Vieze mannenclub…

Op televisie kijk ik maar weinig naar de publieke staatsomroep, maar het programma “Hier Zijn De Van Rossums” sla ik niet over. In de hoofdrol Maarten van Rossum, een uiterst geestige, mopperende en bazelende historicus met steevast een lading roos op z’n zwarte trui. Samen met zijn broer Vincent en zus Sis, architectuurhistoricus en kunsthistorica, bezoeken ze grote steden in Nederland, België en Duitsland en geven tekst en uitleg over de bezienswaardigheden…

Een tijdje geleden bezocht het drietal de historische binnenstad van Amersfoort. Ik was eigenlijk nog nooit zo in Amersfoort geweest anders dan er heel snel langs te rijden over de snelweg. Afgelopen weekend die kant eens opgereden om alles met eigen ogen te bekijken. Tijdens onze wandeling werden we uitgenodigd om een kerk te komen bezichtigen.

Mijn vrouw zei direct tegen de pastoor dat dat beter was van niet. “Tuurlijk wel, we zijn er nu toch” antwoordde ik. Mijn vrouw keek een beetje bedenkelijk: “Oké, ga jij maar eerst naar binnen dan, want er begint altijd wel iets te sissen of te kraken als jij een stap over de drempel zet van een kerk”. Heel behoedzaam loop ik door. De eerste stappen naar binnen zijn gezet. Ik kijk voorzichtig om me heen. Er stort niets in. Jezus flikkert niet van z’n kruis. Alles gaat goed.

Al snel kwam de pastoor bij ons lopen en zei heel resoluut: “Uw metgezellen zijn kinderen Gods, maar geldt dat ook voor u?” Achter me hoor ik een zacht stemmetje zuchten: “Ooh jee, daar gaan we”. Meneer pastoor, ik ben een kind van m’n vader en moeder en verder van niemand. Die hocus pocus waar u in gelooft moet u zelf weten, alle respect. Maar om nu iedereen tot afvallige te bestempelen die niet in dat phantom van u gelooft…

Feitelijk, Padre, aanschouwen we hier de grootste illusie van de duivel. Hét huzarenstukje van wat de duisternis heeft bereikt. Al duizenden jaren lang moorden mensen elkaar uit omwille van geloof tot op de dag van vandaag. Al tientallen eeuwen gebruiken machtshebbers het geloof als doctrine voor hun verdeel en heers strategie, zo ook tot op de dag van vandaag. Ieder ‘geloof’ is een bedachte spil om mensen juist uit elkaar te drijven, te verzuilen en verschillen aan te brengen. Alles zodat ze geen massaal blok kunnen vormen tegen onderdrukkers zoals de heersers van toen en de overheden van nu. Allemaal lekker blijven slapen en dingen die we niet begrijpen of kunnen verklaren wegschrijven onder dat het Gods wil is.

Ik keek achter me en zag dat mijn vrouw en dochter al lang waren weggelopen. Wel een beetje bij me in de buurt blijven kleintje. Dit stulpje wordt gefinancierd met geld van een hele enge vieze mannenclub waarvan de herkomst niet eens uit Saudi-Arabië komt. Want over dat soort geldelijke steun houden ze namelijk parlementaire enquêtes. Hoezo verdeel en heers…

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Geloofsdeugers…30 maart 2021 Geloofsdeugers… Biblebelt, biblebelt, is het God die nu zo relt? Bijbelgordel, bijbelgordel, misschien eerst eens tellen tot de tiende tel! U weet wel, de tien van de tien geboden die u vroom oplepelt […]
  • Eng…26 mei 2020 Eng… Mythen en sagen, volksverhalen, geruchten, legendes en mirakels. Mensen worden al eeuwen lang door deze verhalen geïnspireerd tot de wildste gedachten. Sommigen geloven heilig in deze, […]
  • #doesnormaal…14 september 2021 #doesnormaal… Al zo’n anderhalf jaar zitten mijn collega’s en ik in het weekend op de bank met de beetjes omhoog. Waar eerder de zaterdag overdag in het teken stond van een beetje kalm aan doen want […]
  • Twee frikandell’n, rauw!7 september 2021 Twee frikandell’n, rauw! Twee frikandel’n, rauw! Wat veur’n pil’n mot ie hem’n dan? Wat mankeert oe! Zo’n jongen kearl en dan a an de medicatie? Voordat ik een antwoord kon geven was hij alweer in gesprek met […]
  • Laat het niet voor niets zijn geweest…31 augustus 2021 Laat het niet voor niets zijn geweest… Van de week zat ik met buikpijn voor de televisie. Beelden van wanhopige mensen die zich vastklemden aan een opstijgend militair vliegtuig. Hangend aan een vleugel, wetende dat je dat […]