Unieke film over ontstaan van Goor online

Het zou leerstof kunnen en misschien wel moeten zijn voor alle schoolgaande jeugd in Goor. De geschiedenis van het Twentse Haagje en het ontstaan van Goor is jaren geleden ooit in een informatieve film gevat en nu door de stichting Historisch Goor online gezet. De film van een kwartier vertelt het verhaal van de verrijzenis van Goor vanaf de prehistorie tot aan de 20e eeuw. Van de vruchtbare leefbare moerasgrond tot aan de afzetting van de Graaf van Goor en van de Borchmannen tot aan de ontwikkeling van de stad Goor met de bijbehorende stadsrechten gelardeerd met enkele beelden en veel illustraties. De unieke, historische, film is nu via deze LINK te bekijken.

Onder een witte deken…

De berichten over de nachtvorst deed het hart van de winteradepten op de redactie van Oald Goor sneller kloppen. In deze regio dook het kwik onder nul en dan komen de winterse plaatjes uit de kelder weer aan de oppervlakte. We trappen vandaag af met een besneeuwde uitgave van één van de meest iconische gebouwen in het Twentse Haagje. Huize Scherpenzeel onder een witte deken in het jaar 1967. De liefhebbers hopen net als een aantal jaren geleden weer op een witte winter met wintersportkiekjes uit Goor. Niet eens zo gek als we toch bij de deur moeten blijven.

Oorlogsherinnering uit De Meene

We kregen een indrukwekkende mail van Herman Klein Nagelvoort die nog vaak moet terugdenken aan de oorlogsjaren. De nu 87-jarige Gorenaar schreef één van zijn vele herinneringen op uit de periode dat de oorlog op het einde liep. De toen 11-jarige Klein Nagelvoort ging destijds vaak met vrienden naar De Meene en dat bleek niet altijd zonder gevaar in die tijd. Lees de memoires van een dag in september van 1944 hieronder…

(meer…)

Raadhuis Der Stadt Goor

Het futuristische gemeentehuis is nu één van de moderne blikvangers van onze stad Goor. Met de bouw en stijl van het raadhuis is definitief afstand genomen van het klassieke sausje dat altijd over ons gemeentehuis is gegoten. Neem bijvoorbeeld het raadhuis uit 1652, gebouwd na de grote stadsbrand in 1647. Het Raadhuis Der Stadt Goor werd weer afgebroken in 1851, reden voor de redactie van Oald Goor om deze trots uit de zeventiende eeuw centraal te stellen.

Hotel Restaurant Kobes

De redactie van Oald Goor liet vandaag weer eens de term Hotel Kobes vallen. Een begrip uit de vorige eeuw in ’t Twentse Haagje toen Goor nog een combi hotel-restaurant-kroeg in Goor had. Kobes, waar ook geregeld muziekbandjes speelden, was een blikvanger in de Grotestraat tegenover de Hengelsportwinkel. Hebt u nog een oude prent uit Goor, mail dan met redactie@nullgoorsnieuws.nl.

Oald Goor: De ronde in volle glorie

In redelijke anonimiteit door alle maatregelen werd afgelopen weekend de Ronde van Goor verreden. Een wielerkoers die in het verleden grote namen naar ’t Twentse Haagje bracht en die ook lokale renners als Erik Cent en Harrie Wolters hebben geïnspireerd tot een mooie carrière op de fiets. In deze tijden van de Tour en de Ronde van Goor dalen de redactie-leden van Oald Goor af naar de kelder met prenten uit het verleden van de lokale wielerkoers, met prominente toeschouwers langs het parcours.

Communie in 1941 van de zusjes Overbeek

De familie Overbeek is onlosmakelijk met Goor verbonden. Al decennialang. Reden voor de redactielieden van Oald Goor om eens in het familiearchief te duiken. Op deze zomerse foto van het begin van de Tweede Wereldoorlog. In de zomer van 1941 waren de dames Overbeek goed gekleed voor de plechtige communie van Gerda ‘Kranenmors’ Overbeek Op de foto staat ze te stralen met handschoenen en een tasje en haar vijf zussen: Truus, Rikie, Marie, Dinie en Annie.

Oald Goor: De Vorstand van de Tourpoule

De echte adepten zijn langzaamaan weer begonnen aan de voorbereiding op de epische Tourpoule. Bij De Ster zal ook dit jaar weer uren worden gesproken over de renners die zijn opgenomen in diverse ploegen tijdens de Ronde van Frankrijk. De Tour gaat dit jaar van start op zaterdag 29 augustus. En dat is voor de redactie van Oald Goor reden om eens in de koffer met oude prenten te duiken. Zij kwamen vandaag deze foto tegen van de Goorse Tourdirectie van 1995. Op de foto prijken de liefhebbers Bennie Waanders, Frans Overbeek en Emiel Vaarhorst (foto).

Oald Goor: Zwembad(tse)

De temperatuur stijgt en dat is voor de redactieleden van de rubriek Oald Goor een reden om eens te duiken in de koffer met oude prenten over het zwembad-verleden van ’t Twentse Haagje. Vandaag geen foto van de klassieke duiktoren, maar een beeld van de noeste arbeiders die in de crisisjaren van de jaren ’30 het zwembad met de schop hebben gegraven in Goor. De heren verdienen een eervolle vermelding. Op de foto prijken onder meer de heren B.J. Karsenberg, Eshuis, T. Jolink, G.Slaghuis; de overigen op de bovenste rij zijn onbekend. Op de voorste rij zijn de eerste en de laatste twee nog ongewis. In het midden zien we H. Brunnekreef, G. Brunnekreef en Johan Dikkers.

Weldammerbrug in de volle witte glorie

Het zijn van die iconische plaatjes die meteen in het oog springen. Ook al is het hartje zomer en staat er op de prent bovenal veel sneeuw. Maar deze foto werd deze week gedeeld door Ubbo Borgesius, voorman van het Stichting Historisch Museum. Op de foto prijkt De Weldammerbrug in januari 1940. “Met een wachthuisje voor onze vaderlandse landsverdedigers en versperringen om de vijand een halt toe te roepen”, aldus Ubbo. “Het heeft niet mogen baten, ook niet nadat de brug met drastischer maatregelen werd opgeblazen”, besluit Borgesius.