Van kapschuur tot sixpack…

Het begin van nieuwe jaren staat traditiegetrouw in het teken van nieuwe dingen en goede voornemens. Eindelijk eens stoppen met roken of wat minderen met alcohol. Dat laatste is niet zo heel moeilijk wanneer alle kroegen dicht zitten en op het tijdstip dat je zin krijgt in een gele rakker bot vangt bij de supermarkt. Grappig om te zien hoeveel flessen wijn en blikken bier er over de toonbank gaan ’s ochtends om half acht; ouderen-uurtje, bieruurtje…

En dan hebben we natuurlijk het jaarlijks terugkerende goede voornemen voor velen; proberen de kapschuur te verruilen voor een mooi strak sixpackje. Voor sportscholen en personal trainers zijn de begin maanden van het jaar booming. Het grootste gedeelte van de jaaromzet moet dan even binnen geharkt worden. Doorgaans duurt dat zo tot medio mei wanneer we weer de eerste avonden voorzichtig buiten kunnen vertoeven in aangename temperaturen. Dan neemt de gezelligheid, knabbels en alcoholische versnaperingen weer controle over de oude rituelen. Dus bespaar u de moeite, de sportscholen zitten dicht en in mei vret ie het er toch weer bie an.

En laten we maar gewoon eerlijk zijn, wij Goorsen, Twentenaren, zijn van oude rituelen en tradities. We zijn Bourgondiërs pur sang en kijken met een scheef oog naar “nieuw moodse” ontwikkelingen. We vinden veel zaken al snel een “storm in een glas water” en ventileren te pas en vooral te onpas onze mening. De Burgemeester haalde het in haar nieuwjaars-troonrede ook al aan. Ze zei dat veel roeptoeters, niet gehinderd door enige kennis van zaken, de “stille stem” overschreeuwen. En dat klopt als een koe. Roeptoeteren is het mooiste wat er is, het liefst zo hard mogelijk en het liefst met een zo groot mogelijk bereik. Dat het zo hier en daar doorspekt is van ongenuanceerdheid is alleen maar humor.

Maar ik ben het met haar eens, we moeten meer luisteren naar het stille woord. Zelf gaat ze denk ik dan als goede voornemen eens luisteren naar mensen die al jaren vechten voor een plekje waar ze hun woonwagen neer kunnen zetten, mensen die horendol gek worden van gevaarlijk verkeer in hun straatje door een één of andere ingestelde éénrichtingsmaatregel in een ander straatje of nu eindelijk eens wat doen aan het compleet achterhaalde en idiote systeem hoe we afval verwerken in onze Hof en hoe burgers een poot wordt uitgedraaid bij ’s lands slimste afzetter aan de Zenkeldamshoek.

Hoe dan ook, mijn goede voornemen is niet de sportschool, niet de personal trainer en vooral niet minderen met roeptoeteren. Mijn voornemen is om lekker weer naar de kroeg te gaan, uit eten, naar de kapper, mensen ontmoeten, eindelijk dat thuiswerken achter me te laten en vooral dát te doen waar ik gelukkig van word. Waarbij ik het gevoel weer krijg dat ik leef!

Namens Niels,

een fijne dag…