Gemeente gaat hackers niet betalen

De gemeente Hof van Twente gaat de hackers die een cyber-aanval pleegden op de ICT-systemen van de gemeente, niet betalen. De criminelen eisen €750.000 maar burgemeester Nauta zei vanmiddag tijdens een persconferentie dat daarin ‘de landelijke lijn’ wordt gevolgd. Tijdens de bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis in Goor, werd ook duidelijk dat het nog zeker een half jaar kan duren voordat alle systemen weer helemaal opnieuw zijn opgebouwd. Die nieuwe structuur gaat enkele tonnen kosten.

Ook de landelijk bekende cyber-specialist Brenno de Winter (foto boven rechts) was aanwezig bij het persmoment. Hij is door de gemeente Hof van Twente als adviseur ingehuurd. Hij gaf aan dat er nog geen aanwijzingen zijn dat er privacy-gevoelige gegevens op straat zijn komen te liggen maar kan ook niet uitsluiten dat dat nog kan gaan gebeuren. Het onderzoek van het NIFR en de politie is inmiddels in volle gang en de resultaten daarvan worden over twee maanden verwacht. De publieke dienstverlening is inmiddels weer voor een groot deel op gang gekomen. Ook e-mailen kan inmiddels weer.

De gemeente Hof van Twente werd op 1 december jongstleden geconfronteerd met de Cyber-aanval en is sindsdien aan de hand van een soort rampenplan te werk gegaan. Op de vraag of het Enschedese ICT-bedrijf Switch, dat de systemen van de gemeente heeft opgezet, wat te verwijten valt, kon Nauta ook geen antwoord geven. “Ook dat is onderdeel van het onderzoek”.