Het product dat wij zaaien…

Na de verontwaardiging van vorige week over het rellen, slopen en bizar gedrag van veel jeugd is het nu tijd voor reflectie. Is het fair om ze allemaal klakkeloos weg te zetten als relschoppers, criminelen, schuim der aarde en één-celligen? Had een burgemeester in de uitzending bij Jinek een punt om ze zo hard te veroordelen en was dat filmpje van Aboutaleb uit Rotterdam nu wel zo handig?

Reacties van bewindspersonen die gevraagd worden naar de rellen beginnen allemaal met: ”Ik snap het niet”, “Het is onbegrijpelijk” en “Hoe kom je bij zulke ideeën”. En juist dát legt bloot waar het probleem zit. Het niet snappen, het niet willen snappen en ook niet een poging willen doen óm het te snappen. Waar komt dit gedrag vandaan? Is het onvrede over Corona? Onvrede over de avondklok? Nee, het is onvrede over ‘het niet kunnen leven’.

De afgelopen tien jaar is er alleen maar bezuiniging op bezuiniging doorgevoerd op de jeugdzorg, op wijkagenten, op jeugdagenten, op geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen failliet laten gaan en jeugdinstellingen zoals De Hoenderloo Groep dat de deuren moest sluiten door geldgebrek. En uiteindelijk het aller-schadelijkste; de invoering van het passend onderwijs. Een verschrikkelijke vieze bezuiniging over de rug van de aller-zwaksten.

Meneer Kremers werkt voornamelijk thuis, maar gelukkig mag ik ook nog een paar dagdelen op school werken. Ik zie daar jongeren aan mijn bureau die de wanhoop nabij zijn. Ik zie verdriet, machteloosheid en vooral heel erg veel woede. Woede. Niet op Corona. Niet op de politiek. Niet op school en niet op de avondklok. Woede! Woede omdat hun leven stil staat en er geen zicht op verbetering is. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. Maatregelen die verlengd worden en uitgebreid worden door een avondklok. Woede omdat er een sociaal isolement dreigt. Woede omdat ze nu al een jaar van hun jonge leven moeten missen. Er is niets te verliezen, alles is kut.

Deze jongeren hebben maanden geleden al uitgecheckt. Ik doe niet meer mee! Kom me niet aan met “nog even volhouden”! Waarom? Voor wat? Alles is kut! Fuck die Aboutaleb! Hij spreekt ons aan in dat k-filmpje van hem? Eindelijk eens een teken van leven van die stumper. Jammer dat dit er allemaal voor nodig was dat hij ons eindelijk een keer zag en hoorde.

Als we straks weer ‘vrij’ zijn, zal de ware schade zich pas gaan openbaren. Kinderen die geestelijk verwaarloosd zijn, kampen met gevolgen van lichamelijke mishandeling. Verslaafd zijn geraakt aan drugs of computergames. Kinderen die niet meer face to face met anderen kunnen communiceren omdat ze gewend zijn dat te doen via de computer op afstand. Jeugd die een jaar opbouw van sociale voelsprieten hebben gemist. Jonge jeugd die vervreemd is geraakt van de samenleving.

Beetje makkelijk om ze weg te zetten als crimineel, schuim der aarde en ééncelligen. Onze jeugd is het product van wat wij zaaien. Dát is de werkelijke schade die nog moet komen…

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Storming en norming…12 april 2022 Storming en norming… Diverse regionale en landelijke media kopten afgelopen weekend met titels als: ‘Alcohol en drugs op teenage-party’ en ‘Ze zijn werkelijk helemaal losgeslagen, van God los!’ Een niet al te […]
  • Slechte zaai…7 december 2021 Slechte zaai… Zondag 5 december. Gezellig met elkaar, kaarsjes aan, pepernoten op tafel en op de stoof staat de chocomelk rustig zijn kookpunt te bereiken. Op de grote tafel liggen een paar […]
  • Voel je d’r eens aan…26 januari 2021 Voel je d’r eens aan… Nooit gedacht dat ik op 41-jarige leeftijd nog eens huisarrest zou krijgen. Niet van een boze papa of mama die niet geamuseerd waren als het weer eens iets later was geworden bij 'De Zon' […]
  • Daar hebben wij geen beeldenstorm voor nodig…23 juni 2020 Daar hebben wij geen beeldenstorm voor nodig… Misselijk word ik ervan. ME’ers die een oude, ietwat krom lopende man, slaan met de lange lat en die onder vuur wordt genomen wordt door harde waterstralen omdat hij niet snel genoeg […]
  • In het teken van 2019…17 december 2019 In het teken van 2019… We zijn bezig met de laatste loodjes van het jaar 2019. Volgende week staan de tafels weer barstensvol vol met lekkernijen en de heerlijkste dranken. Maar voordat het zover is, en of we […]