Voel je d’r eens aan…

Nooit gedacht dat ik op 41-jarige leeftijd nog eens huisarrest zou krijgen. Niet van een boze papa of mama die niet geamuseerd waren als het weer eens iets later was geworden bij ‘De Zon’ of voor die keer dat jongetje Kremers door oorzaak ‘luiheid’ z’n school had verprutst. Deze keer krijgen we allemaal en massaal huisarrest van ‘Ome Corona’…

In de afgelopen oud en nieuw-periode heb ik iets geschreven over “heel veel praten maar eigenlijk niets zeggen”. Een sterk staaltje van die kunst hebben we afgelopen week mogen zien tijdens een uren durend debat in de Tweede Kamer over het wel of niet invoeren van de avondklok. Ik blijf het knap vinden om vanaf ’s morgens 10.15 uur tot diep in de avond te kunnen soebatten over of het er nu wel of niet moet komen. Wat ik nog veel meer bijzonder vind is dat een kinderhand blijkbaar snel gevuld is met een half uurtje extra tijd. Zou draaikontje Jetten ook de app ‘Family Link’ op z’n telefoon hebben? Dat z’n partner hem een half uurtje extra schermtijd kan geven, zodat hij stopt met huilen omdat hij eigenlijk naar bed moet?

Met vierkante ogen zat ik te kijken naar de ellenlang durende uitzending waar het duidelijk werd dat ieder uur dat verstreek, er een beetje meer vrijheid wegebde. Op zich allemaal nog redelijk volgbaar, totdat de Minister President een opmerking maakte die mijn kleine beetje overtuiging van nieuwe maatregelen in één klap wegvaagde. Hij zei dat hij en zijn Kabinet nu feitelijk nóg meer macht hebben dan voorheen. Ze konden hem immers toch niet meer wegsturen. Ik wist niet hoe snel ik het rode knopje moest indrukken van de afstandsbediening. “Het zal ook nooit anders worden”, dacht ik nog.

In Nederland zien we bepaalde groepen de straat opgaan, na 21:00 uur, die zich niet willen onderwerpen aan onderdrukking. Blijkbaar moet dat hier gepaard gaan met colonnes politieauto’s, ME-busjes én helikopters in de lucht. We zien agenten met lange wapenstokken in gevechtstenue. We zien ingeslagen ruiten bij winkels en ziekenhuispersoneel wat niet meer naar buiten durft. Dit doet hun zaak geen goed. Strijden voor vrijheid mag nooit tot gevolg hebben dat je de vrijheid van anderen begrenst. Als je de strijd wilt aangaan, kies dan voor de mensen of de organisaties waar je zo tegen bent en verlaag je niet tot geweld en het benadelen van ondernemers die het al zwaar genoeg hebben.

Opkomen voor je vrijheid is een recht en moet iedereen vooral doen, desnoods na 21:00 uur als je daar nu zo blij van wordt. Maar het moedwillig vernielen van spullen en medeburgers geweld aandoen en daardoor straks mijn recht ontnemen op vreedzaam protest; dat hoort nergens bij! Voel je d’r eens aan…

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Diftar-razzia en sperrzeit…20 april 2021 Diftar-razzia en sperrzeit… Steeds vaker zijn er momenten dat ik niet te houden ben. Nu ruim een jaar lijkt de wereld stil te staan. In de ochtend wakker worden, naar je werk gaan, ’s avonds nog even zitten en weer […]
  • Het product dat wij zaaien…2 februari 2021 Het product dat wij zaaien… Na de verontwaardiging van vorige week over het rellen, slopen en bizar gedrag van veel jeugd is het nu tijd voor reflectie. Is het fair om ze allemaal klakkeloos weg te zetten als […]
  • The Ferd…1 september 2020 The Ferd… Als je dacht dat we alleen in Goor 'probleemwijken' hadden, voor zover je dat gelooft, kunnen ze er in het westen van het land ook wat van. Er staat daar een alleraardigst optrekje met […]
  • #doesnormaal…14 september 2021 #doesnormaal… Al zo’n anderhalf jaar zitten mijn collega’s en ik in het weekend op de bank met de beetjes omhoog. Waar eerder de zaterdag overdag in het teken stond van een beetje kalm aan doen want […]
  • Twee frikandell’n, rauw!7 september 2021 Twee frikandell’n, rauw! Twee frikandel’n, rauw! Wat veur’n pil’n mot ie hem’n dan? Wat mankeert oe! Zo’n jongen kearl en dan a an de medicatie? Voordat ik een antwoord kon geven was hij alweer in gesprek met […]