Bijtanken…

Het seizoen zit er weer op. We maken ons op voor een welverdiende vakantie en pakken de paling in. Wat gaat het worden dit jaar? Vakantie ‘rund um hause’, tripje door Nederland of toch maar het vliegtuig pakken naar warme oorden waar ‘all inclusive’ op het menu staat? Het maakt eigenlijk niet zo veel uit, als je maar vrij bent en even kunt genieten en bijtanken…

Bijtanken, dat is wat ik ga doen vanaf volgende week. De laatste keer genieten van het grote privilege om lang vakantie te hebben als je op een school werkt. Daarna zal het anders worden als zelfstandig ondernemer en kost iedere vrije dag geld. Waarschijnlijk zal ik daar best even aan moeten wennen maar het voordeel is aan de andere kant wel dat ik kan werken en vrij kan zijn wanneer ik dat zelf wil.

Nooit meer de vraag hoeven stellen of je een paar vrije dagen kunt krijgen tijdens het Feest der Feesten of die extra maandag na een weekendje toeren met de jongens. Werktijden die niet vaststaan en tussen de middag even een boodschap doen of lekker in alle rust een broodje eten op het terras; doe vanavond wel een uurtje langer door. Jezelf door de week een vrije middag gunnen omdat het mooi weer is en omdat je dat gewoon zelf kunt beslissen. Een week heeft zeven dagen, 168 uren. In deze uren moet ik zorgen dat ik er minimaal 40 werk. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Dan heb ik er altijd nog 128 vrij. Hoezo alleen in het onderwijs heb je veel vrij?

Drie weken lekker vrij en een dag of acht genieten van Spaanse cocktails, cervezas aan de poolbar en de hele dag door lopende buffetten. ’s Avonds slenteren over ‘de strip’ met talloze barretjes en eettentjes. Prularia-winkeltje in en uit en de zon in de zee zien zakken op het strand. Voor een dag de dikste Harley-Davidson huren die er is en het eiland rondknallen met spuit 11 achterop voor wie het nooit gek en snel genoeg gaat.

Tanken voor vooroorlogse prijzen, pakje sigaretten voor EUR 3,50 en een halve liter gerstenat voor een paar euro. Betutteling hebben ze daar een bloedhekel aan en met de sluitingstijden nemen ze het niet zo nauw. Klagen over geluidsoverlast komt er niet voor want de één maakt nog meer lawaai dan de ander. Leven en laten leven, als jij het goed hebt, heb ik het ook en ik gun je alles, zelfs lucht. Wat een andere mentaliteit dan op veel plekken in vergelijking met hier.

Als je rust om je heen hebt word je dat zelf ook in je hoofd. Als je jezelf gaat omringen met positiviteit word je dat zelf ook. Best raar hoe dat in je brein werkt. Dat je eigenlijk helemaal niet meer kwaad wordt als bijvoorbeeld de Scherpenzeelseweg voor de honderdste keer afgesloten wordt of dat je dat probleem met Nederlands grootste klotenbank ‘De Rabobank’ maar niet opgelost krijgt.

Gewoon positief blijven: Vakantie!

Namens Niels,

een fijne vakantie en tot in september…