een aankoop in de tijd voordat ik op school kwam werken, toen kon ik dat nog betalen. “Ja ja, dat zal wel” zei ze. “Ook naar de kapper geweest? Opscheertje gedaan? Vette shit man! Wist niet dat dat bij grijsjes best nog wel stond.” Pardon?

Ook een keer toen ik mijn bolide de parkeerplaats op draaide en er een wijsneus bij me kwam lopen en zei: “Vieze bak of niet? Die mag ook wel eens gewassen worden.” Nou, beste jongen, wat let je? Jij hebt vandaag vast wel een tussen-uurtje en dan weet je wat je kunt doen. Lachend liep hij verder. Aan het einde van de dag kom ik bij mijn auto en zie dat er een stukje van twintig vierkante centimer is schoongemaakt van mijn voorruit. Net genoeg om doorheen te kunnen kijken. Achter de ruitenwisser zit een briefje. “Hallo meneer, u pikt al genoeg vrije tijd van ons. De rest kuj mooi zelluf doen!”

Heel soms komt het wel eens voor dat een leerling een beetje boos op mij is. Vaak omdat ze voor straf een uurtje moeten nakomen of zo. Zo ook een leerling uit een tweede klas die het zeer met mij oneens was. “Meneer, wat u nu doet, dat is echt heel slecht voor uw coma!” Ik zei: “Bedoel je…voor mijn karma?” Meisje: “Kijk dat bedoel ik nu! U weet altijd alles beter! Kats irritant.”

Een geweldige groep, vol humor, zijn de jongens van de techniek. De eerste technieker kwam binnen om 08.05 uur. Hij bracht een kop koffie voor me mee. Dan moet je oppassen. De tweede had koek bij zich. Dan moet je nog veel meer gaan oppassen. Wat is hier gaande? De aap kwam al snel uit de mouw. “Niels, ik mot vandage wat eerder op huus an. D’r ligt d’r bie oons thuus ene op kalveren.” Twee tafels verder roept een klasgenootje: “Oe zuster zeker!” Zulk soort situaties…onbetaalbaar. Ik kan mijn lachen niet laten. Met recht de mooiste job van de wereld. Nu alleen nog een eerlijke beloning…

Onderwijs, elke dag een nieuwe belevenis. Ik hou ervan.

Namens Niels,
Een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Twee emmertjes water halen…19 juni 2018 Twee emmertjes water halen… Vorige week was het de week van d’r op of d’r onder. Duizenden leerlingen in het voortgezet onderwijs kregen te horen of ze hun fel begeerde diploma hadden behaald of dat er toch een […]
  • Mishandelende verwaarlozing…17 april 2018 Mishandelende verwaarlozing… Hoe verschrikkelijk dat we van de week konden lezen dat jonge leerlingen thuis zitten omdat ze “stress” hebben. De net gewezen kleutertjes zitten met burn-out verschijnselen thuis. Ze eten […]
  • Back in business…2 maart 2021 Back in business… De voorjaarsvakantie is voorbij en daarmee komt eindelijk ook deels een einde aan de digitale ophokking van tienduizenden middelbare scholieren. Ik kan je niet vertellen hoe fijn het is […]
  • Vroeger was alles…24 maart 2020 Vroeger was alles… Nou, ik kan er niets anders van maken dan dat ik geen ene ruk heb meegemaakt afgelopen week. Net als alle andere verstandige mensen kom ik alleen buitenshuis als dat echt noodzakelijk is. […]
  • Met grote golven…3 september 2019 Met grote golven… De afgelopen vakantieweken volgde ik het nieuws via diverse nieuws-appjes op mijn telefoon. Vanaf ons balkonnetje, bij een mooi resort ergens in Spanje aan de kust, kwam het nieuws […]