Individuele herdenking en bloemlegging op 4 mei

Er is wel een mogelijkheid om op 4 mei naar het herdenkingsmonument in de Waterstraat te gaan om stil te staan bij de gevallenen in de Tweede Oorlog of om bloemen te leggen. Dit kan van 16:00 uur tot 19:00 uur. Er zijn dan leden van het 4 mei-comité aanwezig die er op toe zullen zien dat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft. De toegang tot het monument is vanaf de Waterstraat, de uitgang aan de Diepenheimseweg. Vanaf 19.00 is het park afgesloten. Het stiltemoment zal het comité om 20:00 uur bij het monument zelf invullen.

Om 19.15 uur zal ds. Wim de Jong een online kerkdienst houden in de Hofkerk waarin stilgestaan wordt bij de herdenking. Deze is live te volgen deze LINK. Om 19:45 uur zal burgemeester Nauta een online toespraak houden die uitgezonden door Hofstreek Omroep op radio en tv en online wordt uitgezonden.

Daarnaast vraagt het Nationaal Comité aan heel Nederland om op 4 mei de vlag de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Daarnaast is in Twente het initiatief ontstaan om vanaf zonsondergang op 4 mei (21.05 uur) een kaars te branden in de (voor)tuin of op het balkon als teken van verbondenheid met elkaar.

Ook worden geoefende bespelers van blaasinstrumenten gevraagd om tijdens de Nationale Herdenking het Taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen om 30 seconden na 19.58 uur. Om 20.00 uur volgen dan de jaarlijkse twee minuten stilte.