Het dorp Ghoor…

Op deze zondag een wel hele oude prent in de categorie Oald Goor die is opgeduikeld uit het rijke archief van de Stichting Historisch Goor. Het betreft een getekende kaart met een gezicht op Goor vanaf de Markeloseweg met de toenmalige Rosmanbrug over de Regge omstreeks 1800. Het was in de periode dat Goor nog Ghoor werd genoemd. En ook dat was al een verbastering want zoals genoegzaam bekend werd het Twentse Haagje daarvoor ook al Gore en Ghoer genoemd, andere benamingen voor moeras of een plaats in een drassig laagland. Er is overigens ook een zwart wit-versie van onderstaande kaart, die wordt ondertiteld met ‘Het dorp Ghoor’. Deze is HIER te bekijken.

Gerelateerde berichten

  • De Goorse muziektent en Apollo in 1929…25 april 2021 De Goorse muziektent en Apollo in 1929… In de categorie Oald Goor op deze zondag twee prenten van de vermaarde muziektent op de Goorse Schoolfeestweide uit een heel ver verleden. Onderstaande foto is genomen in 1929 ter ere van […]
  • Oald Goor: Poelsbeek in optima forma18 april 2021 Oald Goor: Poelsbeek in optima forma Een heerlijk gevoel voor de redacteuren van Oald Goor om weer af te dalen naar de koffer met oude prenten uit het begin van vorige eeuw. De Diepenheimseweg in volle glorie. Op deze […]
  • Blokhut stond in 1955 ‘aan de overkant’11 april 2021 Blokhut stond in 1955 ‘aan de overkant’ De blokhut van de padvindersvereniging De Stoevelaargroep staat al sinds jaar en dag aan de Stoevelaarsweg. Maar niet op dezelfde plek. We doken uit de archieven van het de Stichting […]
  • Melk op de rijksweg28 maart 2021 Melk op de rijksweg Een klassieker in het archief van de rubriek Oald Goor. Deze prent uit 1930 is genomen na een ongeluk van melkrijder Ziggers. Op de weg van Goor naar Diepenheim werd hij aangereden door […]
  • De oevers aan de Laarstraat21 februari 2021 De oevers aan de Laarstraat Het is weer tijd voor onze rubriek Oald Goor. Vandaag dalen we af naar het begin van de vorige eeuw: 1904 om precies te zien. Toen werd deze prent geschoten in de Laarstraat met aan de […]