Voor, tegen of toch maar voor, of voor en tegen…

Onze ‘parlementaire’ columnist Carel Groothengel weer in de pen geklommen en komt dit keer met een opmerkelijk stuk over duurzaamheid. Met name het gedraai over wel of geen windmolens is het Goorse PvdA-schaduwraadslid een doorn in het oog. Ook stelt hij zijn vraagtekens bij CDA-raadslid Leeftink. Zij verzette zich in het verleden, in een actiegroep, met hand en tand tegen de komst van windmolens en blijkt nu, in haar rol als raadslid, windmolens niet uit te sluiten. Lees hieronder het ingezonden stuk van Groothengel…

Het heeft me even wat moeite gekost om dit op papier te krijgen. Een maand of wat geleden ging het weer eens over duurzaamheid in de gemeenteraad. Als er een ding volkomen onduidelijk is over die duurzaamheid dan is het wel de duurzaamheid.

Ik moet even terug in de lokale parlementaire geschiedenis. In de vorige coalitieperiode kwamen CDA en VVD overeen dat er windmolens zouden komen in onze gemeente. Gevolg was een ‘wild-west’ van plannen door commerciële partijen. Een van die plannen was een windmolen op Zenkeldamshoek. Of je voor of tegen die dingen bent lijkt het mij, dat als je die dingen wilt, toch de meest geschikte plaats. Ik zou zeggen: daar niet, dan ook nergens in onze gemeente. ‘Nergens’ vond vrij onverwachts het CDA, zonder de VVD daarvan in kennis te stellen.

Een ferme tegenstander, zeg maar gewoon actieleidster, werd zelfs liefdevol op de lijst voor het CDA bij de laatste gemeenteraads-verkiezingen gezet. Bepaald geen CDA’ er in het verleden maar stemmen trekken gooit principes over boord, zo weten we allemaal.

De VVD-wethouder leert snel en schrapt windmolens uit zijn wensenlijstje. Immers heeft het CDA heeft deze wethouder flink op zijn nummer gezet door onverwachts en zonder ook maar enige mededeling te doen, windmolens onmogelijk gemaakt. Niet nog een keer zo’n politieke afgang dacht deze wethouder.

Tot deze wethouder een plan moest maken voor de rijksoverheid waarin de gemeente moet laten zien of ze wel voldoende doet op dat gebied. Ineens pleit het CDA bij dit plan weer wél voor windmolens. Niet echt natuurlijk maar ‘uit fatsoen’ voor een familie die met windmolens bezig is bij de grens van Delden en Borne. Rutte moet natuurlijk wel op de hoogte zijn dat wij in deze gemeente elk (CDA-) initiatief in ons plannetje noemen om maar fatsoenlijk te zijn naar iedereen in onze gemeente die wat doet. Maar de wethouder en ook de meerderheid van de Raad heeft het gedraai van het CDA nu wel gezien en steekt hier boos een stokje voor.

Er komt geen windmolen voor in de gemeentelijke duurzaamheidsplannen, ook niet uit fatsoen. En dan komt dit plan definitief aan de orde in de raad en moet er gestemd worden. En dan stemt de voormalige actieleidster tegen windmolens, TEGEN dat windmolen-loze plan. “Waarom?” wil de fractievoorzitter van de PvdA graag weten. Onze CDA-burgemeester schiet onmiddellijk te hulp door te melden dat het raadslid niet verplicht is om te antwoorden (formeel misschien niet, maar moreel misschien wel zou ik zeggen!). En ja hoor. De actievoerdster van een paar jaar terug zwijgt als het graf. We mogen het niet weten.

Intussen kan het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen weer alle kanten op. Voor- en tegenstanders van windmolens kunnen bij deze partij terecht. Het schijnt, maar zekerheid kan ik niet verschaffen, dat deze partij nog zoekt naar een actievoerder die voor windmolens is. Dat zou nog eens mooi zijn. In dat geval kunnen zowel voor- als tegenstanders op het CDA stemmen in maart van dit jaar. Weet die stemmer dan welke kant het op gaat? Wat een onzin zo’n vraag. Daar gaat het toch helemaal niet om bij verkiezingen?

Het gaat om de vraag wie er weer het grootste wordt in onze gemeente…

Carel Groothengel