Gekkigheid aan de poort…

Ondernemend Goor kan aankomend weekend z’n hart ophalen tijdens de ‘Open Bedrijvendag’. Waar normaal de deuren gesloten blijven voor het grote publiek, kan nu een kijkje genomen worden achter de schermen van diverse Goorse ondernemingen. Altijd al eens willen kijken in de werkplaats van Haafkes of er achter komen wat er achter de roldeur van ‘Baktotaal’ gaande is? Zondag 24 september is je kans…

En mocht je door het bezoeken van verschillende bedrijven inspiratie hebben gekregen om zelf te ervaren hoe het is om ondernemer te zijn, kun je in het centrum van Goor een stukje winkelpand bemachtigen om vier zaterdagen je eigen business te bestieren. Dat is nog eens een mooi initiatief van pandeigenaren om leegstand in ons centrum tegen te gaan.

Waar ze de komende jaren geen last hebben van leegstand is op het Fins bungalowpark richting Stokkum. De gemeente Hof van Twente heeft het park voor een periode van twee jaar gehuurd van de eigenaren. Er worden in de bestaande chalets veertig Oekraïense gezinnen opgevangen. En alsof het niets is worden er ook nog eens twintig huisjes bijgebouwd. Nu snap ik prima dat ontheemde mensen opgevangen moeten worden, maar zo langzamerhand gaat dit toch wel héél erg scheef lopen.

Ik herinner mij nog niet zo heel lang geleden dat er een complete razzia werd gehouden aan de poorten van buitencentrum Hessenheem. Politie, BOA’s, gemeentemedewerkers, Fiscus en wat allemaal niet meer werden ingezet op zoek naar de boefjes die permanent wonen op dat park. Permanente bewoning is niet toegestaan en onder het mom van tegengaan van ‘ondermijning’ moest er handhavend opgetreden worden.

Ik vraag me wel eens af hoe lang je als gemeente zijnde dit beleid nog kunt verdedigen. In een periode van krapte op de woningmarkt verbieden dat mensen in een vakantiehuisje gaan wonen of ronduit moeilijk doen over het plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen terrein. Op het moment wanneer het de gemeente zelf uitkomt en er vluchtelingen opgevangen moeten worden, kan ineens alles en wordt het verbod op permanente bewoning met één pennenstreep aangepast. Dan is ergens voor een paar jaar wonen ineens niet meer permanent. Overigens heeft de Hof geen patent op deze bijzondere gang van zaken. De gemeente Rijssen-Holten kan er ook wat van en past hetzelfde trucje toe bij vakantiepark ‘De Lindenberg’.

Vluchtelingen opvangen, prima, helemaal geen moeite mee. Regels een beetje oprekken? Ook prima. Maar wat ik dan nooit meer wil zien is dat andere mensen jaren ingeschreven staan voor een huurwoning of die gekkigheid aan de poorten van Hessenheem!

Namens Niels,

een fijne dag…