PvdA over hack: College neemt geen verantwoordelijkheid

De fractie van de Partij van de Arbeid is verbijsterd over de toelichting die is gegeven op de conclusies uit het rapport over cyberaanval op de gemeente. De PvdA vindt dat het College van B&W “volledig wegdraait voor de eigen verantwoordelijkheid” Volgens fractievoorzitter Fred Rijkens ontbreekt een kritische analyse van het bestuur over eigen handelen. “Anderen hebben te kort geschoten maar het College kreeg onvoldoende signalen om daar op in te grijpen, is zo’n beetje het verhaal. Voor mijn fractie is dat echt een brug te ver…

Fred Rijkens

Rijkens die de reactie ‘belabberd en ernstig te kort schietend op de duiding van eigen rol en verantwoordelijkheden’ vindt, vervolgt in een schrijven: “Het is primair het College dat hier moet kijken naar wat men anders had moeten doen. Dat moet zelfs met de wetenschap van nu, hoe onlogisch dit ook lijkt. Hierdoor herstelt het College het vertrouwen in het bestuurlijk handelen van de verantwoordelijke portefeuillehouder. Nu komt men als oplossing met allerlei technische zaken die op zich prima zijn. Maar ook in die situatie moet je als bestuurder je verantwoordelijkheid nemen. De vraag is dan wat ga je anders doen dan tot nu toe. Dit om iedereen duidelijk te maken dat je weet hoe je als verantwoordelijk bestuurder in de toekomst voorkomt dat dit weer gebeurd.”

Idiote en onverantwoorde reactie

Rijkens vindt dat de verantwoordelijke portefeuillehouders zich verschuilen. “Wat er nu gebeurt is dat men is dat men zich beroept op de Burgemeester van Almere en deskundigen die zeggen dat hen dit ook had kunnen overkomen. Dat is een ronduit idiote en onverantwoorde reactie van de personen die voor 100% verantwoordelijkheid dragen. Dit past ook absoluut niet bij de inschatting van mijn fractie dat ons deze fout op termijn minstens 5 tot 6 miljoen gaat kosten. Dat moeten onze inwoners straks ophoesten en die hoeven geen genoegen te nemen met een bestuur dat zegt dat ze er eigenlijk niets aan heeft kunnen doen.”