Rijkens: “Ook woonwagen-standplaats op de Kevelhammerhoek”

PvdA-voorman Fred Rijkens laat er geen gras over groeien en ergert zich bovenmatig aan de houding van een deel van de bewoners op de Kevelhammerhoek. In een ingezonden brief aan deze site pleit hij voor een permanente standplaats voor een woonwagen in de villawijk. Rijkens zegt dat de ruimte en het groen daar door elke belastingbetaler is opgehoest en dat het niet zo kan zijn dat dit soort plekken alleen in volkswijken moeten worden gerealiseerd. Hij refereert aan de actie van Martha Wolters die ook tijdelijk op de Kevelhammerhoek verbleef (foto), tot ongenoegen van de buurtbewoners. Lees de hele brief hieronder.

Herkansing.

Ik hou niet zo snel mijn mond maar toen een aan Ank Bijleveld, wegens haar afscheid als Burgemeester, geschonken voetbalkooi, op sterk aandringen van bewoners van Kevelhammerhoek, werd verplaatst naar het centrum van Goor heb ik dat toch maar gedaan. Het was wat pijnlijk voor onze oud-Burgemeester dat wijkbewoners uit haar eigen wijk
die voorziening niet wilden omdat ‘er veel jeugd uit het Gijmink’ op af bleek te komen.

Ik moet zeggen dat ik razend was over die verplaatsing. Woon je nota bene in een extreem fraaie Goorse wijk die op kosten van de gemeenschap (ook de belastingbetalers in het Gijmink!) van zoveel prachtig groen is voorzien en dan is voor jongeren uit het Gijmink kennelijk toch geen plaats. Ik heb het toen ook maar eens aan de politie gevraagd. Die spraken van gezeur en onnodige ophef van de kant van de getergde villawijk-bewoners.

Heb je al het geluk dat je in een groot huis kunt wonen met een ruime tuin. Kun je het kennelijk toch niet opbrengen om ook mensen die wat minder in het groen zijn gezet ook te laten profiteren van die oase die op ons aller kosten is gerealiseerd voor jou.

Iets vergelijkbaars trof me toen ik even op bezoek was bij Martha Wolters die had besloten om haar ‘woonwagen’ tijdelijk te parkeren in diezelfde wijk. Aanvankelijk werd ze vriendelijk bejegend door een wijkbewoner tot Martha en haar gezin, na drie dagen, op dezelfde plek terugkeerden met hun caravan (Martha moet om de drie dagen ergens anders gaan staan van de gemeente). Diezelfde vriendelijk meneer bleek helemaal niet zo vriendelijk. Die vriendelijkheid bleek een afgesproken actie van, naar ik hoop, maar een paar bewoners. Met stroop krijg je dit soort ongerechtigheden nu eenmaal beter je nette buurt uit dan met onvriendelijkheid zo had men begrepen. “Hadden we dan geen afspraak?” vroeg de, bewust aardige, onaardige meneer aan de familie Wolters.

Zo gaat dat in sommige gegoede buurten. Als je dat aardige verkeerd begrijpt (denkt dat het oprecht is) heb je niet door dat er een boodschap in verpakt zit. Oprotten en het liefst zo snel mogelijk.

Nou moet ik zelf ook oppassen dat ik niet iedere Kevelhammer over een kam scheer. ik ken er veel echt aardige mensen maar het gedrag van toch wel een groot deel van de bewoners van dit stukje Goor stuit mij
enorm tegen de borst. Wat voor argumenten heb je eigenlijk om dit groen dat door ons allemaal betaald is, jezelf toe te eigenen? Alsof de gewone samenleving bij de grenzen van jouw wijk ophouden.

Waarom zou iemand anders wel de overlast van een voetbalkooi voor zijn of haar deur moeten dulden en waarom ben JIJ daar nu precies van gevrijwaard. Waarom kiest ons gemeentebestuur er voor om een voetbalkooi wel bij mensen in het centrum te plaatsen en waarom vertelt iemand van de gemeente dat zo’n villawijk ook niet geschikt is voor 1 of 2 woonwagens en het Tuindorp juist wel weer voor 16 minderjarige asielzoekers.

Het is scheef en het moet veranderen. Als we een samenleving willen waar rijk en arm, oud en jong, wit en zwart elkaar op zijn minst respecteren maar nog liever elkander waarderen, zullen we moeten ophouden met het steeds schever verdelen van ruimte en middelen. Als er negen woonwagenplekken moeten komen in Goor moeten die niet alleen in wijken komen waar mensen het relatief altijd net iets moeilijker hebben dan op andere plekken. Er zal er ook een plekje moeten komen in de ruim opgezette wijk Kevelhammerhoek. Gewoon omdat daar wel de ruimte is om redelijke ongehinderd samen te leven. Tenzij je het afbreuk vind doen aan status van je eigen wijk maar daar hoeft onze gemeenschap niet voor op te draaien lijkt me.

Fred Rijkens.

Gerelateerde berichten