Geen opening loods, toch samen…

“Een foto ter herinnering aan wat geen herinnering mag/gaat worden.” zo begint het Facebookbericht van de Stichting School en Volksfeest. De foto is gemaakt bij de Schoolfeestloods op de dag dat de wagenbouwers een aanvang zouden moeten maken met de voorbereidingen voor de allegorische optocht op de laatste zondag van juni. Maar corona houdt ook dit jaar de tent van de weide en de wagens van de straat. toch kwam de optochtcommissie vandaag coronaproof samen bij de loods met de zogenoemde kopmannen van de wagenbouwgroepen waarin al weer grootse plannen werden gedeeld voor de optocht van 2022…

Geen Schoolfeest, ook niet in aangepaste vorm

Het is geen verrassing maar nu wel officieel. Het School en Volksfeest gaat ook dit jaar niet door vanwege de onzekerheid rondom het coronavirus en de maatregelen. Gisteravond is er online nog vergaderd door de organisatie en is besloten om ook in aangepaste vorm niets te ondernemen. “Concessies doen op een feest als het onze is moeilijk, zo niet onmogelijk” aldus het bestuur van de Stichting School en Volksfeest in een verklaring op social media.

Dit jaar weer niet…

Schoolfeestactie van wagenbouwers Dom Vedan

Onder de noemer ‘Hieropan met dat Goorse Schoolfeest!’ organiseert de Goorse wagenbouw-groep Dom Vedan een actie in aanloop naar het School en Volksfeest dat naar alle waarschijnlijkheid ook dit jaar niet groots gevierd kan worden. De groep roept alle wagenbouwers en andere Gorenaren op om de voortuinen en gevels te versieren in Schoolfeestsferen vanaf woensdag 19 mei. Dan is het namelijk ‘zes wekke veur ’t Skoolfees’. De actie is bedacht door Nick Harperink en Paul Albrecht van de wagenbouwgroep.

Wagenbouwgroep Dom Vedan
(meer…)

Uiterlijk begin maart beslissing over doorgaan School en Volksfeest

De verwachting is dat er nog niet op hele grote schaal feest gevierd zal mogen worden, maar het bestuur van de stichting School en Volksfeest heeft de moed nog niet helemaal opgegeven. “We wachten allereerst de persconferentie van vanavond af en gaan dan kijken wat het perspectief is. De deadline voor een definitieve beslissing hebben we nu op 1 maart staan.

(meer…)

Biertent Rellie heeft eigen Corona-vaccin

Goorse Biertent Rellie heeft een eigen Corona-vaccin ontwikkeld om de rondgang van het keurkorps tijdens het komende Schoolfeest veilig te stellen. Volgens een schrijven aan deze site is “in het diepste geheim en met medewerking van het Europees geneesmiddelen-bureau EMMA een eigen vaccin ontwikkeld dat inmiddels ook al is getest en goedgekeurd”. Daarmee is het Goorse Biertent Rellie-vaccin als eerste beschikbaar voor alle leden in Europa en dus ook in Nederland. De Europese commissie gaf volgens de initiatiefnemers op 5 december al groen licht voor het gebruik van het Rellie-vaccin maar voorzitter Jan Roelofsen hechtte er veel waarde aan om zelf als eerste het vaccin uitvoerig te testen alvorens het te distribueren onder de eerste 80 leden.

(meer…)

Toch nog €10.000 in Schoolfeestfonds

Ondanks dat er dit jaar, vanwege het Coronavirus, geen Schoolfeest gevierd is, gaat de Stichting Goors School en Volksfeest wel geld beschikbaar stellen uit het Schoolfeestfonds. Er waren in het voorbije jaar geen inkomsten maat toch is besloten om daarvoor €10.000 te reserveren. De stichting wil daarmee verenigingen en instellingen die zelf ook gebukt gaan onder de gevolgen van de Coronacrisis, een steuntje in de rug geven. om deze moeilijke periode door te komen. Er kan tot 1 januari aanstaande een bijdrage aangevraagd worden middels een formulier dat is te downloaden via deze LINK. In het voorbije jaar zijn door het Schoolfeestfonds aan 28 verenigingen en instellingen bijdragen toegezegd, Daarvoor is €38.288 vrij gemaakt.

Schoolfeest op weg naar predikaat ‘immaterieel erfgoed’

Het Goorse School- en Volksfeest is hard op weg om op de lijst te komen van het nationale ‘immateriele erfgoed’. Het bestuur van het ‘Feest der feesten’ is al enige tijd bezig om een lobby te voeren om te worden erkend bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Die lobby lijkt succes te hebben want op de website van dit instituut heeft het School- en Volksfeest inmiddels een plek gekregen in het zogenoemde ‘netwerk’. Om daadwerkelijk het gewenste predikaat te krijgen zal er in de komende periode nog wel het één en ander moeten worden overlegd maar er is goede hoop dat het 145 jaar oude festijn uiteindelijk wel als zodanig erkend zal worden.

Immaterieel erfgoed is en een cultuuruiting die door erfgoedgemeenschappen worden beleefd als erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven.

Behandeltafel Hector naar School en Volksfeest

De Goorse voetbalvereniging SV Hector heeft deze week een behandeltafel overhandigd aan het Goorse School- en Volksfeest. Doordat de Goorse EHBO-vereniging een nieuw onderkomen gevonden op Het Doesgoor, is de behandeltafel daar overbodig geworden. Bij Hector ontstond het idee om de tafel beschikbaar te stellen aan het Schoolfeest, zodat de EHBO tijdens het evenement beter en gemakkelijker slachtoffers kan helpen.
Voor de Goorse volksclub is dit een mogelijkheid om wat terug te kunnen doen richting het Schoolfeest voor de tegemoetkomingen uit het Schoolfeestfonds, die Hector een aantal keren heeft gehad.

Filmpjes Schoolfeest 2020 online te bekijken

De lokale Hofstreek Omroep heeft de filmpjes en interviews die tijdens het laatste, alternatieve, Schoolfeest zijn uitgezonden nu, op veler verzoek op een website gezet die via deze LINK te bezoeken is. In het laatste weekeinde van juni waren er dagelijks live-uitzendingen vanuit de theaterzaal van De Reggehof met optredens van bands die normaliter in de Tente zouden hebben opgetreden zoals de PPM Showband en Friendship (foto) én waren er diverse gesprekken met Schoolfeestbestuurders, wagenbouwers en andere betrokkenen.

Schoolfeest-strandlakens komen weer in de verkoop

In het aankomende weekeinde gaan de populaire Schoolfeest-strandlakens weer in de verkoop. Er is een extra lading besteld die op 25 en 26 juli zal worden uitgeleverd. Diegene die een zogenoemde pre-order hebben gedaan hebben een mail gehad en kunnen nu de grote gele badhanddoek reserveren. Wie nog geen mail heeft gehad kan zich melden via deze LINK. Wie in verband met vakantie niet kan afhalen wordt verzocht een ander in te schakelen en dat te melden via strandlaken@nullschoolfeest.com. De eerste 1000 strandlakens waren vorige maand binnen no time uitverkocht.