America First maar Bentelo second…

Onze vaste briefschrijver en volger van raadsvergaderingen, Carel Groothengel, is weer in de pen geklommen en heeft dit keer een relaas over de laatste begrotingsvergadering waarin de nodige bezuinigingen werden aangekondigd én aangenomen ondanks het tegen stemmen van alle oppositiepartijen. Groothengel vreest, net als veel anderen, voor het voortbestaan van De Reggehof. de Goorse theatertempel wordt volgens Groothengel geenszins gesteund door de gemeente in deze moeilijke tijden terwijl er voor De Pol in Bentelo wel veel geld wordt vrijgemaakt. Lees de ingezonden brief van het PvdA-schaduwfractielid hieronder.

America first maar Bentelo second…


Afgelopen week de afrondende begrotings-raadvergadering via internet beluisterd. Deze manier van een raadsvergadering volgen is op zich al geen pretje maar als je ziet dat er geen enkele echte discussie mogelijk is dan trek je al gauw een lijn met Trump.

Door de PvdA en de andere oppositiepartijen zijn voorstellen naar voren gebracht die vooral de effecten voor de minima moesten verzachten. Deze voorstellen zijn afgeschoten door het CDA en de VVD. Het is dan verbijsterend om te zien hoe het CDA in onze gemeente omgaat met onze Reggehof.

Onlangs schreef het bestuur van sport- en gemeenschapscentrum De Pol in Bentelo een brief naar alle raadsleden. Die brief had in grote lijnen dezelfde inhoud als de vele brieven die al veel eerder vanuit het bestuur van De Reggehof naar de Raad waren verstuurd. Vooral D66 en de PvdA hebben die brieven van de Reggehof herhaaldelijk in onze Raad aan de orde gesteld. Dat vond op geen enkele manier gehoor. Ook niet toen vrijwel alle mensen van de Reggehof op straat kwamen te staan.

Noodkreten, alarmbellen niets maar ook niets bracht onze Raad of het College in beweging. Feitelijk is onze Reggehof stiekem om zeep geholpen en zitten we in Goor nu zonder. ”Alles gaat naar Goor” staat dus vooral voor de opvang van asielzoekers en bezuinigingen bedoelt onze Raad of eigenlijk het CDA. Afgelopen woensdag werd dat op onthutsende wijze duidelijk bij de begrotingsbehandeling. De Stadsraad Goor had nog een laatste noodkreet geslaakt maar het enige waar deze coalitie (of lees weer het CDA) zich om bekommerde was de zorg om het ontslag van een medewerker in Bentelo.

En het wonder geschiede. 1 miljoen frictiegeld (lees CDA-fractiegeld) werd door het College versneld vrijgemaakt om het ontslag in Bentelo maar te voorkomen want dat moet natuurlijk de allerhoogste prioriteit hebben vond de fractie van het CDA. “Waarom heeft u uw mond dan niet opengedaan toen De Reggehof aan de bel trok?” vroeg een naïeve fractievoorzitter van de PvdA. “Daar staan immers veel mensen al een poosje op straat en in feite is Goor zijn voorziening kwijt.” Door oppositie is betoogd dat door het college een begroting is opgesteld die oog had voor de euro’s maar niet voor de mensen.

Ook GroenLinks deed nog een moedige poging richting het CDA. En D66 geloofde er al helemaal niet meer in en hield wijselijk haar mond. Boos natuurlijk, de jongens en meisjes van het CDA. Wat suggereerde de PvdA daar nu weer voor lelijks? Wat een rotpartij met dit soort lastige vragen.

Maar, vervolgde de voorman van de PvdA, ik vraag u heel concreet: “Waarom nu ineens een actie en waarom heeft u uw mond niet opengedaan toen de mensen bij De Reggehof de laan uit werden gestuurd?. En dan gebeurt er wat er altijd gebeurt als het CDA geen argumenten heeft. “Ik laat dit bij de PvdA en ga deze vraag natuurlijk niet beantwoorden” in plaats van “i”Ik kan uw vraag eigenlijk niet goed beantwoorden want wij kiezen nu eenmaal voor Bentelo en niet voor Goor”.

Maar het antwoord is duidelijk, of er nu iemand uit Goor met voorkeurstemmen in het CDA komt, het maakt allemaal niets uit. De Pol in Bentelo daar gaat het bij het CDA om ….en Goor…….of Markelo of… gewoon bijzaak. En je hoeft het niet eens uit te leggen.

Naar mijn gevoel is dit lippendienst aan de kiezersachterban van het CDA. Ik wil nog niet zo ver gaan dat dit een schending is van de eed die zij bij de start van deze Raad heeft afgelegd maar het gaat een behoorlijk eind die richting op en de VVD heeft laten zien dat ze gewoon een bijwagen is van het CDA. De Reggehof morsdood en voor het toch al door het CDA overbedeelde Bentelo (en vergeet ook Hengevelde niet) nog maar een schepje er bovenop.

Ik waarschuw maar alvast: Deze coalitie heeft de gemeentelijke belastingen fors verhoogd en gaat het groenonderhoud zeer fors verslechteren. Wedden dat ze daar in Bentelo geen centje pijn van krijgen maar dat in Goor en vooral de wijken de Whee, Tuindorp en Gijmink verloederen. We zullen overigens nooit zien hoe dat mogelijk is maar als u zich het bovenstaande ter harte neemt weet u vast wel hoe het zit.

Als u denkt dat u door mij op een verkeerde manier wordt voorgelicht bekijk dan onderstaande link en kom dan tot de ontdekking dat ik geen woord Spaans heb gebruikt.
https://gemeenteraad.hofvantwente.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2020/04-november/19:30

Met vriendelijke groet

Carel Groothengel