Ultieme bevrijding in extremis voor Bert Haanstra (6)

In onze zesde bijdrage van onze Goorsnieuws-bevrijdingsroute zetten we de meest prominente plaatsgenoot ooit centraal. Cineast Bert Haanstra, gevierd regisseur in binnen en buitenland, bleek ook een belangrijke schakel in het verzet. In de oorlog was Haanstra namelijk werkzaam bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf in Amsterdam, waar hij via collega’s in de illegaliteit terecht kwam. Hij fotografeerde talrijke plattegronden van militair belangrijke locaties. De opnamen werden vervolgens naar de Nederlandse regering in Londen gesmokkeld. Deze acties leverde hem ook een bijna eeuwig schuldgevoel op over het bombardement op Goor, waarbij de bevrijders ‘een kaart’ niet goed genoeg bestudeerden. Een echt bevrijdingsgevoel heeft hij in die tijd nooit ervaren.

In al zijn ijver in de oorlog fotografeert Haanstra namelijk ook een plattegrond van onze Reggestad, niet wetende welk lot ons op 24 maart 1945 zou treffen. Vlak voor de bevrijding. Op die dag komen 82 burgers om bij het geallieerdenbombardement van Goor. “Daar heeft Bert Haanstra zich eigenlijk tot zijn dood schuldig over gevoeld”, vertelt historicus Hans Schoots hierover in onze Goorsche Courant tijdens het 750-jarig bestaan van ons aller Reggestad.

Pas anderhalf jaar voor zijn dood in een verzorgingstehuis, als Haanstra aan Alzheimer lijdt, komt naar voren dat niet de kaarten van Haanstra zijn gebruikt. En zo kwam de echte bevrijding voor Haanstra pas in de diepe winter van zijn leven.

Gerelateerde berichten

  • De wagen van Verdriet (4)4 april 2020 De wagen van Verdriet (4) In de week van de bevrijding nemen we jullie vandaag mee in de weken na het volksfeest. Goor werd weer opgebouwd en dat ging met vallen en opstaan. Deze prent laat dit treffend zien. De […]
  • 100 jaar Bert Haanstra31 mei 2016 100 jaar Bert Haanstra 100 zou hij zijn geworden vandaag. Wijlen Bert Haanstra (1916-1997). De bekendste Gorenaar in de geschiedenis van 't Twentse Haagje. Zonder overdrijving was de cineast, die na de geboorte […]
  • Even (bij)tanken… (5)5 april 2020 Even (bij)tanken… (5) Déze kiek in de nu al onvolprezen rubriek deed vrijdag misschien wat romantisch en kneuterig aan; het marcheren van het Poolse bataljon door de Middenstraat. Maar de bevrijding had ook […]
  • De viering van 70 jaar vrijheid (7)7 april 2020 De viering van 70 jaar vrijheid (7) De viering van 75 jaar vrijheid vieren we morgen op summiere wijze. Door de corona-crisis is het comité 't niet gegeven om op passende wijze kleur te geven aan deze bijzondere mijlpaal. […]
  • Oald Goor: Oscar voor Bert25 november 2015 Oald Goor: Oscar voor Bert In de Verenigde Staten zijn deze week weer de Emmy Awards uitgereikt. Dat maakte de redactie van Oald Goor attent op onderstaande prent. De uitreiking van een Oscar aan één der bekendste […]