Oald Goor: Goorsche Radio Centrale

Het is het mooie bestaan van onze redactie-leden van Oald Goor. Eens in de zoveel tijd kunnen zij lekker wegduiken op de zolder met foto’s uit het rijke verleden van onze Reggestad. Vandaag doken zij op een prent uit het begin van de jaren ’30 toen de Goorsche Radio Centrale (GRC) het levenslicht zag. De firma Sanders was verantwoordelijk voor de geboorte toen deze letterlijk de draad oppakte in een pand aan de Kerkstraat. Een stek waar kleine Wim al snel achter de microfoon dook om zijn stem de ether in te slingeren en waar de PTT’ers altijd terecht konden voor een kop koffie. Lees hier een uitvoerige uiteenzetting over het bestaan van de Goorsche  Radio Centrale.

Toen de C1000 er nog was, reünie van die tijd op de agenda

Een beeld van de C1000 uit 1990. Het straatbeeld is op die plek niet veel veranderd, maar veel Gorenaren kunnen zich nog wel herinneren dat zij een bezoek brachten aan de supermarkt van Bert Brandenbarg. Inmiddels heeft zijn zoon de zaak voortgezet op het Weversplein, waar het blauw van Albert Heijn nu de gevel siert. Maar gezien de oproep van een aantal oud-medewerkers om een reünie te organiseren voor alle voormalig personeelsleden van de C1000 dook de redactie van Oald Goor in de koffer met prenten van de oude C1000, waar nu Thuisin Leferink en Die Grenze zijn gevestigd. Oh ja, meer informatie over de reünie van de C1000 is hier te vinden.

Oald Goor: back to school

Nog een paar nachtjes en dan is zomervakantie voorbij voor de Goorse kinderen. De basisscholen openen maandag allemaal weer de deuren. Reden voor de redactie van Oald Goor om eens af te dalen in de koffer met oude klassenfoto’s. Deze prent op de Heeckerenschool sprong eruit door alle vrolijke gezichten. Inmiddels is het schoolgebouw al lang en breed vervangen en blijft voor deze inmiddels vele ouders enkel en alleen de herinnering. 

Oald Goor: Toen de vrouwen nog gilde(n)

Op deze dag van het warme weer is de hang naar vrouwen bij dienstdoende redacteur groot en dat deed hem ook doen afdalen naar de zoekterm vrouwen in onze rijke fotoarchief. In de rubriek Oald Goor stellen we vandaag het Katholieke Vrouwen Gilde centraal. Deze vierde op onderstaande prent haar veertig jarig bestaan in 1994. Inmiddels koeren de dames niet meer zo hard en is het keurkorps nagenoeg ter ziele. Maar bij het achtste lustrum werd het jubileum nog groots gevierd door de dames Huuskes, Ten Buuren, Vaarhorst, Schroer, Exterkate, Leferink en Stevens.

Eternit vandaag precies 80 jaar oud

Het bedrijf is onlosmakelijk met Goor verbonden. Het zorgt voor veel werkgelegenheid maar ook voor een discutabele reputatie van het Twentse Haagje. Eternit bestaat vandaag precies 80 jaar. Op 21 juli van het jaar 1937 werd de toen moderne- en geroemde asbestfabriek geopend door de toenmalige Commissaris van de Koningin mr. A.E. baron van Voorst tot Voorst. Een heuglijke gebeurtenis en uiterst welkom in de crisisjaren. Jaren later werden de gevaren van het kankerverwekkende asbest bloot gelegd en zijn inmiddels ook veel meer dan gemiddeld sterfgevallen in Goor bekend die een rechtstreeks verband houden met de fabriek. Eternit legt zich vanaf het Goorse haventerrein, nog steeds toe op de ontwikkeling en fabricage van producten voor de bouwmarkt waarbij het gebruik van asbest inmiddels tot het verleden behoort. Er werken 150 medewerkers bij het jubilerende Goorse bedrijf.

