Eng…

Mythen en sagen, volksverhalen, geruchten, legendes en mirakels. Mensen worden al eeuwen lang door deze verhalen geïnspireerd tot de wildste gedachten. Sommigen geloven heilig in deze, vaak heidense, folklore en tuigen er een heel complot omheen. Anderen geloven weer stellig in de geschriften van een ander oud boekje en praktiseren dat elke zondag in een speciaal daarvoor bestemd gebouw. De overeenkomst tussen dit alles is dat niemand er daadwerkelijk bij was, iedereen het van ‘horen zeggen’ heeft en er voorál gewoon in gelooft.

Je kunt dus feitelijk nooit zeggen dat iemand het helemaal mis heeft in wat hij of zij precies gelooft. Het is zijn geloof en mening en dus ook per definitie zijn waarheid. Hier is geen speld tussen te krijgen en daarom kan een mening of overtuiging eigenlijk nooit fout zijn. Wel is er ruimte voor scherpe vragen en twijfel bij een opvatting van een ander.

Persoonlijk geloof ik eigenlijk in niets. Je wordt geboren, doet een paar jaartjes je dingetje en je gaat weer dood. Einde voorstelling en je nageslacht leeft nog lang en gelukkig.

De laatste maanden staat het internet vol met theorieën van zogenaamde complotdenkers. Soms wat ver gezocht maar toch ook best vaak wel iets waarvan ik denk: “Mmwohh, nog niet zo heel gek bedacht”. Ik ben in de huid van een complotdenker gestapt en probeerde mijn brein op nul te zetten. Vervolgens heb ik alle nieuwsfeiten van de mainstream-media de laatste week eens onder elkaar gezet en steeds de vraag erbij gesteld waarom zou dit zo zijn of gebeuren?

Waarom gaan cafés eerder open dan sportscholen? Willen ze ons liever dronken en dom hebben dan gezond? Waarom gaan er zoveel vogeltjes dood die eigenlijk bezig zouden moeten zijn met het opeten van die jeukrupsjes in eikenbomen? Mag de processierups-plaag niet op een natuurlijke manier gestopt worden? Wat is het verband tussen ernstige droogte in Nederland en het fataal zijn van een hittegolf in combinatie met Corona voor ouderen?

Bijzonder dat er ineens een golf van besmettingen is geconstateerd bij vleesverwerkende bedrijven. Sluiten slachthuizen, minder vlees eten, minder dieren, minder boeren, minder CO2 uitstoot? Waarom mag je niet met veel mensen bij elkaar komen? Is men bang dat je dingen gaat bedenken die het gezag gaan ondermijnen? Waarom mogen kinderen weer naar school en zijn ze niet erg vatbaar voor Corona? Misschien omdat indoctrinatie van de jeugd het aller belangrijkste is?

Veel banen komen te vervallen na de crisis en daarom is er een fonds met 50 miljoen euro beschikbaar gesteld voor omscholing. Waar is straks veel werk? In sectoren onder controle van de overheid is straks veel werk.

Hoe langer ik zocht, hoe meer van zulke dingen ik vond. Is dat complot- denken? Ik ben er mee gestopt want ik begon het eng te vinden. En dat is sinds vandaag mijn ‘mening en geloof’. Eng…

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Geloofsdeugers…30 maart 2021 Geloofsdeugers… Biblebelt, biblebelt, is het God die nu zo relt? Bijbelgordel, bijbelgordel, misschien eerst eens tellen tot de tiende tel! U weet wel, de tien van de tien geboden die u vroom oplepelt […]
  • Vieze mannenclub…3 maart 2020 Vieze mannenclub… Op televisie kijk ik maar weinig naar de publieke staatsomroep, maar het programma “Hier Zijn De Van Rossums” sla ik niet over. In de hoofdrol Maarten van Rossum, een uiterst geestige, […]
  • Voel eens in je zakken…4 oktober 2022 Voel eens in je zakken… Afgelopen weekend klonk het startschot van een nieuw uitgaansseizoen. Traditiegetrouw wordt het drukker in de disco’s en kroegen als de festivals en tentfeesten ten einde zijn. Bij ons in […]
  • Foodprint…27 september 2022 Foodprint… Je zal vandaag de dag ‘starter’ zijn op de woningmarkt. Ik vraag me wel eens af hoe jonge mensen dat fiksen als je voor een starterswoning een dikke drie ton moeten lappen. De […]
  • Pot en ketel…20 september 2022 Pot en ketel… Soms heb je van die dagen dat je denkt van ‘Huhh, zeg ik nu iets heel erg geks’? Tuurlijk is het zo dat we niet allemaal dezelfde mening hebben. Gelukkig maar. Kritieken, discussie en […]