Paspoorten en rijbewijzen vanaf volgende week weer aan te vragen

De gemeente Hof van Twente verwacht dat het vanaf volgende week weer mogelijk is om rijbewijzen, paspoorten en ID-bewijzen, aan te vragen. Het verlengen van een rijbewijs is nog niet mogelijk. De gemeente werd vorige week getroffen door een cyber-aanval en daardoor is een groot deel van privacy-gevoelige gegevens door hackers versleuteld. IT-specialisten zijn al dagen bezig om het systeem weer werkende te krijgen.

De hackers hebben volgens de Volkskrant losgeld gevraagd om weer toegang tot de gegevens te verschaffen. Of dat betaald is, of wordt, is niet duidelijk. Omgevingsvergunningen kunnen ook normaal worden ingediend en andere vergunningen kunnen eveneens verleend worden. Dat geldt ook voor aanvragen van WMO en Jeugdzorg. Daarnaast worden de uitkeringen op de normale manier betaald. Ook geplande huwelijken kunnen doorgang vinden.

Er wordt in het gemeentehuis in Goor een zogenoemde installatie-straat ingericht om de apparatuur van medewerkers van de gemeente te prepareren, zodat zij op een veilige manier aan de slag kunnen in een nieuw op te bouwen digitale werkomgeving. De eerste apparatuur is in deze straat behandeld en een aantal medewerkers kan vanaf komende vrijdag in de nieuwe werkomgeving aan het werk. Meer informatie van de gemeente is te vinden via deze LINK.