Het raadhuis op ’t Schild had er nog kunnen staan…

In de categorie Oald Goor stuiten we in de archieven van de stichting Historisch Goor op een prent van het oude gemeentehuis, op ’t Schild. Dat werd, nu vijftig jaar geleden, afgebroken in 1971. Het fraaie gebouw stond destijds op de monumentenlijst maar werd er weer van afgehaald op aandringen van de toenmalige burgemeester Spaans. Dit vooral vanwege de hinder voor het interlokale verkeer van de E8. Wat hij toen niet wist was dat drie jaar later de aanleg van de snelweg A1 al klaar was. Het had er dus nog, zoals zoveel historische panden in het Goorse, nog kunnen staan…

Goorsche Wielerclub 1895

De maand juli is (buiten corona) onlosmakelijk verbonden met de Ronde van Frankrijk. Ook in Goor zijn veel mensen in de ban van de Tour en alle romantiek en pooltjes rondom het grootste tweewieler-spektakel. Reden voor de redactie van Oald Goor om eens in de koffer te duiken met oude prenten rondom het wielrennen in ’t Twentse Haagje. En ze kwamen deze prent uit 1895 tegen, waar een select clubje mannen pronken voor de Goorsche Wielerclub. Ruim 125 jaar geleden.

Oald Goor: Synagoge in de Schoolstraat

Aan het begin van de vorige eeuw had Goor nog een synagoge rondom het stadshart. Op een van die bijzondere kiekjes in het rijke archief van Oald Goor prijkt dit religieuze huis. Deze kiek werd geschoten in 1905 in de Schoolstraat waar de synagoge is te zien aan de linkerhand. Verder op de achtergrond nog de contouren van de huidige Ster. Heb jij ook nog oude iconische foto’s van Goor, mail dan met redactie@nullgoorsnieuws.nl.

Eerste huis op ’t Tuindorp 100 jaar geleden voor het eerst verhuurd

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de eerste woning op het Goorse Tuindorp werd verhuurd. Destijds voor 5 gulden per week. De woningen werden gebouwd door overheidssteun die kwam nadat de woningwet in 1901 werd aangenomen. De directeuren van de Twentsche Stoomblekerij en de Jannink-fabriek, de heren Bunschoten en Jannink namen in 1912 het initiatief tot de ‘Stichting De Goorse Volkswoning’. Door de eerste wereldoorlog werd de eerste woning pas in 1921 verhuurd. Onderstaande foto dateert uit het jaar 1928 met links van het huis de Dr. Ten Boschstraat en rechts de Thomas Ainsworthstraat. (Bron: Stichting Historisch Goor)

Het TSB-terrein toen…

Er wordt veel over gezegd en geschreven. Het voormalige TSB-terrein wordt in de komende jaren ontwikkeld en moet een nieuw stukje Goor ‘Op Stoom’ worden met bedrijvigheid, recreatie en wonen. Alles in historisch perspectief met behoud van de industriële elementen die de geschiedenis van het Twentse Haagje moeten blijven weergeven. Tegenwoordig ziet het terrein er vanuit de lucht ZO uit. Dat was 58 jaar geleden, in 1963, toch een beetje anders. De grote karakteristieke pijp stond nog fier overeind evenals een aantal bedrijfsgebouwen van de Twentsche Stoomblekerij die er nu niet meer staan…

Fotobron: Stichting Historisch Goor

Zoete herinneringen aan ‘Goor in de bocht’

Het was in de jaren ’70 en ’80 een onmiskenbare pijler in de Goorse samenleving. Goor in de bocht was voor en door Goorse jongeren en bruiste in die periode van creativiteit en activiteit. in de voormalige Malbergschool vonden veel jongeren een ankerpunt en zetten ook grootheden als Herman Finkers en Bert Visscher hun eerste schreden in het theatervak. De groep organiseerde destijds ook het Foekepotten en evenementen als de Goorse Avond en Popsnack. Inmiddels is een Facebookpagina online gekomen waar de zoete herinneringen aan Goor in de Bocht kunnen worden gedeeld. De initiatiefnemers zoekt daarvoor historisch materiaal zoals foto’s en krantenknipsels. De pagina is via deze LINK te vinden.

Het dorp Ghoor…

Op deze zondag een wel hele oude prent in de categorie Oald Goor die is opgeduikeld uit het rijke archief van de Stichting Historisch Goor. Het betreft een getekende kaart met een gezicht op Goor vanaf de Markeloseweg met de toenmalige Rosmanbrug over de Regge omstreeks 1800. Het was in de periode dat Goor nog Ghoor werd genoemd. En ook dat was al een verbastering want zoals genoegzaam bekend werd het Twentse Haagje daarvoor ook al Gore en Ghoer genoemd, andere benamingen voor moeras of een plaats in een drassig laagland. Er is overigens ook een zwart wit-versie van onderstaande kaart, die wordt ondertiteld met ‘Het dorp Ghoor’. Deze is HIER te bekijken.

Unieke beelden van Goorse scholen in 1960

Het is een feest der herkenning voor de Goorse 60-plussers. Filmmaker Henk Eeftink maakte een compilatie van beelden van Goorse scholen in het jaar 1960. Het resultaat is een unieke 18 minuten durende film waarin acht scholen in zwart wit voorbij komen. De film begint met beelden van de kleuterschool waarna de Sint Paulusschool, de Gijminkschool, de Malbergschool, de Laarschool, de Ambachtschool, de Huishoudschool en de Mulo voorbij komen. De film is door Eeftink op Youtube gezet en is via deze LINK te bekijken.

De Goorse muziektent en Apollo in 1929…

In de categorie Oald Goor op deze zondag twee prenten van de vermaarde muziektent op de Goorse Schoolfeestweide uit een heel ver verleden. Onderstaande foto is genomen in 1929 ter ere van 10-jarig bestaan van muziekvereniging Apollo. De foto daaronder is er één uit 1970 toen de muziektent al licht in verval was. Veel oudere Gorenaren ervaren het verdwijnen van de muziektent nog steeds als een stukje cultureel gemis zoals wel meer in historisch opzicht verloren is gegaan in het Goorse. Bron: Stichting Historisch Goor.

(meer…)

Oald Goor: Poelsbeek in optima forma

Een heerlijk gevoel voor de redacteuren van Oald Goor om weer af te dalen naar de koffer met oude prenten uit het begin van vorige eeuw. De Diepenheimseweg in volle glorie. Op deze kleurenprent staat de Hofkerk te schitteren in 1909. Daarnaast ook de Poelsbeek uit het Weldam. Oorspronkelijk stroomde deze beek rechtstreeks naar de Waterstraat, maar bij de aanleg van de spoorlijn in 1864 is ze omgelegd langs de weg. Op de kiek is dus nog sprake van stromend water, maar bij de aanleg van het Twentekanaal is dat voorbij en moet de beek opnieuw beginnen. In 1964 wordt het Grote Gat gedempt en mag het water van de Poelsbeek samen met dat van de Nieuwe Regge ondergronds verder.