PvdA wil raadsonderzoek om ‘achtergehouden’ informatie boven tafel te krijgen

De lokale Partij van de Arbeid wil een zogenoemd raadsonderzoek naar de gang van zaken rondom de computerhack bij de gemeente Hof van Twente. De sociaal democraten hebben geen vertrouwen in de informatie die het College verstrekt en denken dat er informatie is achter gehouden. Een raadsonderzoek is vergelijkbaar met een parlementaire enquête in de Tweede Kame. PvdA-fractievoorzitter Fred Rijkens zegt in een perscommuniqué dat er tijdens de besloten raadsvergadering van vorige weer informatie is achtergehouden al wordt niet benoemd om welke informatie dat dan gaat. De PvdA denkt ook dat het College zich gaat verschuilen achter het feit dat men een gerechtelijke procedure gaat aanspannen. Volgens Rijkens een ‘klassieke vlucht’ voor bestuurders die buiten beeld willen blijven als er grote fouten zijn gemaakt.

archieffoto

“Naar onze mening wordt bij een gerechtelijke procedure de gemeenteraad volledig buiten spel gezet omdat zogenaamd de belangen van de gemeente geschaad worden.” zegt Rijkens. “Mijn fractie vindt dat onzin. Een Raad moet wel weten waar ze het wel en waar ze het niet over kan hebben in zo’n raadsvergadering maar nu wordt deze
‘regel’ misbruikt om de politieke verantwoording te ontlopen en daar gaan we niet mee akkoord.” Komende woensdag is er een spoeddebat over de gevolgen van de cyberaanval, het vernietigende rapport dat daarover openbaar werd én de reactie van burgemeester Nauta die stelt dat ‘iedereen dit zou kunnen overkomen’. De opposisitiepartijen in de gemeenteraad van Hof van Twente vinden dit verbijsterend.