Damocles…

Regelmatig krijg ik berichtjes met tips waar mijn volgende publicatie over moet gaan. Van alles komt voorbij. Van verkeersperikelen in de Molenstraat en Korte Dijk tot leegstand in het centrum tot aan het sluiten van panden in verband met criminele activiteiten. Van de week kreeg ik zo’n berichtje met een noodkreet over de uitvoering van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO)…

Eerder werd er op deze site ook al melding gemaakt dat een partij in de gemeenteraad zich ernstige zorgen maakte over de WMO. In de landelijke pers zijn de wantoestanden ook niet onopgemerkt gebleven en advocaten meldden vol trots dat je gewoon moet procederen bij de rechter. Van alle zaken die ze hadden aangespannen tegen gemeenten hadden ze een winpercentage van 100%.

De WMO is in het leven geroepen om mensen te helpen om zolang mogelijk thuis te blijven wonen met extra ondersteuning. Het kan gaan om bijvoorbeeld een aanvraag voor een scootmobiel, traplift of hulp in de huishouding.

Nu moet je je voorstellen dat je afhankelijk bent van zulk soort hulp. Ik kan me dat als gezonde veertiger niet voorstellen maar beeld het je eens in. Je moet een traplift hebben anders kom je niet boven. Je hebt een elektrisch wagentje nodig want anders kun je nergens komen en vereenzaam je. Je hebt die hulp in de huishouding nodig omdat je zelf niet kunt lopen en het anders een onleefbare situatie wordt. Mensen die een beroep doen op deze voorzieningen hebben niet gekozen voor hun situatie en kunnen niet anders dan zich storten in het WMO-moeras.

Nu geloof ik direct dat er betrokken consulenten werkzaam zijn bij gemeenten die uitvoer proberen te geven aan deze wet. Maar óók zij staan met de rug tegen de muur. Er zijn simpelweg te weinig financiële middelen en teveel eindbeoordelaars die er de ballen verstand van hebben. Samen met een immense bureaucratie waar je ‘U’ tegen zegt zijn het de ingrediënten voor ‘disaster’. Precies zoals bij de uitvoer van de Jeugdzorgwet.

Ze zeggen wel eens dat je de welvaart van een land kunt meten aan hoe het gesteld is in gevangenissen. Hoe heeft het zover kunnen komen dat wij onszelf mogen rekenen tot de rijkste landen ter wereld, overal het braafste jongentje van de klas willen zijn en toch niet in staat zijn op een fatsoenlijke manier mensen bij te staan die dat het hardst nodig hebben?

We houden frauderende, corrupte en witwassende banken met miljarden aan belastinggeld overeind maar laten de zwaksten van onze samenleving in de kou staan omdat er geen geld is. Ik vraag me dan af waar ze dat damocles-beleid als eerste eens zouden moeten toepassen. Bij een pand waar wat pilletjes gedraaid worden of bij instanties die de samenleving honderd keer erger ontwrichten?

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Mishandelende verwaarlozing…17 april 2018 Mishandelende verwaarlozing… Hoe verschrikkelijk dat we van de week konden lezen dat jonge leerlingen thuis zitten omdat ze “stress” hebben. De net gewezen kleutertjes zitten met burn-out verschijnselen thuis. Ze eten […]
  • Moord en brand…3 december 2019 Moord en brand… Heel Goor in rep en roer. Krantenberichten in de Tubantia en aandacht in landelijke dagbladen. De reacties op social media logen er niet om. Mensen waren ontzet, ze waren aangedaan, […]
  • Hete soep…?16 april 2019 Hete soep…? Een jaar geleden ben ik een paar maandjes uit de running geweest. Soms heb je tijd nodig om de grijze massa even te resetten. Bijzonder is dat je na verloop van tijd tot de conclusie komt […]
  • He’j vandage al in de bokse e pist…25 juni 2019 He’j vandage al in de bokse e pist… Hoe gaan we de komende dagen het hoofd koel houden? De weersverwachting liegt er niet om en het kan misschien wel eens de warmste editie ooit worden van het Goorse Schoolfeest. Ik kan me […]
  • In het teken van 2019…17 december 2019 In het teken van 2019… We zijn bezig met de laatste loodjes van het jaar 2019. Volgende week staan de tafels weer barstensvol vol met lekkernijen en de heerlijkste dranken. Maar voordat het zover is, en of we […]