Leven voor de dood…

Dat was de slogan van het weekend Zwarte Cross in het stoffige en bloedhete Lichtenvoorde. Drommen mensen verzamelden zich om het jaarlijkse spektakel mee te maken. Tante Rikie, de levende weekend mascotte, verwelkomde de dorstige festivalbezoekers persoonlijk en als je pech had kreeg je ook nog een natte welkomstzoen. Al slenterend over het immense terrein duurt het niet lang voordat je in gesprek komt met allerlei pluimage aan volk. Het beeld van boeren die in de drek rollen heeft de cross gelukkig een beetje achter zich gelaten. Gezinnen met kleine kinderen en ook ouderen genieten van het grote aanbod wat het feest te bieden heeft. Voor ieder wat wils.

(meer…)

Machtsvertoon van bange mensen…

Of je nu 18.000 ambtenaren per decreet ontslaat, zoals in bananenrepubliek Turkije, of je start een handelsoorlog à la Trump. Of je nu een Harley-dag afgelast in Woerden of met een legermacht gaat staan controleren zoals afgelopen weekeinde toen wij afreisden richting Karlsruhe, Duitsland voor een Europees motortreffen. In alle gevallen machtsvertoon van bange mensen.

(meer…)

Twentse Ros…

Mijn bloedsuikerspiegel is weer op normale waarden aangekomen, de eerste twee kilootjes aan vocht zijn er weer af en de smaak van kroketburgers in mijn mond verdwijnt iedere dag een beetje meer. 50.000 liter bier in een weekend hebben we met z’n allen achterover geklokt. Hoezo op het platteland wordt te veel gedronken? We hadden gewoon een feessie, niks aparts. Een heel weekend lang bier drinken en kut roepen, dat kunnen we goed. En waar je goed in bent…

(meer…)

Twee emmertjes water halen…

Vorige week was het de week van d’r op of d’r onder. Duizenden leerlingen in het voortgezet onderwijs kregen te horen of ze hun fel begeerde diploma hadden behaald of dat er toch een herexamen nodig was. Voor velen kwam echter het gevreesde telefoontje, wat niemand wil krijgen; “Helaas, je bent gezakt en zelfs met een herexamen zit het er niet meer in”. De slagingspercentages over de hele linie lijken landelijk in eerste instantie tegen te vallen. Waar eerder percentages werden behaald van ruim 95% of meer, blijft de teller nu ruim daar onder steken. Hoe kan dat? ‘De kwaliteit van het onderwijs holt met grote passen achteruit.’ ‘Scholen doen niet genoeg hun best.’ ‘Scholen hebben hun zaken niet op orde.’ Dit zijn maar zo een aantal reacties die ik her en der lees en hoor.

(meer…)

Als puppies om mama’s tiet…

Ons Höfke stond niet alleen al op de nationale kaart maar heeft zich afgelopen week óók op de mondiale kaart gezet. Dit keer niet door asbestschandalen of slecht onderhoud van groen, maar door een wereldwijde opererende drugsbende, gehuisvest in een Goors opslag-loodsje. Uiteraard werd er direct ingegrepen bij de ontdekking en de mannen en vrouwen in uniform verdrongen zich als puppies om mama’s tiet om deel te nemen aan de actie.

(meer…)

Eierstokken tegen de hartkleppen…

Ik heb een bloedhekel aan autoriteit. Vandaar ook de anarchie-tattoo op mijn bovenarm. ‘Geen slaven en geen meesters’, dat loopt als een rode draad door mijn leven. Wie en waarom zal iemand anders het recht hebben mij te zeggen wat ik wel en niet mag? Ik moet toch lekker zelf weten of ik m’n autogordel draag of niet? Doe ik daar iemand kwaad mee? Ik zal toch zeker zelf uitmaken of ik 5, 6 of 7 wietplanten achter in m’n tuin heb willen staan of niet dan? Wat heeft iemand er mee te maken als ik 6 sloffen peuken meeneem uit Luxemburg en onder m’n stoel 10 liter whiskey laat meereizen?

(meer…)

Moe…

Dat word ik er van…moe. Deze tijd van het jaar en al dat drukke gedoe om me heen. Bij mijn werk zit ik altijd in de drukte. Op school mijn 1700 lieve stuiterballetjes die dagelijks langs me heen trekken en in het weekend honderden uitgelaten discobezoekers die soms letterlijk even “los” gelaten worden om hun dingetje te doen. Hartstikke leuk allemaal, maar soms word ik er moe van, doodmoe.

(meer…)

En wie is er vandaag de Sjaak…

Verantwoordelijkheden verleggen. Daar zijn we met z’n allen steeds beter in geworden de afgelopen jaren. We gaan van de oude en vertrouwde verzorgingsstaat, waar alles voor je geregeld was, van wieg tot graf, naar een verzekeringsstaat. Sociale voorzieningen worden versobert maar verzekeringen om je in te dekken tegen elk mogelijk onheil neemt een vlucht. Waar kan ik iemand voor verantwoordelijk stellen is het eerste waar naar gekeken wordt. Wie is er vandaag de Sjaak ?

(meer…)

Wie houden we voor de gek ?

Bij het open slaan van de zaterdagkrant heb ik, na het lezen van de voorpagina, alweer genoeg munitie om mijn wekelijkse column te vullen. Er staan twee tegenstrijdige artikelen: “Gebrek aan mantelzorgers” en “Doorwerken tot je 70e”. Een bladzijde verder het pagina vullende jankverhaal van onze politiechef over dat hij meer mensen nodig heeft.

(meer…)

Paarse krokodil…

Afgelopen week heb ik een proef-abonnementje genomen van het onderzoeksplatform Follow The Money. FTM is een website waar onderzoeksjournalisten diepgaande artikelen plaatsen over de ware gang van zaken en juist die stukjes onder de loep nemen die normaal gesproken niet in het nieuws komen en waarvan overheden en bedrijven liever niet willen dat u dat weet. Een bekende Goorse journalist, eerder werkzaam bij RTV Oost, schrijft sinds kort voor deze site.

(meer…)