Oald Goor: Kracht en vriendschap…

Uit de archieven van de stichting Historisch Goor hebben we voor deze zondag een fraaie prent opgeduikeld die honderd jaar geleden werd gemaakt in het centrum van Goor. Het gaat om een teamfoto van een door jongeren opgerichte voetbalvereniging onder de naam KEV, dat stond voor Kracht en vriendschap. Volgens de overlevering opgericht na ‘aansprekende resultaten van GFC’.

(meer…)

Oald Goor: Die prachtige veranda…

Op deze zondag weer een fraaie prent uit de omvangrijke collectie van de stichting Historisch Goor met een blik vanaf de Diepenheimseweg op het Kerkplein aan het begin van de jaren 50. Toen had het ‘oude’ gemeentehuis nog een schitterende veranda aan de achterzijde die hierop goed te zien is. Op de achtergrond café De Zon dat in die periode ook Cafe Brunnekreef werd genoemd. Daarnaast aan de rechterkant de ingang van de Wheeme en het pand van ‘Roosendaal’.

Oald Goor: Melkboer Mengerink in 1930

Het is zeker in deze komkommertijd heerlijk om af te dalen in de kelder met oude prenten over het Twentse Haagje. Zo stuitten we vandaag op een kiekje uit 1930. Daar had heer E. Mengerink uit de Molenstraat een rijdende winkel als melkboer. Hier staat hij voor het schildersbedrijf van Horstink aan de Stoevelaarsweg. Bron: Historisch Goor.

De Belvedère op De Herikerberg

Het is een iconisch punt op De Herikerberg: De Belvedère. En het heeft een bijzondere historie. Bij de bouw van de uitkijktoren in 1890 werden er namelijk geraamtes opgegraven. Er wordt beweerd dat de geesten van de overledenen nog steeds rond zweven over de Herikerberg. De uitkijktoren Belvedère is tien meter hoog en is speciaal voor het mooie uitzicht gebouwd door de Heren van landgoed Weldam. Tegenwoordig wordt de toren bewoond.

Was het Goorse buitenbad er nog maar…

De belegen Gorenaren denken er met weemoed aan terug. Zeker tijdens de warme periodes. Ook in de komende week wordt het weer tropisch en zullen velen de berg overgaan voor een duik in het badwater van De Vijf Heuvels. Vroeger was in dit geval alles beter en hadden we in Goor het prachtige buitenbad met de uitgestrekte ligweides nog. Op veler verzoek nog maar eens een prent uit het verre verleden. In dit geval uit het jaar 1966 met een ansichtkaart van het bad en de bezoekers…

Oald Goor: De Möll’nbelt…

In de categorie Oald Goor gaan we heel ver terug in de Goorse Historie met een aantal prenten uit een gebied waar in de afgelopen veel over is gesproken: De Molenstraat. Vroeger was daar de Molenbelt (in de volksmond Möll’nbelt genoemd) en de Molenbeltscheweg met tot in de eerste helft van de vorige eeuw veel bedrijvigheid met onder meer de Heeckerenmolen die in het begin van de jaren ’30 werd afgebroken op het moment dat ook de Molenbelt werd afgegraven. Er was ook een Schippersherberg gevestigd in een karakteristiek pand dat aan het begin van de jaren ’80 werd gesloopt…

De Molenbeltschestraat circa 1890
(meer…)

Oald Goor: Schutting schilderen in het centrum…

De zomervakantie is aanstaande en voor de Goorse kids betekent dat dat ze ook weer uit kunnen kijken naar het jaarlijkse Kinderkamp van de stichting Kindvriendelijk Goor dat dit jaar wordt gehouden van 23 tot en met 26 augustus. In het jaar 1996 was het beschilderen van een schutting in het Goorse stadshart onderdeel van de activiteiten. Het appartementencomplex Blankenvoorde op de hoek Grotestraat/Spoorstraat was destijds in aanbouw en de Goorse jeugd maakte er voor ’the time being’ een vrolijk geheel van.

(meer…)

Oald Goor: De Goorse Tourpoule…

Dit weekeinde is de 35e editie van de Goorse Tourpoule van start gegaan. Reden voor de redactie van deze site om eens terug te gaan in de tijd met dit wielerspel dat jaarlijks enkele honderden Gorenaren bezig houdt. Van start gegaan in 1988 met het Tourcafé nog bij De Smidse en met als eerste winnaar Huub Leferink. Sinds die tijd was er één die drie keer wist te zegevieren en dat is Michiel Huijgen. Destijds begon de ‘GTP’ met een driekoppige ‘directie’ die jaarlijks ook de Alpe d’Huez bezocht waar met meer Gorenaren een etappe werd bekeken en vooral feest werd gevierd. Onderstaande foto stamt uit 1995 met van links naar rechts Bennie Waanders, Frans Overbeek (nog steeds lid van de Goorse Tourdirectie) en wijlen Emiel Vaarhorst.

Oald Goor: Schoolfeest bij de Jannink-fabriek

In de categorie Oald Goor dit keer een hele oude foto van het Schoolfeest bij de toenmalige Jannink-fabriek. De precieze datum van herkomst is ongewis maar het moet een prent van voor 1897 zijn omdat vanaf dat moment de Schoolfeestweide plaats van handeling is. De oorsprong van het Schoolfeest ligt hier. Kinderen die geen of weinig schoolverzuim hadden kregen van de industriëlen een jaarlijks feest aangeboden. Dit om de educatie voor de Goorse jeugd te stimuleren. (bron: Historisch Goor)

Oald Goor: 100-jarig Schoolfeest

Goor wordt steeds warmer voor het komende Schoolfeest en dus duiken we vandaag ook maar in het archief van het Feest der Feesten. Op de officiële site van de organisatie staat een reeks foto’s uit 1975 toen het 100-jarig bestaan werd gevierd met de zogenoemde strikken en snorren. Tijdens de optocht van dat jaar was er een wagen waarop een oude smederij (Olde Smidse) was nagemaakt (foto). Toen nog met levende have. De geschiedenis herhaalt zich van in de komende editie van de allegorische optocht zal Ze Noabers dit thema opnieuw aansnijden met een ode aan de oude smederij van wijlen Gerrit Dikkers. Meer fraaie foto’s van toen via deze LINK.