Rijkens: ‘Gemeente mag Wolters niet wegsturen’ (open brief)

Burgemeester Nauta is de fout in gegaan door de familie Wolters die strijdt voor een woonwagenstandplaats weg te sturen van het Schoolfeestplein toen de demonstratie daar een begin kreeg. Dat stelt Fred Rijkens in een open brief die hij stuurde naar deze site waarin hij refereert aan artikel 9 in de grondwet dat er geen tijdsbeperking is als het gaat om het recht op betogingen. Rijkens reageert hiermee op het plan van de gemeente om de familie die nu op de Kevelhammerhoek bivakkeert, naar een plek aan de Wheeweg te sturen. Dat heeft de familie overigens geweigerd. Daarop reageerde burgemeester Nauta dat de mogelijkheden nu uitgeput zijn. Eerder werd Wolters een plek aan de rand van het Schoolfeestplein aangeboden. De open brief is hieronder te lezen.

Aanval op de Burgemeester of aantasting van de grondwet.

Een aantal mensen uit de wijk Kevelhammerhoek hebben gereageerd op mijn brief over de actie van de familie Wolters in hun wijk. Ik heb daar tot nu toe niet op gereageerd omdat die reacties niet erg inhoudelijk waren. Dat bewoners in de Kevelhammerhoek zich aangesproken voelen is logisch maar kennelijk is het een aantal mensen  ontgaan dat ik in mijn brief wel degelijk heb vermeld dat ik met mijn reactie het risico liep dat ik (zelf ook) zou generaliseren en dat dat niet terecht zou zijn. Kennelijk heeft u dat gemist.

Met mijn woorden heb ik mij gericht tot een toch redelijk grote groep mensen in uw wijk die onmiddellijk in het geweer kwamen en naar het gemeentehuis togen. Ik snap dat eerlijk gezegd nog steeds niet. Wat beweegt je om zo overdreven te reageren op zoiets kleins. Niet voor niets kreeg de familie Wolters te horen dat ze maar het best uit deze wijk konden vertrekken omdat het daar broeide. Dat zijn feiten die mij schokten. En ja ik heb ook vermeld dat dit gedoe helemaal niet had gehoeven als de gemeente zich aan de wet had gehouden.

De familie Wolters begon voor het gemeentehuis met hun actie en daar hadden ze nooit weggestuurd mogen worden. Niet omdat ik dat vind maar omdat dat heel simpel in de grondwet staat. Iedere Nederlander heeft het recht om (onbeperkt) te demonstreren tenzij naar het oordeel van de Burgemeester de verkeersveiligheid of de openbare orde in het geding is. Door de familie Wolters te verbieden om voor het gemeentehuis te staan en ze te dwingen om steeds drie dagen naar wijken te verkassen is deze familie onnodig  in de problemen gekomen (het spijt me toch  vooral in uw wijk) terwijl ze op grond van de grondwet gewoon voor het gemeentehuis hadden mogen blijven staan.

Dat is inhoudelijk een feit en als raadslid hoort het nu eenmaal tot mijn plicht om te controleren of wetten worden gehandhaafd. Voordat het verbod voor het gemeentehuis werd uitgevaardigd heb ik bovendien kenbaar gemaakt bij de gemeente dat wegsturen niet kon(!). Uw simpele conclusie is dat ik zelfs de Burgemeester aanval. Wat is uw bezwaar?  vraag ik me af of gaat het om het simpele feit dat je een Burgemeester per definitie niet mag aanspreken op fouten?  

Dat juist in een wijk waar zoveel ruimte is en je het minst overlast hebt van mensen die een paar dagen bij jou voor de  voordeur staan vrijwel direct acties ontstaan, vind ik iets beschamends hebben. Bovendien  ook niet erg redelijk naar wijken waar de familie Wolters dan wel zou moeten gaan staan. Daar dan wel vraag ik me af? Hoe is dat dan te rechtvaardigen tegenover de mensen die daar dan wonen.

Ik vind het in dat opzicht ook raar dat de gemeente deze familie uit uw buurt wegstuurt naar een andere buurt? Persoonlijk vind ik dat dat niet kan. Of ook bij u of anders nergens zou ik zeggen naar andere inwoners van deze gemeente.

