Bent u lokaal? Zijn wij loyaal!

We worden dagelijks overspoeld door Corona updates, persconferenties en ander virusnieuws. Je zou bijna vergeten dat er ook nog ander nieuws is en dat de dingen waar we normaal gesproken mooi over zouden drammen, gewoon doorgaan. Zo is er in de afgelopen week een start gemaakt met het bestrijden van processierupsen, de gemeentelijke BOA’s bekeuren als vanouds foutparkeerders in een vrijwel leeg centrum en 6342 zonnepanelen zijn in gebruik genomen aan de Entersestraat.

Ik ben altijd wel van de rekensommetjes. 6342 Zonnepanelen voor 550 huishoudens op 2 hectare grond. Goor telt ongeveer 4000 huishoudens op 471 hectare land. Om heel Goor te voorzien van zonne-energie hebben we dus 46.106 panelen nodig op 14,5 hectare. Op zich vind ik zonne-energie een prachtige uitvinding. Voor niets gaat de zon op en schijnen doet hij ook nog eens gratis. Het jammere zijn alleen die landschap-vervuilende akkers vol met collectoren. Niet om aan te gluren. Er liggen in Goor nog zo ontzettend veel daken ‘braak’ waar ze zo op zouden kunnen. Tegenwoordig heb je ook al zonnecellen als dakpan. Toch bijzonder dat je die nog maar weinig ziet.

Even iets heel anders. Heeft u uw schuur ook al vol staan met dozen oud papier? Een paar dagen geleden is de laatste locatie waar je het kwijt kon, gesloten. Dit dankzij mensen die dachten dat grof vuil, afgedankte huisraad en andere meuk ook tot ‘oud papier’ behoorden. Hoe komt het toch dat mensen zo’n slecht ‘afvalmoraal’ hebben?

Ik leg, misschien vergezocht, direct een link met het fenomeen ‘Wees loyaal, koop lokaal’. Een redelijke aanhanger troep wegbrengen kost je al snel een euro’tje of vijftig. Persoonlijk vind ik dat een best bedrag en blijkbaar velen met mij, gezien de troep naast papiercontainers of de vuilnisbelt tegenover de Jumbo. Misschien is het eens een idee om de slogan van twee kanten te laten snijden en te veranderen in ‘Bent u lokaal? Zijn wij loyaal!’

Dus afval wegbrengen tegen een zeer gereduceerd tarief lijkt mij een prima suggestie in deze tijd dat iedereen aan het opruimen of aan het klussen is. Mensen willen best loyaal zijn, maar als ze daardoor diep in de buidel moeten tasten, wordt de loyaliteit ineens een stuk minder.

Ondertussen ga ik verder met mijn deeltijdbaan in huis als meester Niels. Rekenen, taal, spelling, en automatisering. Gelukkig nog één week tot aan de meivakantie. Ik krijg met de dag meer ontzag voor de juffen en meesters in het basisonderwijs en dan met name voor diegene die les geven aan mijn dochter. Ik geloof dat ik het met spuit-11 eens ben dat haar eigen juffen het veel beter kunnen dan die irritante papa die alles anders doet…

Namens Niels,

een fijne dag en tot over twee weken…

Gerelateerde berichten

  • Sticker op de borst…6 juli 2021 Sticker op de borst… Waar worden we zo langzaam aan in gerommeld? Verandering komt in kleine stapjes. Telkens een klein beetje erbij zodat mensen het niet echt in de gaten hebben wat er werkelijk aan de hand […]
  • Allemachtig wat prachtig…29 juni 2021 Allemachtig wat prachtig… Het eerste weekend in anderhalf jaar waarin het leek dat de wereld een beetje open ging en alles weer liet zien wat het leven zo mooi maakt. Met elkaar en samen een feestje vieren. Het […]
  • Stoppen d’r door…15 juni 2021 Stoppen d’r door… Soms zijn dingen zo bijzonder dat ik het in mijn gecompliceerde brein niet recht kan breien. Vooral als het om groene ideeën gaat, gaan bij mij de stopjes d’r wel eens door. Of het nu […]
  • Verdienmodel…8 juni 2021 Verdienmodel… Poen voor groen, stoppen met maaien, geef insecten te ruimte, diversiteit en vooruit met de geit. Van vuilstort naar landschapsvervuiling met zonnepark Rikkerink en tiny houses op TSB […]
  • Collectieve pijn…25 mei 2021 Collectieve pijn… We wanen ons in een soort tweede werkelijkheid waarin we het blijkbaar fijn vinden onszelf voor de gek te houden. Schoolfeestvlaggen die vier wapperen aan de Goorse gevels en ik zag […]