Als juni zonder ons Schoolfeest…

Zwitserland is eigenlijk best een mooi land. Niet alleen omdat je er prachtig kunt wintersporten of omdat het vertikt naar de pijpen van Brussel te dansen maar vooral omdat ze daar bindende referenda hebben. Daar telt de wil van het volk. Wil de bevolking iets in meerderheid niet, dan gaat het dus ook niet gebeuren, zelfs als de regering het wél wil…

Nu hebben ze daar afgelopen weekend ingestemd voor de invoering van een boerkaverbod. In heel Zwitserland lopen naar schatting dertig vrouwen, tenminste ik neem aan dat het vrouwen zijn want dat kun je niet zien, in zo´n boerka. In Zwitserland wonen een kleine negen miljoen mensen waarvan laten we voor het gemak eens aannemen ongeveer zes miljoen stemgerechtigden. Volgens de berichten is de helft komen opdagen om te stemmen. Dus al met al zijn drie miljoen mensen naar de stembus getogen om te beslissen dat dertig vrouwen niet zo´n ding op mogen.

Overdreven hoor ik sommige mensen nu zeggen. Nou, denk ik dan, in Nederland kunnen we er anders ook wat van hoor. Hier hokken we er een dikke zeventien miljoen (!!) ‘s avonds na negen uur op en laten we de hele economie naar de kloten draaien omdat er 545 mensen op de IC liggen met Corona-achtige verschijnselen. Begrijp me niet verkeerd, verschrikkelijk voor die mensen en hun familie, wens het niemand toe, maar over ‘overdreven’ gesproken.

Bindende referenda, voor regeringen als knoflook voor vampiers, als een zilveren kogel voor een weerwolf en als een hacker voor een gemeentebestuur. Hier in Nederland hebben ze al vakkundig afgewerkt met het referendum en hem de nek omgedraaid en dat was nog niet eens de bindende variant. Nooit hadden we hier anders een avondklok gehad en nog meer van die rare niet werkende maatregelen.

Ik snap ook nooit zo goed als je de minister weer eens op televisie hoort zeggen dat het overgrote merendeel achter de maatregelen staat. Ze zouden aan die wijsheid komen door breed de bevolking te bevragen. Ik vraag het u rechtstreeks. Zijn ze al eens bij u geweest om te vragen? Bij mij in ieder geval nog nooit. Geloof er ook geen bal van.

Maar met alle grappen zitten we tijdens het laatste volle weekend van juni wel weer mooi met de jodokus op de bank te gapen. Wéér geen feest der feesten en wéér niet schoffelen langs dat schap. Het tweede jaar op rij in diepe rouw de zomer in. Voor de tweede keer gewoon geld over hebben en geen echtelijke ruzie omdat ik mijn drankmisbruik nog wel mee vind vallen in dat Jellinek weekendje. Als juni zonder ons Schoolfeest…

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Allemachtig wat prachtig…29 juni 2021 Allemachtig wat prachtig… Het eerste weekend in anderhalf jaar waarin het leek dat de wereld een beetje open ging en alles weer liet zien wat het leven zo mooi maakt. Met elkaar en samen een feestje vieren. Het […]
  • Collectieve pijn…25 mei 2021 Collectieve pijn… We wanen ons in een soort tweede werkelijkheid waarin we het blijkbaar fijn vinden onszelf voor de gek te houden. Schoolfeestvlaggen die vier wapperen aan de Goorse gevels en ik zag […]
  • Bier drinken en kut roepen…30 juni 2020 Bier drinken en kut roepen… Een bijzondere gewaarwording was het. Het laatste volle weekend van juni zonder Schoolfeest. Met weemoed reed ik afgelopen weekend langs de weide. Waar in plaats van het heiligdom der […]
  • He’j vandage al in de bokse e pist…25 juni 2019 He’j vandage al in de bokse e pist… Hoe gaan we de komende dagen het hoofd koel houden? De weersverwachting liegt er niet om en het kan misschien wel eens de warmste editie ooit worden van het Goorse Schoolfeest. Ik kan me […]
  • Niet genoeg gehad…30 november 2021 Niet genoeg gehad… Daar gaan we weer! Om 17.00 uur bij de keuken en geen ene flikker te doen. Hoe gaan we die tijd ’s avonds vol krijgen? Werken op zaterdagavond aan de deur bij de disco lijkt zo […]