Laaielichters…

Nu ben ik over het algemeen niet echt van de conspiracy-theorieën maar als het gaat over het verbannen van contant geld in de maatschappij kan ik toch wel een eind volgen. Winkels waar al niet meer te betalen is met contanten, de collecte aan de deur met een QR code in plaats van een collectebus en uiteraard de enigste vierentwintig uur beschikbare pinautomaat in Goor die vrijwel altijd ‘tijdelijk’ buiten gebruik is…

Je maakt mij echt niet wijs dat de eigenaar van de ‘Geldmaat’ nu al ruim drie weken aan het wachten is op een onderdeel in de software. Het zou toch wat zijn als jij als ondernemer een bepaalde machine nodig hebt om mee te werken dat bij een defect je drie weken geen geld kunt verdienen? Als ondernemer zorg je er gewoon voor dat je altijd reserveonderdelen op de plank hebt liggen voor je meest vitale infrastructuur of je zorgt ervoor dat je dingen dubbel hebt. Het gegeven dat die klungels zeggen al drie weken te wachten op onderdelen zegt dus ook direct iets over hun onkunde als het gaat over het runnen van een onderneming.

Kotsmisselijk word ik van die kloten-banken. Overal zie je reclame advertenties voorbij komen: ‘Reken binnen vijf minuten uit hoeveel u kunt lenen’ en ‘Supersnel verzekeringen afsluiten vanuit uw luie stoel’. Persoonlijk wacht ik nu al ruim acht maanden op een antwoord van de Rabobank waarom er een ‘verkoopblokkade’ rust op mijn rekening. Heb zelf werkelijk geen enkel idee, maar het schijnt heel erg moeilijk te zijn om mij dat uit te leggen. Maar wel in vijf minuten antwoord op hoe veel je kunt lenen…tuurlijk!

De werkelijkheid, beste mensen, is héél anders. Banken zijn de grootste oorzaak van het minder waard worden van geld, inflatie zo u wil. Ze willen verdienen aan uw geld door telkens bij elke transactie een paar centjes eraf te snoepen. Voorbeeld: Ik maak 50 euro over van mijn zakelijke rekening naar een leverancier. De bank vraagt voor deze transactie 18 cent. Op dát moment is mijn 50 euro nog maar 49,82 waard.

De leverancier die mijn geld ontvangt gaat op zijn beurt ook weer een rekening betalen en draagt ook weer 18 cent af aan de bank. Dit proces gaat keer op keer op keer. Uiteindelijk is de complete 50 euro opgesoupeerd door de bank en is 50 euro verdampt uit het totale betalingsverkeer. Maar stel nu eens dat ik mijn leverancier 50 euro contant betaal en hij vervolgens zijn rekeningen ook contant gaat voldoen? Dan blijft de 50 euro zijn waarde houden van 50 euro en verdampt er geen enkele cent!

En wie gelooft nú het kont-verhaal nog over een defecte pinautomaat door leveringsproblemen van software? Een automaat waar je contant geld uit kunt trekken. Contant geld waarvan de bank liever wil dat u dat niet heeft… Laaielichters zijn het, met de boerenleenbank voorop!

Namens Niels,

een fijne dag.