Maak niet normaal wat niet normaal is…

Het leven maakt aanstalten om een beetje zijn normale beloop te krijgen. We kunnen naar de kapper en tot grote vreugde van vele ouders mogen de kids weer naar school na een periode van ophokken en chagrijn van thuiswerkende papa’s en mama’s. Het waren bijzondere weken waarin we veel op elkaar waren aangewezen en weinig sociaal contact is niet ons ding…

In het begin van de “lock-down” had ik, en velen met mij, begrip voor alle maatregelen. Leuk is anders, maar het moet. Op zich is er ook niets mis mee om tijdelijk 1,5 meter afstand te houden, drukke plekken te ontlopen en waar mogelijk thuis te werken. Je zult maar op die IC terecht komen. Je zult maar de volgende patiënt worden van onze ware helden in dit land; de zorgmedewerkers.

Te snel te dicht bij elkaar op de huid is onverstandig zoals we hebben kunnen zien afgelopen weekend in Zuid-Korea waar één persoon weer tientallen mensen heeft besmet. Tenminste, als dit allemaal waar is, want zo langzamerhand weet ik het zo net niet meer.

Ik kan mijn gedachten niet weghouden bij, wat het grootse doctrinaire apparaat der Nederlanden, de Koning, uitsprak tijdens Dodenherdenking: “Maak niet normaal wat niet normaal is”. En dát is precies wat er nu juist wél dreigt te gebeuren. We worden gebrain-washed dat we moeten gaan leven in het ‘nieuwe normaal’, de ‘anderhalve meter-samenleving’ en nog meer van die verdeel- en heers ideologieën.

Het is werkelijk van de ratten besnuffeld wat er nu gaande is en wat ik nog veel minder begrijp is dat mensen het allemaal voor zoete koek nemen. Het is toch niet normaal dat je een boete van 400 euro kunt krijgen van een agent of BOA die ineens zelf moest gaan nadenken en je daarmee een aantekening bezorgt op je zogeheten ‘strafblad’? En let op: dat gaat allemaal zonder een onafhankelijk oordelende rechter. Eén of andere bureautijger van het Openbaar Ministerie beslist daar gewoon even over.

Betaal je de boete en stem je in met de strafbeschikking dan heb je de poppen aan het dansen voor de rest van je leven. Waarom? Omdat een gehersenspoelde overheidsrobot vond dat jij te dicht bij iemand anders in de buurt stond of omdat je geen 1,5 meter afstand hebt gehouden van je medestudent op het balkon van je gezamenlijke flatje. Wat een idioterie.

Waar bepaalde mensen of overheden te veel macht krijgen is de menselijke maat en redelijkheid compleet zoek. En we weten helaas uit het verleden dat dat een hele gevaarlijke cocktail is.

We worden zoet gehouden met het vooruitzicht weer lekker naar de kapper te mogen en als we héél goed luisteren, mag je misschien na 1 juni een drankje doen op het terras. Alsof je een kleuter een snoepje in het vooruitzicht stelt bij goed gedrag.

Tijdelijk anders en aanpassen? prima. Het nieuwe normaal? Nooit! Laten we daar samen voor waken.

Namens Niels,

een fijne dag…