In het teken van 2019…

We zijn bezig met de laatste loodjes van het jaar 2019. Volgende week staan de tafels weer barstensvol vol met lekkernijen en de heerlijkste dranken. Maar voordat het zover is, en of we überhaupt wel iets te knagen hebben tijdens de feestdagen, moeten we eerst de boerenprotesten afwachten van later deze week. De boeren hebben acties aangekondigd op verschillende toegangswegen naar grote distributiecentrums van toonaangevende supermarkten.

En dat is ook wel zo’n beetje het teken waar 2019 voor mij in heeft gestaan. Nederland stond strak van de protestacties. Het gras op het Malieveld had geen tijd van aangroeien en menig boerenbedrijf moest het een paar dagen stellen zonder boer. Ook bouwvakkers en grondverzetters lieten van zich horen samen met het onderwijskundig personeel. De hard werkende mensen in de zorg zorgden voor het sluitstuk door naast actie te voeren ook door de week weekenddiensten te draaien.

Er zijn mij een aantal uitspraken bijgebleven die naast veelzeggend vooral schokkend zijn. Zo was er een verpleegkundige die zei dat ze haar dochter nooit zou aanraden om dat vak te kiezen. Een boerenzoon die er met geen haar op zijn hoofd over dacht het familiebedrijf over te nemen onder deze omstandigheden. Een toekomstig opvolger van een grondverzetbedrijf die met tranen in de ogen zei dat het al 80 jaar bestaande bedrijf bij hem zou stoppen.

Als je er goed over gaat nadenken, kun je toch eigenlijk niet anders komen tot de conclusie dat het totale waanzin is? Het zijn allemaal problemen veroorzaakt door een verschrikkelijk wanbeleid. Een beleid wat hardwerkende mensen treft in hun bestaan. Treft in alles waar ze voor staan en hun ziel en zaligheid aan hebben gegeven. Ongeacht wat je nu persoonlijk vindt over bijvoorbeeld de mega veestapel in Nederland, dit deugt van geen kant. Ik vind oprecht dat deze mensen dit niet verdienen.

Zondagavond, 20.00 uur, NPO 1. Ik zie de voorzitter van de klimaatconferentie in Madrid de hamer slaan als afsluiting van een compleet mislukte klimaattop. De zaal is allang leeg, er zitten alleen nog een paar spijbelende klimaatgekkies van een jaar of 17 in de zaal met een boos gezicht en hangend pruillipje. Hun aanvoerdster Greta Thunberg zat al in de trein naar huis. De voorzitter sprak de woorden dat de top niet gebracht had wat verwacht had mogen worden en tal van noodzakelijke maatregelen zijn doorgeschoven naar de volgende top. Over verantwoording nemen gesproken.

Dus…boeren van Nederland, gooi de boel maar dicht, grondverzetters, schud aan iedere boom op de weg naar Den Haag. Lieve verpleegkundigen, juffen en meesters: Jullie hebben gelijk! Complete waanzin!

Namens Niels wens ik jullie allemaal een mooie Kerst en een geweldig 2020! Tot volgend jaar…