Mij niet bellen…

Regel één is ontkennen. Als het niet meer te ontkennen is, moet je het ontkrachten of verwarring zaaien. Dit is een welbekende strategie die zijn dienst al lang heeft bewezen. Iets anders wat daar onlosmakelijk mee verboden is, is het fenomeen ‘aandacht vestigen op iets anders’. Of het nu Grapperhaus is die in eerste instantie wegkomt met een ‘misdadige’ overtreding of het is een Minister-President die zich ineens niet meer kan herinneren dat hij een TV-toespraak heeft gehouden over ‘groeps-immuniteit’. Het werkt…

Hoe meer je gaat grasduinen in oude krantenartikelen of online opzoekt, je komt steeds meer dingen tegen die zichzelf in de tegenwoordige tijd tegenspreken of compleet ongeloofwaardig worden. Neem bijvoorbeeld de niet extra toegekende subsidie voor wijkcentrum ’t Doesgoor in oktober 2017. Er waren destijds andere prioriteiten zoals de ontwikkeling van een sportparkje in Delden. By the way, dat kreng staat er nog steeds niet.

Wat schetst onze verbazing? In september 2020 komt er een bobo uit Zwolle van de Provincie die wijkcentrum ’t Doesgoor ‘uniek in Overijssel’ noemt en als voorbeeld neemt voor andere initiatieven in den lande. In de slipstream van de gedeputeerde haakt onze wethouder, uiteraard gewillig, aan en ging thee drinken met vrijwilligers en bestuur. Als er goede sier gemaakt kan worden zijn we er graag bij, het liefst met een foto in de krant, maar als er extra geld nodig is om dit ‘unieke’ project te financieren: “Ons niet bellen, we hebben andere prioriteiten”.

Ondertussen is er wél geld voor de realisatie van groene schoolpleinen en wordt het peperdure Stoomblekerij-terrein opgekocht om in de komende decennia te gaan ontwikkelen. Ik hou m’n hart vast. Ik durf te wedden dat er onvoorziene kosten gaan komen, tegenvallers en een paar ton aan Eternit-platen in de grond die gesaneerd moeten worden.

Een overheid die gaat acteren als ondernemer met leidinggevenden die nog geen vluchtheuvel fatsoenlijk in de Molenstaat kunnen leggen. Lachwekkend eigenlijk toch? Laat zaken doen nu gewoon over aan de mensen die daar verstand van hebben en blijf alsjeblieft bij het onthullen van mozaïekbankjes of thee drinken met vrijwilligers.

Een ander sterk staaltje verwarring zaaien is dat we afgelopen vrijdag hebben kunnen leren dat het Covid 19-virus vóór twaalf uur ’s nachts niet aanwezig is in de kroegen maar daarna wel. Waar Corona is, mogen wij niet komen dus gaat de boel op slot na middernacht. Dat corpsballen vrolijk verder gaan met feest vieren op een Leids grasveldje hadden we natuurlijk nooit voorzien. Ontkennen geblazen maar weer…

Lachwekkend zou het zijn geweest ware het niet bittere ernst. We worden geregeerd door verdraaiers, ministers met een strafblad, amateurs die niets kunnen én mooipraters. Mij niet bellen!

Namens Niels,

een fijne dag…