Let wel ik vind het gemeentehuis de geschikte plek voor dit soort acties.  Het was nadrukkelijk niet de keuze van deze familie om in uw wijk te gaan staan. Dat moest van hogerhand. Ik heb er ook moeite mee dat die hogerhand dan haar handen in onschuld wast en de familie Wolters hier om veroordeeld wordt. In een brief aan de Raad wordt wel vermeld dat de familie Wolters twee keer een aanbod heeft geweigerd maar niet dat de gemeente tegen de wet heeft gehandeld door deze familie ten onrechte  voor het gemeentehuis en uit  uw wijk weg te sturen.

Het spijt me, ik heb daar moeite mee. Naar mijn oordeel vraagt zo iets juist om een warm hart naar mensen die het met minder moeten doen. Ja en ook uw reactie stelt me in zekere zin teleur. U gaat niet in op het feit dat actievoerende reizigers in uw omgeving door een aantal mensen duidelijk en openlijk met de nek wordt aangekeken. U zegt ook niets over het feit dat de familie Wolters is weggestuurd voor het gemeentehuis terwijl dat op grond van de wet niet mag. U heeft het over de boodschapper (in dit geval mijn persoon)  en niet over de boodschap (de inhoud).

Ik weet nu wat u van mij vindt en wat uw oordeel is over iemand die zelfs de Burgemeester bekritiseert maar wat u inhoudelijk vindt blijft in nevelen gehuld. U zou toch op zijn minst iets kunnen zeggen over uw wijkgenoten die namens u in actie komen tegen de familie Wolters. En voor de goede orde, de familie Wolters staat nu op grond van dezelfde grondwet voorlopig nog wel een poosje in uw wijk.

Ik zou u willen  uitnodigen om uw uitnodiging aan mij ‘om te verbinden’ zelf toe te passen door een kopje koffie te gaan drinken bij uw nieuwe wijkgenoten.  Gelukkig zijn er veel mensen in uw wijk die dat al hebben gedaan. Het is een gebaar naar de familie Wolters maar ook een teken naar de mensen in uw wijk die niet zo verbindend zijn. Ik kijk uit naar uw inhoudelijke reactie.

Fred Rijkens

Gerelateerde berichten

  • ‘Beledigende opmerkingen Fred Rijkens’24 augustus 2020 ‘Beledigende opmerkingen Fred Rijkens’ De ingezonden brief van PvdA-voorman Fred Rijkens, die pleitte voor een woonwagenstandplaats op de Kevelhammerhoek, heeft in die wijk ook de nodige tongen los gemaakt. Toos Hamers-De Vos, […]
  • Rijkens: “Ook woonwagen-standplaats op de Kevelhammerhoek”16 augustus 2020 Rijkens: “Ook woonwagen-standplaats op de Kevelhammerhoek” PvdA-voorman Fred Rijkens laat er geen gras over groeien en ergert zich bovenmatig aan de houding van een deel van de bewoners op de Kevelhammerhoek. In een ingezonden brief aan deze site […]
  • Wolters: “Burgemeester heeft grote fout gemaakt” (ingezonden brief)22 september 2020 Wolters: “Burgemeester heeft grote fout gemaakt” (ingezonden brief) Martha Wolters vindt dat Ellen Nauta niet de juiste informatie heeft gegeven over haar gedwongen trektocht door Goor. Dat stelt ze in een ingezonden brief aan deze site. […]
  • Zonnedael…25 augustus 2020 Zonnedael… Mag ik er zijn? Waar moet ik zijn? Ben ik gewenst? Waarom mag ik niet leven zoals ik dat wil? Waarom is de maatschappij en overheid zo bang voor mij? Ben ik dan écht zo bijzonder? Dit […]
  • Kampster Wolters naar College voor de rechten van de mens30 juli 2020 Kampster Wolters naar College voor de rechten van de mens Martha Wolters gaat volgende week donderdag naar Utrecht waar haar zaak om een woonwagenstandplaats wordt behandeld bij het College voor de rechten van de mens. Zij zegt zich door […]