B&W ziet geen heil in schrappen oranje afvalbak

Het College van B&W is tegen het samenvoegen van het zogenoemde PMD-afval (plastic) en hetg restafval. Dit antwoordt verantwoordelijk wethouder Harry Scholten in een raadsbrief na vragen van de lokale VVD-fractie. Landelijk en ook in de Hof van Twente wordt er steeds meer ander vuil aangetroffen in de oranje bak waardoor het te recyclen materiaal steeds vaker wordt afgekeurd. Dat kost de gemeente jaarlijks veel geld. Volgens het College moeten verpakkingen apart worden ingezameld vanwege een wetswijziging die op 1 juli van dit jaar is ingegaan. Daarnaast is er niet voldoende ‘nascheidings-capaciteit’ in Nederland. Ook is, zo staat in de raadsbrief, niet te bepalen hoeveel restafval een huishouden heeft, waarvoor betaald moet worden, als ook de verpakkingen in de grijze bak gaan. Scholten wil wel onderzoeken hoe het aantal kilometers van de vuilniswagens kan worden beperkt.

In de gemeente Hof van Twente werd er vorig jaar ruim 50 kilo verpakkingsafval (PMD) ingezameld, per inwoner (netto 2019 ruim 16 kg kunststofverpakkingen, ruim 3 kg drankenkartons, bijna 5 kg
metalenverpakkingen. De rest bestaat uit andere kunststoffen niet verpakkingen.

Op 1 juli 2020 is het nieuwe contract met Nedvang/VPKT ingegaan en sinds die tijd wordt het meeste verpakkingsafval afgekeurd vanwege vervuiling.
De kost de gemeente per ton €461. Die bestaat uit €261 niet ontvangen vergoeding en €200 voor het verwerken van het afgekeurde materiaal. Per maand wordt er in Hof van Twente normaliter zo’n 150 ton verpakkingsafval ingezameld. Ondanks deze kostenpost zegt Scholten dat de inwoners het in de Hof uitstekend doen en dat om voornoemde redenen het afschaffen van de ‘oranje bak’ geen optie is.