DOES LIEF…

Het is 2020 en menigeen barst van de goede voornemens. Vandaag zijn we zeven dagen onderweg in het nieuwe jaar en het lijkt erop dat sommige mensen niet veel op hebben met het slechte verruilen voor het goede. Afgelopen week werden we alweer opgeschrikt door steekpartijen, mishandeling en andere ellende. Mijn dochter van acht begint zich een beetje bewust te worden van de wereld om haar heen en wat haar papa in het weekend doet. We kregen hier een mooi “papa-dochter” gesprek over…

Pap, waarom oefen jij altijd op zolder met die bokszak? Waarom wil jij mij dat ook leren? Waarom heb jij op zaterdag zo’n dik vest onder je trui waar kogels niet doorheen kunnen? En wat is dat gekke ding onder je broek voor je kruis?

Tja meisje, hoe moet ik je dat nu uitleggen? Ik ben die bullebak aan de deur van een café, feesttent of disco. De uitsmijter die het nooit goed doet, bespuugt wordt en soms rake klappen meekrijgt tijdens een gevecht waar hij niets mee te maken heeft. Papa is de klootzak die meisjes en jongens onder de 16 jaar niet binnen laat en feilloos valse ID kaarten kan onderscheiden van echte. Je vader is degene, die samen met zijn collega’s, ervoor zorgt dat drugs niet binnen komen. Dat nemen sommige mensen je vader niet in dank af. Het is zelfs een reden om je vader soms te schoppen, uit te schelden of zelfs, echt waar, jou of mama te bedreigen.

Maar papa, waarom blijf je dan niet gewoon thuis bij ons? Weet je meissie, er zijn ook hele leuke en vrolijke mensen die willen uitgaan en geen last willen hebben van de mensen waar papa ook vaak ruzie mee heeft. Die mensen probeert je vader te beschermen zodat ze een leuke avond kunnen hebben. Soms zijn die mensen gevallen of hebben ze zich gesneden aan glas. Jouw papa helpt ze dan met EHBO of zorgt ervoor dat er andere hulp zo snel mogelijk komt.

Ook hebben mensen wel eens een beetje te veel gedronken en kunnen ze zelf niet meer zo goed lopen. Wij helpen deze feestvierders dan toch veilig bij hun taxi te komen zonder dat ze de vervelende mensen tegen komen. En weet je kleine meid, heel soms krijgt papa dan wel eens een “dank je wel”. Een welgemeende “ dank je wel” van een papa of mama van een kindje die jouw papa heeft geholpen. En die “dank je wel” doet die gemene klap of schop van de slechterik alweer snel vergeten.

Ik hoop, als de tijd komt dat jij ook mag uitgaan, er óók zo’n meneer aan de deur staat. Een meneer die streng maar wel rechtvaardig is. Een meneer die heel goed kan praten en dat ook het allerliefst doet, maar ook andere skills heeft als het echt niet anders kan. De portier die er staat voor jullie veiligheid…

Doe een beetje lief tegen elkaar en het wordt het mooiste jaar ooit.

Namens Niels,

een fijne dag en een geweldig 2020…

Gerelateerde berichten

  • Johan Derksen-tje…18 augustus 2020 Johan Derksen-tje… Een bijzondere zomer en dat was het. Weken vrij voor de boeg zonder er vooraf echt een invulling aan te hebben geven. Het risico van zo’n loze tijd vrij in het vooruitzicht is dat je gaat […]
  • Knipperkoning…15 september 2020 Knipperkoning… Naast mijn doordeweekse job werk ik in het weekend óók als horecaportier bij Neerlands mooiste discotheek. Afgelopen week stond er een stukje in de Tubantia met de vraag als kop : “Wat […]
  • Kijk en oordeel…3 november 2020 Kijk en oordeel… Op aanraden ben ik er afgelopen weekend eens voor gaan zitten om de documentaire 'Cannabis' te bekijken. 'Cannabis' is een zes-delige documentaireserie, uitgezonden door de NPO, waarin de […]
  • Wereldvreemde krokodillentranen…24 september 2019 Wereldvreemde krokodillentranen… Hoe kan mijn column deze week anders gaan dan over de verschrikkelijk liquidatie op de advocaat van de kroongetuige in het “Mocro-maffia” proces. We hebben allemaal kunnen zien wat er is […]
  • Het zal me jeuken…17 november 2020 Het zal me jeuken… Hoe alles anders wordt. Hoe de dingen om je heen veranderen. Hoe je je steeds meer lijkt te moeten aanpassen. Hoe er onder maatschappelijke druk telkens op gewezen wordt dat bepaalde […]