Bitcoins voor je data…

Precies twee weken geleden schreef ik een stukje over het Ministerie van Oorlog met hun, op z’n minst gezegd, dubieuze handelswijze als het aankomt op het verzamelen en beheren van gevoelige informatie over burgers. Ik noemde deze club toen ‘Picco Bello B.V.’. Na afgelopen week moeten we tot de trieste conclusie komen dat we in De Hof de dochteronderneming aan het werk hebben van deze firma. Laten we ze hier voor het gemak ‘Pinokkio B.V.’ noemen…

Na het zien van het filmpje van de eerste burger, waarin de bevolking werd toegesproken alsof ze een uitzending voor het Jeugdjournaal stond in te brabbelen, was mij het wel duidelijk. Er werd tekst en uitleg gegeven over het hoe en waarom alle data kwijt was geraakt van onze gemeente.

‘Onbekende derden’, gewoon hackers dus, hebben ingebroken in de systemen en eisen waarschijnlijk bitcoins om de gestolen data terug te geven. Te horen was dat ‘iedereen’ het zou kunnen overkomen. Maar het overkomt helemaal niet iedereen. Het overkomt de gemeente Hof van Twente. En waarom zou dat zijn? vraag ik me af.

Net zoals bij huis-inbraken zoeken inbrekers makkelijke projectjes. Ergens waar weinig licht is, uit het zicht en waar de beveiliging niet ‘je-van-het’ is. In de natuur kiest het roofdier het liefst het zwakke en zieke exemplaar uit de kudde, de makkelijkste prooi. Dus ‘het kan iedereen overkomen?’: Mijn aars!

Zelfs een klein kind weet dat je belangrijke werkstukjes een keer extra moet opslaan en moet bewaren op een externe harde schijf die je vervolgens in een grote zware kluis legt. Kinderen doen dat automatisch, zonder dat ze dat verplicht zijn. Ze doen dit omdat ze weten dat de rapen gaar zijn als de leraar vraagt naar hun vorderingen en ze niets kunnen laten zien. Leerlingen komen meestal niet weg met de smoes: “Ik heb het niet af omdat m’n computer raar deed”.

Bij Pinokkio B.V. werkt dat dus wél zo en ze vragen in een kinderachtig filmpje om geduld en begrip. Begrip waarvoor? Dat ze het verkloot hebben? Dat ze niet een extra kopietje hebben gemaakt en in de kluis hebben gedaan? En dat dat maken van een kopietje eigenlijk ook nog eens verplicht was door de grote boze wolf in Den Haag en daarmee onomstotelijk bewijzen een stel ezels te zijn?

Vraag me trouwens ook af of het werkelijk zo erg is voor de klanten van Pinokkio B.V. dat ze de gegevens kwijt zijn over hun onderdanen. Zou hopen dat het eens gebeurde bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Het kan per slot van rekening iedereen overkomen, toch?

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Polls: Geen losgeld betalen en het kerkbezoek van de minister29 december 2020 Polls: Geen losgeld betalen en het kerkbezoek van de minister De gemeente Hof van Twente heeft er goed aan gedaan om geen losgeld te betalen aan de criminelen die inbraken in het computersysteem van de gemeente en 750.000 euro vroegen voor het […]
  • Moet de gemeente losgeld betalen of niet?10 december 2020 Moet de gemeente losgeld betalen of niet? Dat de cyber-aanval, die de gemeente Hof van Twente vorige week trof, een duur geintje gaat worden is wel zeker. De vraag is alleen of het leed kan worden geledigd door het betalen van […]
  • Johan Derksen-tje…18 augustus 2020 Johan Derksen-tje… Een bijzondere zomer en dat was het. Weken vrij voor de boeg zonder er vooraf echt een invulling aan te hebben geven. Het risico van zo’n loze tijd vrij in het vooruitzicht is dat je gaat […]
  • Criminele hackers willen €750.000 voor vrijgeven gegevens7 december 2020 Criminele hackers willen €750.000 voor vrijgeven gegevens De criminelen die de computersystemen van de gemeente Hof van Twente hebben gehackt, willen voor €750.000 aan bitcoins om de bestanden weer vrij te geven. Dat schrijft de Volkskrant […]
  • Gemeente gaat hackers niet betalen18 december 2020 Gemeente gaat hackers niet betalen De gemeente Hof van Twente gaat de hackers die een cyber-aanval pleegden op de ICT-systemen van de gemeente, niet betalen. De criminelen eisen €750.000 maar burgemeester Nauta zei […]