Weidevogelgroep viert 25-jarig jubileum

De Weidevogelgroep Hof van Twente viert dit jaar haar 25 jarige jubileum. De groep werd in 1996 opgericht door Jan Koenderink en is in 2003 overgegaan in de Stichting Weidevogels Hof van Twente. De weidevogelgroep houdt elk jaar bij hoeveel Grutto’s, Kieviten en andere vogels er zijn in de gemeente. Zo kunnen zij trends en ontwikkelingen volgen. Landelijk gaat het niet goed met de weidevogels en dat is in de Hof niet anders. Coördinator Herman Kraak: “Het gaat vooral slecht met de kievit. Als je daarvoor naar de langjarige ontwikkeling kijkt, dan zie je toch steeds een neergaande trend. Het aantal Grutto’s en Schooleksters zijn redelijk stabiel, maar wel op een relatief laag aantal. We zien ook dat de Wulp hier en daar een beetje terugkomt.”

“We hebben van voorgaande jaren globale getallen over de vogels in de Hof van Twente. De laatste jaren zijn we gedetailleerder gaan vastleggen om zo beter inzicht te krijgen in de populaties en de ontwikkeling. In principe wordt er nu per gebied en per nest vastgelegd. Zo kun je nagaan hoe een nest zich heeft ontwikkeld: hoeveel eieren zijn er uitgekomen en hoeveel jongen uiteindelijk ‘vlieg-vlug’ zijn geworden. Zo kun je ook nagaan hoe de ontwikkeling in een bepaald gebied is.”

Dat doen we van oudsher met papieren formulieren. Maar we werken nu steeds vaker met GPS op smartphones. De boeren in de gemeente zijn heel betrokken, ze waarschuwen je: ik ga maaien of ploegen, waarna wij het land nakijken en zo nodig nesten veiligstellen.