Bestrijding eikenprocessie-rups gestart

De bestrijding van de eikenprocessierups heeft in Goor gisteravond een aanvang genomen in de Lintelelerweg. Onder het toeziend oog van wethouder Harry Scholten en directeur André Trip van uitvoerder Grootgroener B.V. Een speciale wagen met spuitnevel rijdt daarvoor in de avond en nacht omdat de zogenoemde nematoden waarmee de bomen worden verneveld niet tegen UV-licht kunnen.

Wethouder Harry Scholten (l) en André Trip voor de vernevelingswagen

”De bestrijding van de rupsen doen we door het bespuiten van de eiken met microscopisch kleine aaltjes, de zogenaamde nematoden. Die gaan de jonge rupsen te lijf nog voordat ze die vervelende brandharen ontwikkelen”zegt André Trip. In woonwijken zal met name aan het begin van de avond worden gewerkt. De focus ligt tijdens de bestrijding op plekken waar veel mensen komen zoals scholen en sportterreinen. Bomen langs wegen die niet van de gemeente zijn maar bijvoorbeeld van de Provincie of Rijkswaterstraat worden niet bestreden. Een voorbeeld daarvan is het wandelpad langs het Twentekanaal.

Vorig jaar was de overlast van de eikenprocessierups in de gemeente Hof van Twente groot. Het warme weer en de aanhoudende droogte zorgden ervoor dat de eikenprocessierups zich steeds meer liet zien in eikenbomen. Veel mensen klaagden daarover en deden melding bij de gemeente. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

De preventieve bestrijding met nematoden wordt uitgevoerd in twee rondes. Elke ronde duurt ongeveer anderhalve week. De tweede ronde is nodig om plekken of rupsen die in de eerste ronde niet geraakt zijn mee te nemen.