De Ark klaar voor gebruik, zondag eerste kerkdienst

De nieuwe kerk van de Vrije Baptistengemeente ‘De Ark’ in Goor is klaar voor gebruik. Na een proces van jaren kunnen zondag de geloofsgenoten de eerste kerkdienst beleven. In verband met Corona maar voor dertig personen, de overige leden zijn aangewezen op een live-stream. Daar waar in de regio het voortbestaan van kerken onder druk staat, is de Baptistengemeente in Goor dus een uitzondering met een nieuwe voorziening én als streekgemeente, die evenals in de voorbije jaren, wordt bezocht door baptisten uit de hele regio.

vlnr: aannemer Bennie Haafkes, Han Gossink bestuurslid De Ark en pastoraal werker en predikant Hans Witmer

Het nieuwe pand bestaat uit drie verdiepingen. In het onderste deel worden de diensten gehouden en de eerste etage is voor de jonge baptisten die daar hun nieuwe zondag-school hebben met diverse lokalen en een crèche. Op de tweede etage zijn twee appartementen die in eigendom zijn van de kerk.

De Vrije Baptistengemeente Goor gaat daarmee een nieuwe episode in, in het jaar dat de geloofsgemeenschap 37 jaar actief is in het Twentse Haagje. “Het is allemaal begonnen in 1970″ zegt pastoraal werker- en voorganger Hans Witmer. Een behoorlijk aantal Gorenaren gingen toen al wekelijks naar Hengelo voor de kerkdiensten. In 1978 werd daar een tweede predikant aangesteld, Joop Schouten, die als taak had om in Goor een gemeente te stichten.”

Vijf jaar later werd de Ark in Goor geopend (foto hieronder) op de plek van voormalig vleesverwerker Homburg. De helft van het terrein werd door ondernemer Schalk (campingartikelen) in gebruik genomen en de andere helft was voor de baptisten.

De plannen voor een nieuw onderkomen zijn al in 2007 geboren als onderdeel van de ontwikkeling van een nieuw stuk centrum na de afbraak van de oude Constantijnschool en de komst van woningen op die plek (Constantijnhof). Het Goorse aannemings- en afbouwbedrijf Haafkes heeft het project ontwikkeld en ook het nieuwe kerkgebouw gemaakt. Een primeur volgens Bennie Haafkes. “Ik zit al 50 jaar in de bouw maar dit hebben we nog niet eerder gedaan. Het is een prachtig en functioneel gebouw geworden met een uitstraling die goed past bij de omvang van de Oliphant hier tegenover. Dat was ook een voorwaarde van de gemeente.”

Nu het gebouw met de kerk klaar is kan de oude kerk worden afgebroken en ook dat stuk door Haafkes worden bebouwd met woningen, appartementen en het voorste deel voor dienstverlening. “De funderingen daarvoor liggen er al in en zijn geplaatst tijdens de bouw van de kerk. De ruimte voor dienstverlening zou kunnen worden gebruikt als uitbreiding van de capaciteit van De Oliphant. Daar zijn al gesprekken over.” aldus Haafkes die hoopt dat die fase over een jaar kan worden afgerond. “En dan is dit stuk Goor klaar.”

De eerste kerkdienst in de nieuwe ‘Ark’ is komende zondag vanaf 10:00 uur en als er straks meer mogelijk is, kunnen er zo’n 100 bezoekers per dienst in de kerk. “Daarnaast willen we ons als kerk ook meer laten zien” zegt Han Gossink van de Baptisten-gemeente. “We willen dan voor iedereen die dat wil en behoefte heeft, ook op doordeweekse dagen toegankelijk zijn voor een kop koffie en een praatje.”