Het volk heeft altijd gelijk…

Verkiezingen voor de Tweede Kamer en de intocht van de Goedheiligman in Nederland. Bij uitstek dé twee onderwerpen waar menigeen eindeloos over kan dimdammen. Waar voorheen iedereen een warm gevoel kreeg als Kloas voet aan wal zette, verhitten nu vaak de gemoederen tijdens felle discussies…

Ik zal maar direct zeggen dat het mij geen ene bal uitmaakt wat voor een kleurtje Piet heeft. Of dat nu zwart, bruin, roetveeg, geel of groen is, het is mij allemaal om het even. Van mij hoeft niet persé altijd alles te blijven zoals het was. Tradities zijn belangrijk voor onze identiteit, maar kunnen prima hier en daar iets aangepast worden naar modernere tijden. We schrijven op school ook niet meer met een griffel en de meester staat allerminst in driedelig pak voor de klas. Vrouwen hebben sinds 1919 kiesrecht en de lompenboer is een uitgestorven beroep. Ik bedoel er maar mee te zeggen dat dingen soms gewoon veranderen en in veel gevallen maar goed ook.

Waar ik achteraf een beetje om moest gniffelen was de intocht in de Goorse haven. Goor ten voeten uit; lekker eigenwijs en eigen plan trekken. De organisatie had vooraf duidelijk aangegeven dat er donkere- en roetveegpieten zouden zijn. De Hofse Burgermoeder reageerde bij monde in de Tubantia dat ze het toch wel betreurde dat er niet enkel voor de roetveeg-variant was gekozen. Kijk, en dán krijg ik spontaan jeuk op plekjes waar ik slecht bij kan. Waar bemoeit ze zich in vredesnaam mee? Ze had er voor hetzelfde geld voor kunnen kiezen om zich te onthouden van commentaar, zeggen dat ze daar niet over gaat of kunnen verwijzen naar de organisatie. Politica zijn normaliter uiterst behendig in het ontwijken van vragen en antwoorden, maar hier moest toch even een ‘plasje’ over gedaan worden. Stemmingmakerij!

Waar we met z’n allen ook een ‘plasje’ over hebben kunnen doen was over wie wij vinden wie in de regering plaats mag nemen. Die beteuterde gezichtjes van Timmermans, Jetten, Klaver en Yesilgöz. Ik vond ze ‘priceless’. De angst straalde er vanaf. Wat gaat ons in godesnaam overkomen…

En ook hier direct afgeven op de partij waar half Nederland z’n stem aan heeft gegeven. Nederlanders zijn het schijnbaar beu, willen blijkbaar een intocht met zwarte pieten al was het alleen al om vast te houden aan identiteit. Mensen herkennen hun land niet meer, betalen zich de rambam aan zorgkosten en kunnen geen huis vinden om in te wonen. Misschien moeten die beteuterde gezichtjes daar maar eens gaan nadenken hoe dat nu precies komt.

Volgens mij is de verdeeldheid onder Nederlanders helemaal niet zo groot. In de afgelopen minstens tien jaar heeft Nederland behoorlijk rechts gestemd, maar zijn telkens getrakteerd op een midden- of zelfs tikje linkse regering. De grootste minachting in een democratie is toch wel dat de overheid precies het tegenovergestelde doet van wat het volk wil. En zie hier het resultaat; een fikse afstraffing voor het jaren en jaren niet luisteren en het uitsluiten van miljoenen kiezers. Succes ermee…Het volk heeft altijd gelijk!

Namens Niels,

een fijne dag…