Ik denk dat er veel mensen gejokt hebben…

Soms moet je wat. Na een week of acht niet anders gezien te hebben dan m’n eigen voortuin en de meest noodzakelijk dingen online gekocht te hebben, moest het er afgelopen weekend toch maar eens van komen. Sommige dingen op het wereld wijde web kopen is nu eenmaal niet zo ideaal. Mijn dochter zag van de week de verschrikkelijke beelden van de vuurwerkramp voorbij komen en vroeg me daarbij de oren van m’n hoofd. Deze twee dingen samen combineerden een zondags ritje naar Enschede…

Aangekomen in de wijk Roombeek begon ik met vertellen dat al deze huizen nieuw zijn opgetrokken nadat de oude huizen compleet verwoest werden door een hele grote ontploffing. Op mijn telefoon liet ik haar het wereldberoemde filmpje zien van de enorme ‘Blast’ die de wijk wegvaagde en vele slachtoffers maakte. Het maakt grote indruk op haar en ze kon niet geloven dat de wijk er nu zo mooi uitzag na het zien van het oorlogsgebied op het YouTube filmpje.

“Wat zielig voor die mensen, zijn daar ook huisdieren dood gegaan? Hoe is dat dan precies gekomen?”, waren vragen die als een salvo op mij afgeschoten werden. Met name op haar laatste vraag moest ik het antwoord schuldig blijven. Wat is daar nu precies gebeurt? Tja meisje, dat is iets wat we waarschijnlijk nooit helemaal te weten zullen komen.

Eén ding is in ieder geval wél zeker en dat is dat het vuurwerk-kruid harder stinkt dan dat we ooit zullen weten. Alle direct betrokken mensen aan de kant van de overheid hebben 20 jaar na dato promotie na promotie gemaakt, zijn hoofd van een één of andere belangrijke organisatie of zijn weggepromoveerd met riante salarissen.

Alle vermeende direct betrokkenen die niet van de overheid waren, zijn getekend voor het leven, hebben gevangenisstraf gehad en er hebben zelfs onschuldige mensen in de gevangenis gezeten. Er waren ook twee politiemensen, rechercheurs, die ook vonden dat het niet helemaal pluis was. Die werden snel ontslagen door de Burgemeester. Nou ja, trek zelf je conclusie maar eens. “Ik denk papa, dat er veel mensen gejokt hebben”. Dat denk ik ook schatje en daarom moet je altijd je eigen kop volgen en niet achter de meute aanlopen en vooral niet klakkeloos geloven wat andere mensen zeggen.

Vorm je eigen mening, zeg wat je vindt en schaam je nergens voor. Schroom niet om een afwijkende mening te hebben en ontwikkel een gezonde dosis argwaan en oplettendheid als ‘autoriteiten’ je iets op de mouw proberen te spelden. Soms nemen mensen je dat niet in dank af en vinden ze je daarom niet zo aardig. Soms zeggen ze dan ook akelige dingen over je die helemaal niet meer gaan over wat jij gezegd hebt. Maar weet je meisje, dat komt waarschijnlijk omdat zulke mensen nooit zo’n ritje op zondag met hun papa hebben gemaakt en nooit zijn aangespoord om zelf na te denken.

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Allemachtig wat prachtig…29 juni 2021 Allemachtig wat prachtig… Het eerste weekend in anderhalf jaar waarin het leek dat de wereld een beetje open ging en alles weer liet zien wat het leven zo mooi maakt. Met elkaar en samen een feestje vieren. Het […]
  • Stoppen d’r door…15 juni 2021 Stoppen d’r door… Soms zijn dingen zo bijzonder dat ik het in mijn gecompliceerde brein niet recht kan breien. Vooral als het om groene ideeën gaat, gaan bij mij de stopjes d’r wel eens door. Of het nu […]
  • Verdienmodel…8 juni 2021 Verdienmodel… Poen voor groen, stoppen met maaien, geef insecten te ruimte, diversiteit en vooruit met de geit. Van vuilstort naar landschapsvervuiling met zonnepark Rikkerink en tiny houses op TSB […]
  • Collectieve pijn…25 mei 2021 Collectieve pijn… We wanen ons in een soort tweede werkelijkheid waarin we het blijkbaar fijn vinden onszelf voor de gek te houden. Schoolfeestvlaggen die vier wapperen aan de Goorse gevels en ik zag […]
  • Huis-zweef-teef…11 mei 2021 Huis-zweef-teef… Op 4 Mei herdenken we en een dag later vieren we feest voor 'vrijheid'. Nou ja vrijheid, alles is betrekkelijk en niet voor iedereen. Om acht uur zijn we stil en dat geldt voor mij al 42 […]