Waar nadenken stopt…

Ik ben nogal van de quotes. Korte zinnen met een paar woorden die in één keer helemaal raak zijn. Waar je over gaat nadenken en waar je je bolletje over breekt om te bepalen of je het er nu mee eens bent of dat het toch anders zit. Bij sommige quotes kan ik niet beslissen of het nu waar is of ver gezocht. Het verwart soms en vaak laat het zich voor meerdere uitleggen lenen. De meester in quotes is voor mij toch echt wel Albert Einstein…

Een mooie van zijn hand en ook zeer actueel op het moment: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”. Dé redenen waarom ik al jaren niet meer stem. Een andere die mij persoonlijk erg ligt: “Een dag waarop iedereen het eens is, is een verloren dag”.

Ik vind het altijd heel bijzonder dat maar een beperkt aantal van de bereikte successen van de groten der aarde, zoals Einstein, Darwin of Nietzsche, gewillig tot gemeenschappelijk bezit worden toegeëigend. Hele bestuurs-strategieën zijn er op gestoeld en we onderwijzen het onze kinderen op school. Wie heeft er nu nooit de relativiteitstheorie E=mc² moeten bestuderen? De stelling van Pythagoras moeten leren óf door de taaie kost van Shakespeare moeten spitten?

Einstein had ook quotes als: “Doe nooit iets dat indruist tegen uw geweten, zelfs als de staat het verlangt”. Of wat te denken van: “Niets zal een oorlog stoppen totdat de mensen weigeren ten strijde te trekken”. Apart toch dat de man veel minder in de geschiedenisboekjes terecht is gekomen met deze uitspraken? Deze snelle zinnen vielen kennelijk wat minder gewillig bij het establishment.

Waarom ik dit nu allemaal aanhaal is omdat ik afgelopen weekend een post op Facebook las van de Politie Enschede. In deze post riepen ze ‘burgers’ (ook zo’n verschrikkelijk woord) op om te klikken als ze het vermoeden hadden dat iemand vuurwerk in bezit heeft. Om het klikken iets makkelijker te maken mag je dan ook met Meld Misdaad Anoniem bellen. U kunt misschien wel nagaan welke reacties er in grote getale onder het bericht kwamen te staan. Veel verwees naar de oorlog…

De afdeling ‘Waakzaam en Dienstbaar’ kreeg in de gaten dat hun oproepje niet zo lekker viel en veranderde de tekst. Ze hadden, in een reactie op hun eigen post, zelfs de moed om een vergelijking te trekken met de verschrikkelijke vuurwerkramp in de wijk Roombeek, nu 20 jaar geleden. Net alsof dat veroorzaakt is door consumenten-vuurwerk. Alleen oud- burgemeester Mans heeft die opvatting geloof ik nog steeds.

Ook meneer Kremers reageerde, geïnspireerd door ouwe Albert, met de woorden: “Als ik politie Enschede zou zijn, wat zou ik het verschrikkelijk vinden op deze manier ingezet te worden tegen mijn eigen medemens. Doe nooit iets dat indruist tegen uw geweten, zelfs als de staat het verlangt”

Mijn quote krijg ik niet af. Het is een beetje verwarrend. Het eerste deel heb ik al wel bedacht: “Waar zelf nadenken stopt, …..”

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Johan Derksen-tje…18 augustus 2020 Johan Derksen-tje… Een bijzondere zomer en dat was het. Weken vrij voor de boeg zonder er vooraf echt een invulling aan te hebben geven. Het risico van zo’n loze tijd vrij in het vooruitzicht is dat je gaat […]
  • Het zal me jeuken…17 november 2020 Het zal me jeuken… Hoe alles anders wordt. Hoe de dingen om je heen veranderen. Hoe je je steeds meer lijkt te moeten aanpassen. Hoe er onder maatschappelijke druk telkens op gewezen wordt dat bepaalde […]
  • Gekke Gerritje…10 december 2019 Gekke Gerritje… Het is december, koud en nat. En altijd wanneer kerstbomen met bijbehorende verlichting verschijnen, komt bij mij de drang omhoog om op zoek te gaan naar een vakantiebestemming in een […]
  • DOES LIEF…7 januari 2020 DOES LIEF… Het is 2020 en menigeen barst van de goede voornemens. Vandaag zijn we zeven dagen onderweg in het nieuwe jaar en het lijkt erop dat sommige mensen niet veel op hebben met het slechte […]
  • Kijk en oordeel…3 november 2020 Kijk en oordeel… Op aanraden ben ik er afgelopen weekend eens voor gaan zitten om de documentaire 'Cannabis' te bekijken. 'Cannabis' is een zes-delige documentaireserie, uitgezonden door de NPO, waarin de […]