Oald Goor: Een terrasje bij De Ster…

Het is de maand van het School- en Volksfeest en dus is het soms lekker om met veel enthousiasme door het foto-album te struinen uit het verleden van de moeder aller tentfeesten. Deze plaat staat symbool voor het heerlijk ongedwongen sfeertje rondom het volksfeest. Een terrasje pikken bij De Ster. In 1975 tijdens het eeuwfeest niet anders dan nu. En dat zou in de laatste weekend van juni zelfs in dit corona-jaar, zonder Tent, ook kunnen om toch even onder te dompelen in de roes van het School- en Volksfeest.

Historisch museum gaat weer open

Het Goors Historisch Museum gaat vanaf maandag 8 juni weer open. Het museum was vanwege het Coronavirus sinds half maart gesloten. Voorlopig zijn de openingstijden aangepast om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te kunnen garanderen. Het museum volgt het ‘Protocol voor veilig en verantwoorde heropening’ van de Museum-vereniging, op basis van de RIVM richtlijnen en dat betekent dat bezoekers vooraf moeten reserveren.

(meer…)

Alle buurten in de ban van…

Het is eens in de zoveel tijd heerlijk om af te dalen in de kelder met oude prenten. Zeker in deze crisistijd stemt men melancholisch. Reden voor de redactie van Oald Goor om eens in de koffer te duiken met oude prenten van het School- en Volksfeest. Met name het 100-jarig bestaan in 1975 werd zeer groots gevierd. Niet alleen op de weide ook in alle buurten. Zo is dit een iconische plaat van de Schoolstraat (foto) en werden er ook elders in Goor allerhande buurtborrels georganiseerd.

Oorlogsherinneringen van Johan Alink…

Naar aanleiding van de oorlogsdocumentaire in Nieuwsuur over het bombardement op Goor én de reactie daarop van Frits Zorge, die een bijzonder verhaal deelde via deze site, kwamen er veel reacties. Onder meer van Henk Eeftink die ons een eveneens bijzonder verhaal mailde van wijlen Johan Alink uit De Schietspoel (blad van de Stichting Historisch Goor red.) van enkele jaren geleden. “Bij Evert de Groot kwam ik dit artikel tegen en omdat mijn vader hierover vele malen vertelde was dit een bevestiging van zijn verhaal. In geen enkel boek of artikel over Goor ben ik dit ooit tegengekomen” aldus Eeftink. Het hele verhaal is hieronder via ‘lees meer’ te lezen.

Johan Alink
(meer…)

Doelwit was munitiedepot aan het Julianaplein 75 jaar geleden

Het doelwit van de geallieerde troepen op 24 maart 1945 was een munitiedepot achter het herenhuis aan het Julianaplein. Dat blijkt uit een verhaal van oud-Gorenaar Frits Zorge (93). Hij woont al sinds de jaren vijftig in Canada en is de broer van historicus Ab Zorge. Hij mailde een nooit gedeeld verhaal met zijn neef Hans Dirksen, dat hij schrijft naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur afgelopen zaterdag. Daarin was een documentaire over het bombardement op Goor te zien. In het verhaal wordt duidelijk dat het toenmalige ‘doktershuis’ van Vrijman aan de Deldensestraat destijds is ingenomen door de Duitsers om van de weide erachter een munitiestortplaats te maken. Deze werd getroffen door het bombardement evenals het centrum van Goor en kostte een groot aantal burgers het leven. Frits Zorge was er destijds als 18-jarige getuige van en doet nu zijn aangrijpende verhaal… (via lees meer)

Frits Zorge op het balkon van zijn appartement in het Canadese Brampton
(meer…)

‘Bombardement op Goor was geen vergissing’

Het bombardement op Goor op 24 maart van het jaar 1945 was geen vergissing. Dat is de conclusie die Gorenaar Ab Zorge (foto) trok na eigen onderzoek. De historicus deelde zijn bevindingen in een documentaire die gisteravond werd uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2. De nu 91-jarige Zorge is er van overtuigd dat Goor als zogenoemd ‘tweede doel’ aan de piloten van de American Airforce was opgegeven en niet door de Engelsen is uitgevoerd, zoals eerder werd aangenomen. De bommenwerpers hadden het naar alle waarschijnlijkheid gemunt op een munitiedepot van de Duitsers in Goor. In de documentaire komt onder meer ook Engelbert Spoor (91) aan het woord. Hij is één van de overlevenden- en getuigen van het bombardement op het centrum van Goor dat 75 jaar geleden 74 burgers het leven kostte. De reportage van Nieuwsuur is via deze LINK terug te kijken.

Gymnastiekvereniging Excelsior

Het is een der oudste verenigingen uit ’t Twentse Haagje. Gymnastiekvereniging Excelsior. De equipe heeft dan ook een prominente plek in de annalen van het Goors Historisch Museum. De redactie van Oald Goor heeft dan ook een fraaie kiek uit de rijke historie van Excelsior opgerakeld. Op de foto prijken een aantal prominente leden uit 1885 tijdens het 44-jarig bestaan.

Na de bevrijding…

We kregen een treffend gedicht binnen van J.C. Bloem van Albert van Zundert. Hij kijkt terug op zonnige ‘Goorse’ bevrijdingsdag en zijn herinneringen gingen terug naar het jaar dat hij 18 jaar was, een aantal jaren na de oorlog toen dat gedicht indruk op hem maakte. Het is nu nog heel toepasselijk. Zeker ook in deze onzekere tijden, met een ware constatering die ook nu opgeld doet. Daarnaast deelde de stichting Historisch Goor vandaag een bijzondere prent (foto onder) van verzetsmensen die poseerden vlak na de bevrijding van Goor, voor de Klokkenkamp. Het gedicht van JC Bloem is hieronder te lezen.

(meer…)

Freiheit muß wohl grenzenlos sein (8)

8 april 1945; dag der verlossing van ons aller Twentse Haagje. De geallieerden bevrijden de plaatsgenoten uit die tijd van de Duitse bezetter. Zij krijgen een feestelijk onthaal (foto) en worden in de armen gesloten door de plaatsgenoten uit die tijd. De periode van opbouw is zeker niet rimpelloos, maar dat is op deze historische dag niet aan de orde. Goor is bevrijd. En dat moet gevierd. Met onderstaande feestprent besluiten we deze serie van de bevrijding tijdens WO II. En vergeet niet te vlaggen vandaag !

De viering van 70 jaar vrijheid (7)

De viering van 75 jaar vrijheid vieren we morgen op summiere wijze. Door de corona-crisis is het comité ’t niet gegeven om op passende wijze kleur te geven aan deze bijzondere mijlpaal. De eervolle en dankbare voorbereidingen zijn ten spijt. Om toch een diepe buiging te maken voor de bevrijders en onze voorvaderen past ons in deze tijd nederigheid en een digitale ode. Hieronder een fotoreeks van de herdenking van vijf jaar geleden, toen de legercolonne van Keep Them Rolling een speciale bevrijdingstocht vervolmaakte en de Poolse ambassadeur Borkowski een gedenksteen onthulde.

(meer…)