Bombardement en Poolse bevrijders centraal tijdens Goorse vrijheidsviering

Het bombardement op Goor (foto) met tientallen burgerdoden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog én de bevrijding door Poolse soldaten twee weken later, staat centraal tijdens de viering van 75 jaar vrijheid in Goor. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wijkt daardoor in Goor flink af van die van omringende plaatsen. Tijdens de eerste herdenking op 24 maart aanstaande, op het tijdstip van het bombardement (09.49 uur) zullen de kerkklokken van Goor luiden. Waarna bij het monument op het Sterplein de namen van de 80 slachtoffers door leerlingen van de Goorse basisscholen worden voorgelezen. Op 8 april zal bij de herdenking en viering van 75 Jaar bevrijding een delegatie aanwezig zijn van de Poolse ambassade. Keep Them Rolling, het rijdende museum van oorlogsvoertuigen, zal de bevrijding naspelen, evenals de spectaculaire overtocht over het Twente-kanaal.

Deze herdenking begint om 18.00 uur, zodat iedereen na het werk bij de oversteek en de tocht door Goor aanwezig kan zijn. Bij het Schild zijn toespraken. Om 20.00 uur begint een concert van muziekvereniging Apollo met uiteraard speciaal op de oorlog gericht repertoire.

Bijzonder bij de herdenking en viering is ook het initiatief om van de Gorenaren die de oorlog en de bevrijding hebben meegemaakt hun verhalen voor het nageslacht vast te leggen. Op scholen is extra aandacht voor de Stolpersteine die in Goor de woningen markeren van de vaak Joodse oorlogsslachtoffers die zijn weggevoerd en vermoord. Deze lessen worden verzorgd door de Stichting Stolpersteine Goor.

In de weken voorafgaand aan de herdenking biedt de stichting Stolpersteine Goor drie rondleidingen aan langs de Stolpersteine-locaties en de Joodse begraafplaats. Passende toelichting is er bij iedere locatie, de Joodse begraafplaats en ook onderweg op sommige plekken. Data: vrijdag 6 maart om 14.00 uur, zaterdag 14 en zaterdag 21 maart, beide om 09.30 uur. Start bij café De Ster. Deelname is gratis. Opgave: Gerrit Alink, ln.stpecnocnull@knila.tirreg.

In het Historisch Museum is van maart tot het eind van het jaar een tentoonstelling te zien over het Joodse leven in Goor. In filmhuis Alleman wordt op 5 april om 14.30 uur de film Mirreweenter vertoond, en op 7 april A Bridge Too Far.

Op 4 mei, na de traditionele dodenherdenking, houdt Selma Hoek bij het monument in het park bij de Waterstraat een voordracht over de (onderduik)geschiedenis van haar familie tijdens de oorlog.