Toen we nog waterpolo speelden in ’t Twentse Haagje

Het is zomer en dus duiken ook de redactieleden van Oald Goor in de koffer met klassieke prenten uit ’t Twentse Haagje. Vandaag een letterlijke duik, want op deze foto gaan we terug naar de episode waar ons Twentse Haagje nog wel een zwembad had. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in de zomer van 1945 zelfs een waterpolo wedstrijd gespeeld met Canadese bevrijders. Van links naar rechts zien de echte krasse knarren Engelbert Spoor, Bennie ter Raa en Kippie Henstra. Op de voorgrond met donkere cap Luuk ten Thije. Op de kant naast een Canadees, Steven en Jannie Peeze, even verderop de Gerrit Hiltjesdam. De auto is van Sanders aan de rand van het zwembad. Badmeester Nannings kijkt toe, waarvan akte.

Graftrommelexpositie weer open na grondige opknapbeurt

De Graftrommel-expositie van de stichting Historisch Goor is weer te bezoeken voor het publiek. De aula van de begraafplaats aan de Markeloseweg heeft na de lekkage van afgelopen winter een grondige opknapbeurt ondergaan waardoor de eerder uitgestelde tentoonstelling nu wel doorgang kan vinden. Vanaf komende zondag 3 juni zijn de Graftrommels, kransen, vitrines en foto’s te bekijken en daarna tot en met oktober elke eerste zondag van de maand tussen 14:00 uur en 16:00 uur. Komende zondag zijn Evert Jan en Lidy Halkus aanwezig om de bezoekers uitgebreid te vertellen over de geschiedenis van de graftrommels en het restaureren ervan. De entree is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Er is in de afgelopen week hard gewerkt om de aula in te richten voor de expositie

Cowboys maken zich op voor optocht 1992

Over exact een maand klinkt het startschot voor een nieuwe uitgave van het School- en Volksfeest. Het summum van het jaar voor veel plaatsgenoten én dat al decennia lang. Zo is de voorbereiding nagenoeg gelijk aan deze in 1992. Ook toen waren de wagenbouwers al weken bezig in voorbereiding op de Allegorische Optocht. Deze prent kreeg de Oald Goor-redactie van Erna Aalbers, wier familie als cowboy ook genoot van de aanloop naar het feest der feesten. De voorbereidingen van de cowboys haalden toentertijd de krant. Anno 2018 kan dit ook digitaal en dus zullen wij van Goorsnieuws ons ook onderdompelen in de roes van het School- en Volksfeest.

Toen het Sterplein nog het Sterplein was

Het Sterplein in het stadshart; het epicentrum van ‘t Twentse Haagje. De jongere bezoekers van deze site weten niet dat daar in het verleden ook daadwerkelijk een grote ster prijkte op het wegdek voor de horecagelegenheid. Reden voor de redactie van Oald Goor om eens in de koffer te duiken met prenten uit de Grotestraat (foto uit 1996). Heden ten dage prijkt er een futuristische klok op het Sterplein. 

De witte panden zijn verdwenen…

Na vandaag is er dan echt niets meer over van de witte panden in de Hengevelderstraat tegenover de Petrus en Pauluskerk. De slopershamer heeft zijn werk gedaan en daarmee is weer een stukje Goors historie verloren gegaan. Er zijn archeologsische vondsten gedaan en volgens de stichting Historisch Goor was het de plek waar vroeger Gerritsen sigaretten verkocht en de familie Ten Doeschate huisde die destijds in de paardenhandel met Russen zouden hebben gezeten. 

Oald Goor: Hengevelderstraat rond 1840

De ontdekking van de oude muur in een pand aan de Hengevelderstraat heeft het enthousiasme getrokken van meerdere plaatsgenoten. Zo kreeg het Goors Historisch Museum veel reacties en ook wij van Goorsnieuws kregen een aantal mailtjes. Zo ook van Arie Bakker die het pand in de eerste helft van de negentiende eeuw nog op een prent heeft. Waarvan akte….

Historische muur van leem en vlecht ontdekt (UPDATE)

Een bijzondere ontdekking tijdens de vervaardiging van foto’s. Het overkwam Trudie Broekman en Eugenie van Heiningen van het Goors Historisch Museum. Zij ontdekten tijdens het maken van foto’s in historische panden aan de Hengevelderstraat. “We vroegen aan hen of we nog wat foto’s mochten maken en tot verbazing troffen we een oude muur aan,  gemaakt van leem- en vlechtwerk van twijgen.” Het pand is volgens het kadaster van voor het jaar 1800. De sloper wil haar best doen om een deel van de muur veilig te stellen, maar dat lijkt een schier onmogelijke opdracht. Als al het materiaal opgeruimd is hopen ze nog een deel van de muren in hun bezit te krijgen. De sloop van de panden is inmiddels begonnen. UPDATE: Sloopbedrijf RGS heeft een deel van de muur toch veilig kunnen stellen en beschikbaar gesteld aan de Stichting Historisch Goor.

Scholenexpositie in historisch museum

Het Goors Historisch Museum opent komende vrijdag een expositie over het verleden van de Goorse scholen. Er zijn allerhande artikelen en vooral ook schoolfoto’s te bekijken uit het verleden. Er is materiaal verzameld van de Goorse scholen, leerlingen en leerkrachten tot in het begin van de zeventiger jaren. Daarnaast zijn er veel schoolfoto’s te zien uit het archief van de Stichting Historisch Goor. Bezoekers worden uitgedaagd om daarbij de ontbrekende namen te noemen en zelf materiaal aan te leveren indien voorradig. De Goorse scholen-tentoonstelling met de titel ‘Naar school’ wordt komende vrijdag 8 december geopend door de Goorse ex-onderwijzer Wim Schreurs en is te bezoeken tot eind februari.

Klas 4 van de Laarschool 1955-1956 met meester Ab Schinkel

Ansichtkaart: Groeten uit Goor…..

Dat Goor niet uitblinkt in natuurlijk schoon of prachtige esthetische architectuur was bij veel inwoners wel bekend. De pracht van ’t Twentse Haagje zit ‘m niet in uiterlijk vertoon. En dat is van alle tijden. Zo ondervond ook de redactie van Oald Goor. Zij stuitten vanochtend op een ansichtkaart uit de vorige eeuw, waarin de plaatselijke VVV de Reggestad wilde aanprijzen. Maar veel verder dan een molen, brug, gymnastiekgebouw en fabriek kwam het toeristische bolwerk niet. Waarvan akte….

Goors museum gaat verkopen

Het Goors Historisch Museum houdt komende zaterdag een verkoop van oude boeken, textiel en voorwerpen. Het gaat hierbij om dubbele exemplaren en dingen die niet, of niet meer, in de collectie passen. Daarnaast hebben ook vrijwilligers van de stichting Historisch Goor spullen ingebracht om te verkopen. De opbrengsten komen ten gunste van museum. Onder de te verkopen artikelen zijn ook enkele geschiedenisboeken van Goor, die in het verleden zijn uitgegeven door ‘Goors Historie’. Naast de verkoop is de tentoonstelling ‘10 jaar geregistreerd museum’ te bekijken. Deze loopt nog tot 24 november. Het Goorse museum aan de Stationslaan is op zaterdag geopend van 10:00 uur tot 13:00 uur.