Oald Goor: Sint in stadshart

Het was wederom een groot succes. De intocht van Sinterklaas afgelopen weekend in de haven van Goor. In het verleden kwam de Goedheiligman wel eens met de trein en soms in een cabriolet. Reden voor de redactielieden van Oald Goor om in de koffer te duiken met oude prenten van de Sint. Zo was er medio jaren ’90 al een Sinterklaashuis in de Grotestraat, waar de Sint ook altijd statig flaneert (foto). De (Zwarte) Pieten hingen bij de uitgave van 1996 de acrobaat uit in het kunstwerk voor Slagerij Hillebrand.

Oald Goor: De bedrijvige Kerkstraat…

Het is nu een grote kale vlakte op de plek waar decennia lang heel veel bedrijvigheid was en waar die bedrijvigheid, ook al is er nog veel weerstand tegen, weer terug zal komen na de bouw van de nieuwe Lidl. In 1960, nu dus iets meer dan 60 jaar geleden, stond ook dit deel van de Kerkstraat, bol van de detailhandel. Op de foto links loodgieter Jebbink met daarnaast kapper van Beest en Schaafstra klokken. Rechts: De Landbouw, de Coöperatie, landbouw De Eendracht, kruidenier Leeftink, de lingeriewinkel van Fenna Leeftink, ‘Tone Boswinkel’, Ilbrink tabak en kapper Bosman. De tweede foto is genomen in 1965 toen de Coöp landbouwwinkel in de Kerkstraat werd geopend op de plek waar tot voor tot kort het Rabobankgebouw stond. (Bron: Stichting Historisch Goor)

(meer…)

De 11e van de 11e…

Er is vanwege corona veel discussie over, vooral in het zuiden van het land. De startfestiviteiten van het nieuwe carnavalsseizoen wel of niet door laten gaan? In Goor bereidt CV Sterzo zich al enige tijd voor op de opkomst van de Jubileum-Prins- of Prinses (de 11e) die, als er geen strengere maatregelen worden afgekondigd, op grootse wijze op zaterdag 27 november zal worden gepresenteerd in de achterzaal van De Ster waarover later meer. De redactie van Oald Goor stuitte op deze carnavaleske dag op een prent uit 1995, het laatste jaar van de toenmalige carnavalsvereniging De Deurdouwers. Daar werd destijds de overbekende Jantje Dekker (met het stokje) als laatste Prins geridderd door Arno Bonthuis, destijds beroemd kapper in het stadshart van Goor…

De Goorse leden van de Arbeiders Sport Bond in 1936…

In de categorie Oald Goor dit keer een groepsfoto van de Nederlandse Arbeiders Sport Bond in 1936. Toen werd van de Goorse afdeling van deze socialistische bond het 5-jarig jubileum gevierd. Dat was afgelopen donderdag dus precies 85 jaar geleden. De Nederlandse Arbeiders Sportbond werd landelijk opgericht in december van 1926 en was een reactie op de verzuiling die in het begin van de 19e eeuw in de Nederlandse samenleving ontstond. De NASB stelde zich massa-sportbeoefening ten doel. In geschiedkundige geschriften staat dat als volgt beschreven…

(meer…)

De katholieke kerk in in 1894…

In onze rubriek Oald Goor een prent van rooms-katholieke kerk in de Hengevelderstraat die is genomen aan het einde van de 19e eeuw. De Petrus en Paulus-kerk stamt uit 1832 en de eerste steen van de huidige kerk werd op 29 juni 1893 gelegd door pastoor Hoogveld gelegd op 29 juni 1893, op het feest van de ‘kerkpatronen’, de H.H. Petrus en Paulus. Op 1 augustus 1894 is de kerk geconsecreerd door de bisschop van Haarlem, monseigneur Bottemanne. Op de foto, die komt uit het online naslagwerk ‘Ghoer mien stadje’ van Anneke Koers, is op de foto links de pastorie te zien en erachter het silhouet van de nieuwe kerk.

60 jaar De Coöperatie

Het was een begrip in de vorige eeuw in ’t Twentse Haagje: De Coöperatie. Het stadshart van Goor werd gedomineerd door de middenstanders, die in 1952 het zestig-jarig jubileum vierde. En dat gebeurde op grootse wijze. Hier wordt één der voormannen G.Smit gefeliciteerd met de mijlpaal door een muzikant van Apollo.

Oald Goor: Stadsbranden teisterden Goor…

In de categorie Oald Goor dit keer een passage uit de Canon van Goor die in 2013 werd uitgebracht ter ere van 750 jaar Stad Goor. Daarin valt onder meer te lezen dat het Twentse Haagje door de eeuwen heen regelmatig werd geplunderd en in brand gestoken. Zo was er onder meer een grote brand op 3 mei 1647 die ontstond in het laatste huis aan de Wijnkamp en uiteindelijk een groot gedeelte van de Grotestraat en het Schild in de as legde. Ook het toenmalige stadhuis moest eraan geloven. Mee recent maar toch alweer bijna 57 jaar geleden was de catastrofale brand op het Janninkcomplex in de Waterstraat in de nacht van 14 op 15 november. De schade bedroeg bijna 9 miljoen gulden en de vraag was hoe de brand was ontstaan…

(meer…)

Ut oale postkantoor in de Spoorstroat…

Onlangs werd bekend dat het voormalige postkantoor aan de Stationslaan tegen de vlakte gaat en zal wijken voor een fraai appartementcomplex dat de naam De Post zal krijgen. Reden voor de redactie van Oald Goor om eens de archieven in te duiken om op zoek naar te gaan naar een nog ouder postkantoor. Die stond vroeger vlakbij de plek waar straks gebouwd wordt aan de Spóorstraat. We vonden enkele fraaie foto’s van het statige pand dat al vroeg in de vorige eeuw in gebruik was… (foto links)

(meer…)

Weefontmoeting in Goors Historisch Museum


Tijdens de week van de Weefontmoeting is op komende vrijdag en zaterdag het Goors Historisch Museum doorlopend geopend van 10.00-16.30 uur. Daar zijn de weefsters van weefkring ‘Weverke’, die regelmatig op de oude handweefgetouwen van het museum werken, beide dagen in het museum aanwezig om over hun werk te vertellen en het weven op de oude getouwen te demonstreren. Voor de tentoonstelling ‘Werken in de Textiel’, over de historie van de textielindustrie in Goor, hebben de weefsters verschillende weefsels nagemaakt uit oude studieboeken over decompositie en bindingsleer.

(meer…)

Oald Goor: Aanleg van het kanaal

De zondagochtend is een mooi moment om weer eens in de koffer met oude prenten te duiken. Vandaag stuitten de redactielieden op een mooie prent uit de jaren ’30. Op deze foto is de aanleg van het Twentekanaal te zien. Treinen voor het transport van zand. In die crisistijd werd besloten het kanaalvak Goor-Hengelo als werkverschaffingsproject met de schop te laten graven. Meer dan 700 werklozen werden op die manier tewerkgesteld. Bron foto: Nationaal Archief/Heidemij.