Retour afzender…

Je kent ze wel, de herinneringen die langs komen op Facebook van één jaar geleden of zelfs langer. Precies een jaar geleden plaatste ik een jolige foto van m’n werkkleding als horecaportier. Op de foto mijn trui met het bekende beveiligingstekentje, oortjes voor de portofoon én het helaas nodige kogel- en steekwerende vest. Ze lagen werkloos in een hoek van de kamer…

We waren toen in de veronderstelling dat we een paar zaterdagavonden, in plaats van werken in een bruisende en hossende omgeving, veroordeeld waren tot bankhangen en mee moesten kijken met zoetsappige drama en de meest achterlijke spelshows op televisie. Zo veel mogelijk thuis werken was het devies.

Nu een jaar later is mijn croma-buurtje nog nooit zo veilig geweest en je maakt me ook niets meer wijs over hersendodende pulptelevisie op de zaterdagavond. Wie kon toen bevroeden dat het gedonder ruim 52 zaterdagen zou aanhouden en dat er nog steeds geen enkel zicht is op perspectief? 52 Weken geen volledig loon en aangewezen zijn op staatssteun. 52 Weken geen cent inkomsten voor de horeca-eigenaar en waar iedereen al ruim een jaar de tering naar de nering moet zetten.

In datzelfde jaar werden we overigens voor het gemak wél geconfronteerd met een hogere gemeentebelasting, meer afvalstoffenheffing, hogere WOZ waarden, minder kindgebonden budget en een hogere ziekenfondspremie. Kan iemand mij vertellen waar die geldboompjes te koop zijn waarvan ze blijkbaar denken dat iedereen die in de tuin heeft staan?

Deze week mogen we stemmen en ik zal daar niet aan mee doen. Mijn stemkaart is retour afzender gegaan. Ik zag de reacties op verschillende socials verschijnen over mijn besluit niet mee te doen aan die poppenkast. “Als je niet stemt, mag je later ook niet klagen”, is zo’n ondoordachte reactie die ik vaak las. Net alsof ‘stemmen’ de enige legitimiteit is om een mening te mogen hebben of te verkondigen. Alsof je je eerst moet committeren aan een partij om later iets te mogen zeggen. Kolder! Ik verbind me aan niets of niemand (behalve aan de baas thuis dan) en dat is bijzonder bevrijdend moet ik zeggen.

En als ik dat circus niet poepzat zou zijn geweest, waar had ik dan in vredesnaam op moeten stemmen? D66 die z’n rug niet recht kan houden en z’n handtekening zet bij het kruisje? FvD waar de voorman wegloopt tijdens interviews? VVD en vervolgens nóg vier jaar terror-Rutte? Het CDA waar ze het zelf erg moeilijk vinden de coronaregels na te leven? PvdD waar ze het verschil tussen milieu en natuur niet kennen? GroenLinks, daar ben ik net iets te weinig dromerig voor en bij de SP denk ik alleen maar aan het woord ‘NEE’ en dan een hele tijd niets. 50+ Ben ik nog niet en aan die Ploumen van PvdA, daar zie ik wat aan. Bij de Christen-Unie mag ik niet beslissen over mijn eigen leven en van de SGP mag ik niet op zondag naar die prachtige mooie nieuwe Jumbo.

Retour afzender en over tot de orde van de dag…

Namens Niels,

een fijne dag…