Switch: ‘Niet verantwoordelijk voor cyberaanval’

Switch IT Solutions legt de verantwoordelijkheid voor de cyberaanval op de computersystemen van de gemeente Hof van Twente bij de systeembeheerders van de gemeente Hof van Twente neer. Het bedrijf dat de systemen faciliteerde zegt dat in een persverklaring dat de gemeente veel zaken zelf in beheer had en voor slechts een beperkt aantal onderdelen Switch inschakelde. Het Enschedese bedrijf zegt, in de jaren voorafgaand aan de hack, een aantal adviezen en voorstellen verstrekt aan de gemeente, onder andere met betrekking tot verbetering van de anti-virus software, verbetering van de back-ups en netwerksegmentatie. Deze adviezen en voorstellen zijn destijds niet opgevolgd, aldus Switch.

“Het NFIR-onderzoek bevestigt onze adviezen en voorstellen”, zegt Henk-Jan Wessels, directeur compliance en security van het bedrijf. “En ook al viel de plek waar het systeem werd gekraakt, niet onder onze verantwoordelijkheid, doen wij er vanzelfsprekend alles aan om de gemeente te helpen. Om misverstanden te voorkomen: daar waar in het rapport wordt gesproken over systeembeheerders, waren dit mensen die in dienst waren bij de gemeente zelf. Dit hebben wij ook duidelijk aangegeven in de toelichting die we afgelopen vrijdag aan de gemeenteraad, Burgemeester en Wethouders hebben gestuurd.”