Bijtend draaigatje of ‘de achterbokse antrekk’n´

Onze vaste briefschrijver en volger van alle raadsvergaderingen, Carel Groothengel, is weer eens in de pen geklommen. Dit keer is hij erg kritisch op de gemeenteraadsleden van het CDA die zich een aantal jaren geleden, met succes, hevig verzetten tegen een windmolen op Zenkeldamshoek, maar nu wel pleit voor windmolens om in de Hof van Twente de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen halen. Groothengel (foto) verbaast zich hogelijk over deze ommezwaai en doet zijn relaas in onderstaand schrijven…(via lees meer)

Bijtend draaigatje of op zijn Twents ‘de achterbokse antrekk’n´

Na de eikenprocessierups is nu ook het invasieve klein draaigatje in onze gemeente gesignaleerd. Tot die conclusie kom ik als je het politieke gedraai van het CDA rond windmolens bekijkt. Een aantal jaren geleden trokken de mannenbroeders plotseling de stekker uit het onderzoek naar een windmolen op Zenkeldamshoek. Reden: er woonden een aantal vooraanstaande CDA-bobo’s te dicht bij. Windenergie is vanaf dat moment in onze gemeente van de agenda gehaald.

De verrassing was dan ook totaal toen in de afgelopen raadsvergadering het CDA de koers omgooide. Samengevat: Geen windmolens op een industrieterrein maar wel in de achtertuin van Twickel (project ‘Wind voor Buren’). Inmiddels hebben vele honderden mensen zich tegen die molens gekeerd, maar het CDA wil juist dit project (er zijn er veel meer!) perse opgenomen hebben in de Regionale Energie Strategie (RES). In die RES moet onze gemeente aantonen hoe we uiteindelijk 100% duurzaam worden in de Hof van Twente.

Op een industrieterrein dus niet, maar vlak bij Twickel dus wel. De liberalen vielen ter plekke van hun stoel, want de liberale wethouder die eerst terug werd gefloten door het CDA moet nu weer aan de slag met een project waar hij makkelijk zijn politieke nek over kan breken en………. voor de tweede keer wist hij niets van de omslag van zijn coalitiegenoot.

De verbijstering in de Raad was enorm. Niemand wist van deze ommezwaai. Het debat als gevolg van deze radicale koerswijziging verliep voor het CDA dramatisch. Woordvoerder Bijleveld stonk er, uitgelokt door VVD en PvdA, een beetje in en gaf volmondig toe dat het CDA inderdaad ‘om was’ door Parijs en doordat “de wereld nu eenmaal veranderd was”. Zo verbond hij, tegen de bedoeling van het eigen CDA ‘Wind voor Buren’ aan een veranderend standpunt. Een standpunt overigens waarmee hij ook in het CDA vrijwel alleen staat. Zoveel kleur wilde het CDA juist niet bekennen. De manier waarop deze partij de zaak nu probeert recht te zetten is echter ontluisterend.

Men ontkent simpelweg dat men ‘Wind voor Buren’ wilde opnemen in het aanbod van onze gemeente. TC/Tubantia verdraait de feiten. Een leugentje om bestwil heet zoiets. Maar men ging zelfs nog verder: het waren de VVD en de PvdA die over windmolens waren begonnen en het CDA had nooit gezegd dat men voor een windmolen op Zenkeldamshoek was. De waarheid is dat het CDA dat inderdaad niet deed maar het was wel het CDA dat begon over windmolens, maar dan niet die op Zenkeldamshoek, maar wel in de achtertuin van Twickel.

De waarheid is dat het CDA die windmolens opgenomen wilde hebben in een aanbod van onze gemeente voor duurzaamheid. Daar waar eerst niets over windmolens stond moest dat nu wel, vond het CDA. Om niet vastgepind te worden op die koerswijziging bedacht men een trucje. ‘Wind van Buren’ moest in het gemeentelijke aanbod worden vermeld ‘uit fatsoen’.
Ik zei het al: de mier met de intrigerende naam ‘draaigatje’ is inmiddels in onze gemeente gesignaleerd. Kijken hoe we daar nu weer van afkomen.

Carel Groothengel

Gerelateerde berichten

  • Nepnieuws20 november 2019 Nepnieuws Carel Groothengel, die regelmatig op deze site zijn licht werpt op lokale zaken, is ook een fanatiek volger van de raadsvergaderingen in het gemeentehuis en schaduwfractielid van de PvdA. […]
  • De Wolff wil onafhankelijk draagvlakonderzoek windmolens12 januari 2017 De Wolff wil onafhankelijk draagvlakonderzoek windmolens De Wolff Windenergie legt zich niet zonder meer neer bij de beslissing van de gemeente Hof van Twente om, na veel protesten, een streep te zetten door de plannen voor drie windmolenparken […]
  • Kiezersbedrog…10 juni 2020 Kiezersbedrog… Gaat de Molenstraat nu wel of niet binnen afzienbare tijd open voor tweerichtingsverkeer. Dat was de vraag tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering. Een motie van een aantal partijen […]
  • De wethouder heeft ongelijk…(Ingezonden brief)17 februari 2019 De wethouder heeft ongelijk…(Ingezonden brief) Vaste brievenschrijver Carel Groothengel (foto) overweegt naar de rechter te stappen om de rechtsgeldigheid van de kapvergunning die is afgegeven voor een aantal monumentale bomen in de […]
  • Ingezonden brief: Politieke moed of lafheid?29 februari 2016 Ingezonden brief: Politieke moed of lafheid? Een ingezonden brief van een frequent volger van de raadsvergaderingen in het gemeentehuis. Carel Groothengel is schaduw-fractielid van de Partij van de Arbeid en bekritiseert in dit […]