Inreda Diabetic en Menzis starten proef met kunstmatige alvleesklier

Het Goorse Inreda Diabetic en zorgverzekeraar Menzis starten nog deze maand met een project waarbij 100 volwassen proefpersonen de door Gorenaar Robin Koops (foto) ontwikkelde kunstmatige alvleesklier gaan testen. Dit gebeurt in samenwerking met zorgverzekeraar Menzis. De revolutionaire uitvinding van Koops, die al jaren in ontwikkeling is, is voor patiënten die grote problemen ervaren bij het controleren van hun regulering. De kunstmatige alvleesklier regelt continu zelf de bloedsuikerspiegel op basis van het 24 uur per dag meten van de bloedglucosewaarden. De verwachting is dat de bloedglucosewaarden van mensen met diabetes hierdoor beter in balans zijn, hun behandeling en gezondheid verbeteren én ze meer vrijheid ervaren.

Diabetes type 1 is een veel voorkomende auto-immuunziekte die een grote impact heeft op iemands leven. De alvleesklier maakt geen insuline meer aan, waardoor de bloedglucosewaarden niet op peil blijven.
Diabetes type 1 is niet voorkomen en nog niet te genezen.

Internist dr. Arianne van Bon (gespecialiseerd in diabetes, schildklier- en andere chronische endocrinologische aandoeningen) van Rijnstate in Arnhem, is al sinds de eerste klinische studies in 2011 betrokken bij de ontwikkelingen van de Inreda AP en zegt hierover: “Om hun bloedglucosewaarden op het juiste niveau te houden gebruiken mensen met type 1 diabetes insuline. Dit is lastig en luistert vaak nauw: te veel insuline kan een te lage glucosewaarde geven: hypoglycemie, en te weinig insuline het tegenovergestelde dat een hyperglycemie wordt genoemd.

Op lange termijn kunnen complicaties ontstaan zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen en amputaties. In de studies met de Inreda AP, met een duur van 2 weken, zijn de bloedglucosewaarden stabieler en meer op het normale peil ten opzichte van wanneer de mensen met diabetes het zelf moeten doen. De verwachting is dan ook dat met gebruik van de Inreda AP de glucosewaarden meer in balans zijn, met minder ziekenhuisopnames als gevolg van een hyperglycemie of hypoglycemie en op termijn minder complicaties en een betere kwaliteit van leven.”

De uitvinding van Robin Koops werd vorig jaar verkozen tot zogenoemd ‘Nationaal Icoon’ waardoor ook de regering onderdeel is geworden van de promotie van de kunstmatige alvleesklier.