Na de bevrijding…

We kregen een treffend gedicht binnen van J.C. Bloem van Albert van Zundert. Hij kijkt terug op zonnige ‘Goorse’ bevrijdingsdag en zijn herinneringen gingen terug naar het jaar dat hij 18 jaar was, een aantal jaren na de oorlog toen dat gedicht indruk op hem maakte. Het is nu nog heel toepasselijk. Zeker ook in deze onzekere tijden, met een ware constatering die ook nu opgeld doet. Daarnaast deelde de stichting Historisch Goor vandaag een bijzondere prent (foto onder) van verzetsmensen die poseerden vlak na de bevrijding van Goor, voor de Klokkenkamp. Het gedicht van JC Bloem is hieronder te lezen.

Schoon en stralend is, gelijk toen, het voorjaar, koud des morgens, maar als de dagen verder opengaan, is de eeuwige lucht een wonder voor de geredden.
In ’t doorzichtig waas over al de brake. Landen ploegen weder de trage paarden.

Als altijd, wijl nog de nabije verten, dreunen van oorlog.
Dit beleefd te hebben, dit heellijfs uit te mogen spreken, ieder ontwaken weer te weten: heen is, en nu voorgoed, de welhaast duldloze knechtschap.

Waard is het, vijf jaren gesmacht te hebben. Nu opstandig, dan weer gelaten, en niet één van de ongeborenen zal de vrijheid ooit zo beseffen.

J.C. Bloem

Gerelateerde berichten

  • Oproep om massaal te vlaggen op ‘bevrijdingsdag’ 8 april29 maart 2020 Oproep om massaal te vlaggen op ‘bevrijdingsdag’ 8 april Het comité 75 jaar vrijheid Goor roept op om op 8 april massaal de vlag uit te hangen. Dit omdat het dan 75 jaar geleden is dat Goor werd bevrijd van de Duitse bezetters aan het einde van […]
  • Even (bij)tanken… (5)5 april 2020 Even (bij)tanken… (5) Déze kiek in de nu al onvolprezen rubriek deed vrijdag misschien wat romantisch en kneuterig aan; het marcheren van het Poolse bataljon door de Middenstraat. Maar de bevrijding had ook […]
  • Tentoonstelling rondom Goorse bevrijding30 maart 2015 Tentoonstelling rondom Goorse bevrijding Onder de titel “Rondom de bevrijding van Goor” gaat morgen een bijzondere tentoonstelling van start in het Goors Historisch Museum. Deze gaat over het leven van de Goorse bevolking tijdens […]
  • Vrijheid te danken aan Pools bataljon (3)3 april 2020 Vrijheid te danken aan Pools bataljon (3) In aanloop naar de Goorse bevrijdingsdag stellen we elke dag een klein verhaaltje uit het slot van WO II in 't Twentse Haagje centraal. Want dat we op 8 april de spreekwoordelijke […]
  • Opdat wij niet vergeten (1)1 april 2020 Opdat wij niet vergeten (1) Het is een surrealistische tijd en vanzelfsprekend sneeuwt ook het bevrijdingsfeest onder bij de corona-crisis. In deze weken wordt in de regio desondanks toch wel stilgestaan bij de […]