Wonderlijk verschijnsel…

Zoals zovelen heb ik de afgelopen week het bijzondere schouwspel in Amerika gadegeslagen. Het duurde nogal voordat de bevolking te horen kreeg dat Joe Biden hun nieuwe Uncle Sam werd. De uitslag wou als een vast zittende scheet maar niet de wijde wereld in komen. Democratie is soms wat rommelig. Voor zover je van een ‘democratie’ kunt spreken door een heel bijzonder kiessysteem met kiesmannen. Ze zullen het daar vanaf nu moeten doen met een oldtimer die bij een eventuele tweede termijn overgegaan is tot fossiel. Maar waar nemen de Amerikanen nu eigenlijk afscheid van?

Donald Trump, door de halve wereld verguisd door zijn onconventionele manier van doen. De President die sinds Eisenhouwer het land niet meegesleept heeft in een oorlog. De man die op niet te mis te verstane wijze Europese landen erop heeft gewezen dat ze tekort schieten in hun bijdrage aan de NATO.

Trump, weggezet als clown, die honderden bedrijven en vele tienduizenden banen terug uit China heeft gehaald. De persoon die het aandurfde de banden met Noord-Korea aan te halen en daarmee de wereld een stuk veiliger maakte. De man waar nog steeds een dikke 70 miljoen Amerikanen op gestemd hebben. Dat raken ze kwijt. Een President die niet aan politiek doet en zegt het belang van z’n eigen land voor alles te laten gaan. Of dát zo is…geen idee. Wat ik wél weet is dat hij niet zo’n goede verliezer is. Vond het altijd wel humor hoe hij tekeer ging.

Ik las een artikel waar een berekening werd gedaan als Nederland zo’n ‘kiesmannen systeem’ zou hebben. In heel Nederland zou geen enkele linkse partij aan de bak komen. Dus al je dacht dat wij zo veel anders waren dan de Amerikanen vier jaar geleden, had je het mis.

Bij ons in Nederland en zelfs nog dichter bij de voordeur, in onze Hof, is de ‘democratie’ soms ook wat rommelig. Net iets meer dan de helft van alle stemmen geeft je de macht om te regeren, ook al is het maar 50,1%. Dik gewonnen heb je dan niet en de verliezer heeft niet dik verloren. Wat rest: een grote tweedeling.

Inwoners van onze Hof moeten toezien dat de gemeentelijke belasting omhoog zal gaan met 8% en dat er gekort gaat worden op sociale werkvoorziening, kunst en cultuur (behalve in Bentelo) en dat er minder groenonderhoud zal zijn. Dat laatste kon ik niet helemaal plaatsen. Dacht dat ze daar jaren geleden al mee gestopt waren.

Misschien moeten we maar gewoon niet meer kiezen. Niet meer onze stem geven voor een meerderheid. Of je er nu een spreekwoordelijke Trump of Biden hebt zitten op het gemeentehuis. Of je nu mag kiezen gebeten te worden door een herder of pitbull; pijn doet het altijd.

De bevolking zit met de bijtwonden in z’n knip, ‘s avonds na 22.00 uur tijdens ‘Sperrzeit’ bij moeders op de bank of op een donkere weg zonder lantaarnpalen. Wonderlijk verschijnsel hè, die democratie?

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Retour afzender…16 maart 2021 Retour afzender… Je kent ze wel, de herinneringen die langs komen op Facebook van één jaar geleden of zelfs langer. Precies een jaar geleden plaatste ik een jolige foto van m’n werkkleding als […]
  • Hew altied a zo e doan…27 maart 2018 Hew altied a zo e doan… De fabrieksarbeider stemt op de Partij van de Arbeid, want dat deden z’n ouders ook altijd. Kerkgangers stemmen het liefst SGP want dat hoort zo. Grote boeren stemmen op het CDA met een […]
  • Verkwansel het niet…20 maart 2018 Verkwansel het niet… Morgen zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad en mogen we beslissen wie de komende jaren de scepter zwaait in onze Hof. Ik was een zwevende kiezer. Dat overkomt mij eigenlijk nooit bij […]
  • Zweven…14 maart 2017 Zweven… Een divers belegen boterham qua nieuws in het Goorse de afgelopen week. Van een bedlegerige oplichtster die opgepakt wordt tot aan een exhibitionist op oma-fiets en natuurlijk de nep-Kamer […]
  • Boter op je hoofd…15 november 2016 Boter op je hoofd… Deze dinsdag eens niet lokaal, niet regionaal en zelfs niet nationaal. Vandaag gaat mijn column over  internationale zaken omdat het te jammer zou zijn om er niet over te schrijven. Lokaal […]