Goorse ambtsketen in historisch museum

Een belangrijk museumstuk is toegevoegd aan de toch al rijke collectie van het Goors Historisch Museum. De ambtsketen van de voormalige gemeente Goor werd tijdens een bezoek van burgemeester Nauta overhandigd aan voorzitter Ubbo Borgesius van de stichting Historisch Goor. De ambtsketen krijgt in het museum een prominente plek in de vitrine met de zogenoemde Borgman-bekers. In de 17de en 18de eeuw werd zo’n zilveren beker door de familie van een overleden burgemeester of Borgman, aan het stadsbestuur geschonken. Vijf van deze Borgmanbekers worden in het museum permanent tentoongesteld. Daarbij nu dus ook de laatste ambstketen van de gemeente Goor die voor het laatst, in functie, gedragen werd door de Theo Schouten, de laatste burgervader van Goor.

Burgemeester Nauta (l)en voorzitter Ubbo Borgesius (r) bij de vitrine met Borgman-bekers en de ambtsketen.

Tolhuisje nu definitief verleden tijd

De Stichting Historisch Goor en de lokale PvdA hebben er jaren voor gestreden maar heeft het historische tolhuisje aan de Markeloseweg, waarschijnlijk de enige die de regio nog rijk was, niet kunnen redden. De grond is verkocht en de slopershamer doet zijn werk om ruimte te maken voor nieuwbouw waarmee deze week weer een stukje Goors Historie definitief uit het straatbeeld is verdwenen.

Foto: Carel Groothengel
(meer…)

Goor in beeld op de mat…

Het afgelopen zaterdag gepresenteerde boek ‘Goor in beeld’ valt vanaf vandaag op de mat bij alle Goorse huishoudens. Het boek dat is gemaakt door de stichting Historisch Goor in samenwerking met AH Guido Brandenbarg, geeft een mooi beeld van de geschiedenis van het Twentse Haagje in tekst én beeld. Alleen moet het beeld wel bij elkaar geshopt worden in de supermarkt op het Weversplein door het sparen van 216 plaatjes. De eerste vier worden in een zakje bijgeleverd. Voor elke €10 euro aan boodschappen bij AH wordt ook een zakje met vier historische stickers verstrekt. Wie niet meedoet aan de spaaractie wordt verzocht het boek in te leveren in de supermarkt of bij het Goors Historisch Museum.

Museum extra open tijdens Apollo-reünie en fiets-vierdaagse

Het Goors Historisch Museum gaat extra open tijdens de reünie van muziekvereniging Apollo. komende zaterdag en volgende week tijdens de Herfst-Fiets4daagse. Tijdens de Apolloreünie- en receptie, bij café de Ster, op zaterdagmiddag 12 oktober is het museum open van 13.30 tot 18:00 uur. Daarnaast gaat het museum op dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 oktober tussen de middag open. Naast de expositie ‘100 jaar Apollo Goor’ is in het museum de vaste collectie te bekijken met onder meer een grote maquette van Goor anno 1560, een collectie knipmutsen, authentieke 18e -eeuwse weefgetouwen en archeologische vondsten.

Treintje Bello even terug in Goor

Op initiatief van Edwin Slaghekke en Bert Wagenaar zal komende zaterdag een replica van het treintje ‘Bello’ door Goor rijden. Dit als aftrap van een stukje geschiedschrijving over Goor, het textielverleden en het vervoer in lang vervolgen tijden. Het is nu bijna 100 jaar geleden dat de spoorlijn tussen Neede en Hellendoorn, die ook door ging, uit bedrijf werd genomen. Het kolenvervoer reed onder meer over het ‘oale spoor’ bij de huidige Jumbo-supermarkt. Het duo wil de geschiedenis levend houden en overweegt een boek met gearchiveerd fotomateriaal en verhalen. Via Hofstreek FM zullen zij ook verhalen over de plannen en de geschiedenis van onder meer ‘Station West’ dat daar toen was gevestigd.

Oald Goor: Wateroverlast in 2014…

De zon staat op deze 20e september van 2019 hoog aan de hemel met een nog mooie weekeinde in het verschiet. Dat was exact vijf jaar geleden wel anders. Via twitter wordt dat vandaag in herinnering gebracht doorn journalist Dolf Ruesink die een foto tweet van Helma Haveman, genomen vanuit een bovenverdieping van een woning op het Julianaplein. Grote wateroverlast na hevige regenval teistert de Hengevelder- en Deldensestraat. Het was niet voor het eerst, wel bijna voor het laatst want na de herinrichting van deze straten kreeg ook het riool een opknapbeurt en kan het hemelwater heden ten dage makkelijker wegstromen via de putten.

Toen de wielerronde nog op de solex werd verreden

Nu de dranghekken weer zijn opgeborgen door de Stichting Wielerevenementen is ook bij hen het adagium: Gelukkig hebben we de foto’s nog. Voor de redactie van Oald Goor reden om eens in de koffer te duiken met oude prenten van de stichting. Zo kennen we natuurlijk ook de gloriedagen van het wielrennen, maar de stichting had in de jaren 80′ ook de solexrace op de rol staan met daarin Wolter Wiegerinck in de hoofdrol. Hij won de originaliteitsprijs en rijdt hier bij de editie van 88 de troepen vooruit.


Al jaren hetzelfde recept

Het is de week van het Houtdorp. En dat is al sinds jaar en dag een begrip in Goor en omgeving. Reden voor de redactie van Oald Goor om eens in de koffer te duiken van oude prenten. Naast het bouwen van hutten is er namelijk ook veel ruimte voor muziek en vertier tijdens het kinderkamp van Stichting Kindvriendelijk Goor, zoals ook in de vorige eeuw al het geval was. Alleen de locatie is in de loop der jaren veranderd.

Goor had in 116 jaar geleden al een zwembad…

Een mooi verhaal op de site Mijn stad, mijn dorp van Jan Poortman van de stichting Historisch Goor. Hij verzamelde tal van documenten waaruit blijkt dat er al in het jaar 1898 al begonnen met de voorbereidingen voor een zweminrichting die uiteindelijk zou worden geopend op 30 mei van het jaar 1903. Er werd zeven jaar gebruik gemaakt van het ‘zwembad’ dat werd gerealiseerd op de plek waar nu industrieterrein De Spechthorst ligt, vlakbij de Holtdijk. Het zwembad aan de Gruttostraat werd in 1931 geopend en afgebroken in 2014. Het verhaal over het allereerste zwembad van Goor is via deze LINK te lezen.

De plek van het allereerste Goorse zwembad (foto uit 2010)

Manuscripten Huttenkloas nu in gelijknamige bierbrouwerij

De originele manuscripten van het boek Huttenkloas die deze week opdoken bij Gorenaar Gerrit Verdriet zijn nu in de brouwerij van Huttenkloas-bier in Albergen. Verdriet overhandigde de waardevolle stukken gisteren aan directeur/eigenaar Ruud van de Gevel die de manuscripten tentoon stelt voor bezoekers. De handgeschreven manuscripten van jonkheer van Coeverden werden in Goor uitgegeven en leidden tot een succesvol boek over Huttenkloas, een misdadiger die zich in de 18e eeuw veel in deze contreien ophield. De kans bestaat dat de manuscripten ook elders worden geëxposeerd. Er zijn meer musea die interesse hebben waaronder het Goors Historisch Museum.

Ruud van de Gevel (l) ontvangt de manuscripten van Gerrit Verdriet