Oorlogsherinnering uit De Meene

We kregen een indrukwekkende mail van Herman Klein Nagelvoort die nog vaak moet terugdenken aan de oorlogsjaren. De nu 87-jarige Gorenaar schreef één van zijn vele herinneringen op uit de periode dat de oorlog op het einde liep. De toen 11-jarige Klein Nagelvoort ging destijds vaak met vrienden naar De Meene en dat bleek niet altijd zonder gevaar in die tijd. Lees de memoires van een dag in september van 1944 hieronder…

Eind september 1944 waren wij op zoektocht naar wat we maar tegen kwamen. Ik was toen 11 jaar en één van de meest gewilde dingen was bijvoorbeeld Engels glas dat kon je vinden op een plek waar een bommenwerper was neergestort. Dit was een soort plastic glas
Van 7 millimeter dik waar je ringen of hangers van kon maken.
In die periode hadden wij eerst elke dag een halve dag school in een verfhok van verfhandel Eijkelkamp in de Grotestraat.

Rond twee uur liepen we dan bij de spoorweg-overgang in de Meene (nu de Meenweg). Over het spoor links woonde de familie Broeke, aan de rechterkant de familie Smit. Destijds nog aan een zandweg.

Op een bepaald moment kwam daar een trein aan, uit de richting van het toenmalige station Markelo die we zagen zo’n 200 meter voor de overgang.
Boven de trein vlogen vier ‘jagertjes’ eerst naast elkaar om vervolgens achter elkaar te gaan vliegen en dan wisten wij al wel wat er gebeuren ging.
Rennen dat je weg kwam !

Een van de jongens bleef staan en wees de machinist op het grote gevaar. De trein stopte. Wij waren inmiddels bij Smit aangekomen die een schuilplek onder een hooiberg had. Aan de ingang zat buurman Broeke die naar buiten kon kijken. De enige opmerking die ik nog weet van hem was deze: “Smit, je paard gaat over de omheining.” En dit dan in het plat Twents.

We hoorden de ‘jagertjes’ een duikvlucht maken maar er werd niet geschoten. Toen we uit de schuilplek kwamen naar de trein keken zagen we dat er uit elke coupé een witte handdoek hing. Daaruit bleek dat er krijgsgevangenen in zaten die zijn ‘buit gemaakt’ tijdens de beroemde luchtlanding Bij Arnhem…

Gerelateerde berichten

  • Vrijheid te danken aan Pools bataljon (3)3 april 2020 Vrijheid te danken aan Pools bataljon (3) In aanloop naar de Goorse bevrijdingsdag stellen we elke dag een klein verhaaltje uit het slot van WO II in 't Twentse Haagje centraal. Want dat we op 8 april de spreekwoordelijke […]
  • Overijsselse oorlogsdocumentaire op lokale TV5 mei 2015 Overijsselse oorlogsdocumentaire op lokale TV De lokale zender Hofstreek TV zendt vanavond de documentaire 'Oorlog in Overijssel' uit. De film bevat unieke beelden van het dagelijks leven in Overijssel tijdens de bezetting in de […]
  • De Grotestraat voor het bombardement…29 januari 2017 De Grotestraat voor het bombardement… De wand met grote prenten die het verleden van Goor laten zien in het Goorse centrum trok deze week al veel bekijks. Het leverde mooie gesprekken op en het wierp ook vragen op als 'Hoelang […]
  • Herinneringen aan ‘Luna Park’10 april 2015 Herinneringen aan ‘Luna Park’ Een treffend artikel, zo vlak na het 70-jarig jubileum van de bevrijding van Goor. Op de website Mijn Stad Mijn Dorp verscheen onlangs een artikel met daarin prachtige plaatjes van een […]
  • Goor krabbelt op na bombardement1 april 2017 Goor krabbelt op na bombardement Het zijn de eerste dagen na het bombardement in Goor. De puin wordt geruimd, de lijken van de ruim zeventig slachtoffers zijn inmiddels begraven. De eenzame fietser in het zo rustiek […]