Notabelen en werknemers tijdens de opening op 21 juli van het jaar 1937

De tand des tijds…

We horen het met name de oudere generatie nog wel eens zeggen: “Wat is er ter in de loop van de joar’n toch een hoop veranderd”. Er is geen speld tussen te krijgen. Ook niet in Goor waar er veel aan de slopershamer ten prooi is gevallen en waarin complete wijken een metamorfose ondergaan. Een berichtje van Heidi Bielderman drukt ons weer even met de neus op de feiten. Zij stuitte op het wereldwijde web op een Youtube-filmpje waarin De Bijrijder van RTV Oost in het jaar 1997, twintig jaar geleden dus, een rondgang door Goor maakte. Toen Foto Smets nog in het centrum zat, toen De Ster nog geen terras bezat. De Constantijnschool en volkswijk Gijmink op oorspronkelijke grond. De Albert Heijn, nog van Haafkes, in de van Kollaan nog bestond. Bij Schlecker in de Grotestraat was het toch goedkoop, met tegenover het OGZO-pand, wachtend op de sloop. Bekijk de beelden via deze LINK en ga twee decennia terug in de tijd…

Goorse ‘Bakker’-klok uit 18e eeuw in Historisch Museum

Het stond al heel lang op het verlanglijstje van het Goors Historisch Museum om een originele klok van de Goorse klokkenmakers uit het zeventiende- en achttiende-eeuwse klokkenmakersgilde te bemachtigen en nu is het zover. Mede dankzij financiële bijdragen van enkele particulieren en de Stichting Fonds 1819 is het gelukt een originele ‘Bakker-klok’ uit 1773 aan te schaffen.

De stoeltjesklok uit 1773, gemaakt door Carel Willem Bakker, nu in het Goors Historisch Museum

(meer…)

Tentoonstelling doopjurken in Goors museum

‘Mooi! gedoopt’, zo heet de tentoonstelling over doopjurken die vanaf vandaag in het Goors Historisch Museum te zien is. Daar zijn vitrines ingericht met een dertigtal doopjurken waarvan een ook een aantal met een bijzonder mutsje, een doopsprei of een doopkussen. Ook zijn er voorwerpen te zien die men vroeger cadeau kreeg bij een doopfeest. Het Goorse museum heeft zelf een klein aantal doopjurken in het depot. Daarnaast is dankbaar gebruik gemaakt van de in bruikleen gegeven doopjurkjes met toebehoren. Het geheel beslaat ruim honderd jaar doopjurkengeschiedenis. Het oudste exemplaar is van eind 1800, maar er is ook een doopjurkje uit de jaren ’50 dat voor het laatst in december 2016 is gebruikt. De tentoonstelling is te zien tot en met 31 augustus 2017. Meer informatie op de site van de stichting Goors Historie.

En masse naar het Lentefeest

In de week van Koningsdag dook de redactie van Oald Goor al eerder in de koffer met prenten uit het rijke verleden rondom de vorstelijke viering. Vandaag stellen we deze foto centraal. Een treffend straatbeeld uit 1981 tijdens het Lentefeest. Drommen mensen in de Grotestraat onderstrepen de populariteit van het stadshart tijdens het heerlijke voorjaarsweer. Ook vandaag schijnt de zon volop en zal een groot aantal plaatsgenoten de terrassen in het centrum bevolken.

72 jaar verlost van de Duitse bezetters

Opdat wij nimmer vergeten. Het is vandaag exact 72 jaar geleden dat Goor werd bevrijd van de Duitse bezetters. In het voorjaar van 1945 kwam ’t Twentse Haagje in handen van de geallieerden. Een Poolse eenheid gaf Goor weer kleur op de wangen en trok op 8 april door het stadshart. De bevrijding ging niet zonder slag of stoot. Zo bliezen de Duitsers ter elfder ure nog de Hengeler-brug op. Uiteindelijk boden de Canadezen de Polen de helpende hand met tanks, waarna ook Duitse militairen ingerekend konden worden. Een feestelijke dag. Reden dus voor de redactie van Oald Goor om de helden van weleer in het zonnetje te zetten.

                       Poolse bevrijders op de kruising van de Voorstraat met de Molenstraat in de buurt van fietsenzaak Reiners.