Bombardement en Poolse bevrijders centraal tijdens Goorse vrijheidsviering

Het bombardement op Goor (foto) met tientallen burgerdoden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog én de bevrijding door Poolse soldaten twee weken later, staat centraal tijdens de viering van 75 jaar vrijheid in Goor. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wijkt daardoor in Goor flink af van die van omringende plaatsen. Tijdens de eerste herdenking op 24 maart aanstaande, op het tijdstip van het bombardement (09.49 uur) zullen de kerkklokken van Goor luiden. Waarna bij het monument op het Sterplein de namen van de 80 slachtoffers door leerlingen van de Goorse basisscholen worden voorgelezen. Op 8 april zal bij de herdenking en viering van 75 Jaar bevrijding een delegatie aanwezig zijn van de Poolse ambassade. Keep Them Rolling, het rijdende museum van oorlogsvoertuigen, zal de bevrijding naspelen, evenals de spectaculaire overtocht over het Twente-kanaal.

Deze herdenking begint om 18.00 uur, zodat iedereen na het werk bij de oversteek en de tocht door Goor aanwezig kan zijn. Bij het Schild zijn toespraken. Om 20.00 uur begint een concert van muziekvereniging Apollo met uiteraard speciaal op de oorlog gericht repertoire.

Bijzonder bij de herdenking en viering is ook het initiatief om van de Gorenaren die de oorlog en de bevrijding hebben meegemaakt hun verhalen voor het nageslacht vast te leggen. Op scholen is extra aandacht voor de Stolpersteine die in Goor de woningen markeren van de vaak Joodse oorlogsslachtoffers die zijn weggevoerd en vermoord. Deze lessen worden verzorgd door de Stichting Stolpersteine Goor.

In de weken voorafgaand aan de herdenking biedt de stichting Stolpersteine Goor drie rondleidingen aan langs de Stolpersteine-locaties en de Joodse begraafplaats. Passende toelichting is er bij iedere locatie, de Joodse begraafplaats en ook onderweg op sommige plekken. Data: vrijdag 6 maart om 14.00 uur, zaterdag 14 en zaterdag 21 maart, beide om 09.30 uur. Start bij café De Ster. Deelname is gratis. Opgave: Gerrit Alink, gerrit.alink@nullconcepts.nl.

In het Historisch Museum is van maart tot het eind van het jaar een tentoonstelling te zien over het Joodse leven in Goor. In filmhuis Alleman wordt op 5 april om 14.30 uur de film Mirreweenter vertoond, en op 7 april A Bridge Too Far.

Op 4 mei, na de traditionele dodenherdenking, houdt Selma Hoek bij het monument in het park bij de Waterstraat een voordracht over de (onderduik)geschiedenis van haar familie tijdens de oorlog.

Gerelateerde berichten

  • Herdenking bombardement op Goor verplaatst15 maart 2020 Herdenking bombardement op Goor verplaatst De herdenking van het bombardement op Goor zal vanwege het Corona-wirus niet plaats vinden op dinsdag 24 maart, de dag dat het exact 75 jaar geleden is dat Goor werd getroffen. Het Comité […]
  • Druk bezochte Dodenherdenking in Goor4 mei 2017 Druk bezochte Dodenherdenking in Goor Dat het een groot goed is om in vrijheid te leven en dat dat mede te danken is aan de bevrijders aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is ook in Goor niet in de vergetelheid geraakt. […]
  • Bombardement legde Goor zeventig jaar geleden in puin24 maart 2015 Bombardement legde Goor zeventig jaar geleden in puin De klokken luiden twee minuten lang. Om exact 9.49 uur is het stil bij de bomscherf in de Grotestraat. Doodstil. Deze ochtend is het exact zeventig jaar geleden dat het bombardement op […]
  • Viering en herdenking met Stichting Stolpersteine4 maart 2020 Viering en herdenking met Stichting Stolpersteine Ook ’t Twentse Haagje staat dit jaar stil bij 75 jaar vrijheid. Zo wordt het bombardement van 24 maart 1945 herdacht, waarbij 80 mensen het leven moesten laten in Goor. Twee weken later […]
  • Nauta: Nu heeft de vijand geen gezicht…5 mei 2020 Nauta: Nu heeft de vijand geen gezicht… Burgemeester Nauta hield gisteravond op de lokale radio en televisie een toespraak waarin ze stil stond bij de doden die vielen tijdens de Tweede Wereld-oorlog en in andere oorlogen. De […]